Linkuri accesibilitate

Cine a câştigat alegerile locale?


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Acest scrutin a scos în evidență problemele cu care se confruntă toate formațiunile parlamentare”.


Există învingători clari ai alegerilor locale din aceasta lună? Ce partide ar putea spune că sunt „cîştigătoare” şi ce a adus nou acest scrutin pentru viaţa politică a Moldovei? Vasile Botnaru i-a adresat aceste întrebări analistului politic Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT.

Igor Boțan: „Acest scrutin local nu a rezolvat multe probleme pentru stabilitatea politică, dar a scos în evidență un șir de probleme cu care se confruntă fiecare din cele 4 formațiuni parlamentare. Și încă un lucru important, partidele extraparlamentare au sucombat și, practic, dacă ar mai fi un scrutin, să zicem pentru alegeri parlamentare anticipate, nu avem nici o certitudine că cele 4 partide parlamentare pot fi combătute de către vreun partid extraparlamentar.”

Europa Liberă: Apropo, și independenții au dispărut cu desăvârșire de pe scena politică.

Igor Boțan: „Este adevărat și acest rezultat se datorează atât fragmentării spectrului politic cât și polarizării opiniei publice, lucru care se datorează de asemenea comportamentului celor 4 partide.”

Europa Liberă: Totuși ce s-a întâmplat? S-a produs o rocadă, s-au schimbat zonele de influență sau există totuși învingători cerți?

Igor Boțan: „Nu putem spune că un partid a ieșit învingător.”

Europa Liberă: PLDM are totuși cele mai multe locuri în consilii...

Igor Boțan: „Da, trebuie să facem o distincție foarte clară. La alegerile locale cetățeanul votează cu trei buletine. Votul pentru primari este un vot administrativ. Votul pentru consiliile sătești și orășenești este un vot politico-administrativ, fiindcă cetățenii îi cunosc pe cei din listele de candidați și totuși votează simbolul partidului. Și la nivel de raioane votul este mai mult politic, fiindcă cetățenii votează simbolul partidului. Dacă o luăm din acest punct de vedere, vedem ca PLDM este învingător la capitolul administrativ. Au obținut o treime din numărul primarilor și este o victorie incontestabilă. În același timp, în ceea ce privește votul politic PLDM, în comparație cu votul din 28 noiembrie, a pierdut 6% în favoarea Partidului Liberal. Adică nu putem vorbi despre o victorie certă.”

Europa Liberă: Deci bilele, totuși, au rămas acasă, în sânul Alianței?

Igor Boțan: „Da, au rămas acasă, și atunci e bine să vorbim despre Partidul Comuniștilor. La nivelul politic, PCRM practic și-a reprodus rezultatul din 28 noiembrie 2010, de la parlamentare. Însă, PCRM a pierdut foarte mult în ceea ce privește votul administrativ. Are cu aproximativ 1,5 ori mai puțini primari, însă calitatea votului pentru PCRM a suferit schimbări și depinde cum interpretăm. Partidul Comuniștilor a câștigat în orașele mai mari, a obținut o semi-victorie în Chișinău.”

Europa Liberă: Per total, dacă ne uităm la aceste alegeri locale, Alianța astăzi are suficienți reprezentanți în persoana primarilor, președinților de raioane și consilierilor ca să asigure liantul fezabil între centru și provincie?

Igor Boțan: „Cred că răspunsul este unul pozitiv, are destule poziții cucerite la aceste alegeri locale. Pentru nivelul raional partidele din Alianță au majoritatea în ¾ din raioane, deci este un rezultat la prima vedere excelent. Numai că știm că abia încep negocierile pentru constituirea majorităților în aceste raioane.”

Europa Liberă: Deci aritmetic există locuri, dar nu s-au coagulat formațiunile.

Igor Boțan: „Și mai mult decât atât, acest proces de coagulare poate degenera într-o ceartă și mai abitir decât certurile la care suntem martori, dacă pot spune așa.”

Europa Liberă: Sugerați cumva ca Alianța ar putea irosi acest potențial pe care l-a obținut?

Igor Boțan: „Nici chiar așa, pentru că avem o situație inedită. Niciuna din formațiunile din Alianță și nici PCRM nu are câmp de manevră, de exemplu, să demită miniștri, prim-ministrul nu poate revoca miniștri fără susținerea președintelui, președintele interimar face parte dintr-o formațiune politică care este într-un litigiu permanent cu PLDM al primului ministru, PCRM nu este pregătit și nu are pârghiile necesare pentru a adânci disensiunile din cadrul Alianței pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: Dar din când în când cere demiterea președintelui parlamentului.

Igor Boțan: „O cere pur formal și pentru a se încadra într-un anumit ritual.”

Europa Liberă: Deci nu doar Alianța ci și toate patru formațiuni din Parlament sunt legate între ele ca niște sclavi, ca să folosim o metaforă.

Igor Boțan: „Exact, așa este, și dramatic este ca niciuna din formațiunile extra-parlamentare nu are acum nici o șansă să se manifeste, și cred că nu va avea această șansă în următorul an sau doi, dacă ar fi vorba despre alegeri parlamentare anticipate.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG