Linkuri accesibilitate

AIE şi problemele ei de la Soroca


Cornel Ciurea: „La nivel local, conflictele sunt uneori chiar mai acute decît cele la nivel naţional”.


Postul nostru de radio a primit recent un mesaj prin poşta electronică de la domnul Ilie Ginga şi care ne vorbea despre ceea ce dînsul considera a fi „un caz şocant de corupţie adevărată” în localitatea Racovăţ, raionul Soroca. În opinia sa, actualul primar ales pe listele partidului liberal ar avea dosare penale, ar fi plătit mită pentru a fi ales şi nu ar avea o diplomă legală de inginer. Ni se solicita să „contribuim la rezolvarea acestui caz”. Lucia Diaconu a căutat să afle mai multe.


AIE şi problemele ei de la Soroca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00
Link direct



Chiar dacă mesajul trimis la redacţie avea semnalmente tipice ale unor demersuri contrafăcute ce invadează astăzi Internetul, ne-am lăsat convinşi de disperarea semnatarului care se dădea preocupat de bunul nume al uneia dintre componentele alianţei şi a guvernării în întregime. Iată de ce am procedat la verificările de rigoare.

Solicitat de Europa Liberă, primarul proaspăt ales din Racovăţ, Mihail Mitrofan, dezminte că ar fi protagonistul unor dosare penale şi spune că de răspîndirea unor calomnii la adresa sa - astfel a calificat el învinuirile care i se aduc – ar fi interesat contracandidatul său din alegerile locale, cel care a reprezentat partidul democrat, tot el şi fost primar al localităţii.

Mihail Mitrofan: „Da n-am nimica eu, dacă ştiu cum… N-am fost reţinut, n-am fost la zonă cum se spune, n-am fost nicăierea… Pur şi simplu au fost nişte nedorazumenii… Eu prima dată de la dumneavoastră aud de dosare penale… cred că primarul care a fost… Da eu vă spun că asta numai dumnealui poate, aud eu de la alţii că el acolo a făcut un fel de val…”.

Ion Hadîrcă, vicepreşedintele partidului liberal care l-a susţinut în alegeri pe actualul primar din Racovăţ s-a arătat nedumerit de forma pe care a luat-o „gelozia” celui scos din competiţie : „Noi nu sîntem instanţă de judecată… Deci o să vedem… Prima dată aud de aşa ceva…”

I-am cerut o reacţie şi candidatului din partea democraţilor la alegerile din 19 iunie, Ciubotaru Ion: “Nu se ascunde nimic, chestiunile estea nu le vorbesc eu, istoriile toate se ştiu… şi atîta-i de obijduitor că s-au făcut extraordinar de mari încălcări…”.

Redactorul-şef al săptămînalului Observatorul de Nord care apare la Soroca, Victor Cobăsneanu, înclină să creadă că mai curînd ar putea fi vorba despre nişte reglări de conturi de scară locală:

Victor Cobăsneanu
„Satul ăsta în general e interesant. 80% din oameni au lucrat sau lucrează în Grecia şi în Portugalia şi unde vreţi. Şi fiecare aduce cîte un ban şi-şi deschide afaceri ş-apoi se începe lupta între dînşii. Acolo a fost un incendiu şi chipurile incendiul a fost provocat de actualul primar, alţi săteni spun că, cu o zi înainte de incendiu au observat cum stăpînii magazinului nu au adus marfă în magazin, dar au scos marfa din magazin. Şi patronii magazinului erau prieteni buni cu contracandidatul actualului primar, adică aici e o chestie de interese de grup…”.

Solicitat de Europa Liberă să analizeze incidentul de la Racovăţ în contextul formării parteneriatrelor locale între primarii şi consilierii proaspăt aleşi politologul Cornel Ciurea de la Institutul Viitorul spune că disensiunile locale sînt potenţate şi de neînţelegerile dintre partide de la centru:

Corneliu Ciurea
„Incapacitatea liderilor naţionali de a discuta între ei descurajează crearea alianţelor la nivel local şi atunci mofturile liderilor locali sînt alimentate de neîncrederea în viitorul alianţei. În cazul în care liderii din Chişinău nu vor reuşi în continuare să menţină alianţa atunci evident că vom avea o debandadă la nivel local unde se vor crea alianţe ad-hoc în funcţie de interesele fiecărui baron local.”

Europa Liberă: La nivel local, mai ales dacă vorbim de sate, ce-ar avea de împărţit acolo?

Cornel Ciurea: „O, acolo conflictele sînt uneori chiar mai acute decît cele la nivel naţional. La nivelul naţional discută cîţiva milionari şi cîţiva politicieni care ar avea de împărţit cîteva instituţii şi firme, în timp ce la nivel local uneori un gard foarte concret este un motiv de ceartă.”

După ce cele trei partide din coaliţia de guvernămînt şi-au sonorizat intenţia să semneze un acord de colaborare la nivel local, ca să întărească alianţa de la centru, mai mulţi analişti au prezis că interesele unor lideri locali ar putea zădărnici ordinul de coabitare decretat de la centru în baza scorurilor obţinute la scară naţională de partidele de la guvernare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG