Linkuri accesibilitate

Tabăra de Vară pentru Pace a Consiliului Europei


Membrii taberei de vară pentru Pace de la Rust
Membrii taberei de vară pentru Pace de la Rust

Dedicată conflictelor din statele post-sovietice, la tabăra din Rust, în Germania, a fost invitat și un student din Moldova.



Traditionala tabara de vara pentru Pace, organizata de pentru al optulea an consecutiv de Consiliul Europei a fost dedicata conflictelor din tarile ex-sovietice.

Anul acesta tabara a adus la Europa Park, din Rust, Germania, 25 de tineri din Caucaz. Alaturi de tineri din Rusia, Armenia, Azerbaijan si Georgia a participa si un student din Moldova.


Lumea din jur: Tabăra de Vară pentru Pace a Consiliului Europei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00
Link direct



De coordonarea activitatilor s-a ocupat Denis Barinov. Are 26 de ani si un master in comunicare politica domeniu in care este deja activ, fiind presedintele Consiliului national al tinerilor din Rusia.

„Acest proiect a luat fiinta la intalnirea bilaterala ruso-georgiana de anul trecut. Filozofia pe care se bazeaza este simpla: sa aducem impreuna tinerii din regiunea caucaziana care au acest trecut conflictual comun. Sa ii invatam cum sa comunice unii cu altii si cum pot sa treaca peste problemele din trecut. Eu, ca tinar moscovit pot spune ca nu sunt afectat de deciziile politice care au condus la aceste conflicte. Insa pentru ca situatii ca acestea sa nu mai existe pe viitor, avem nevoie de o politica echilibrata. De aceea nu sustin nici partidele de extrema dreapta, ca cel al domnului Mr. Kasianov, care este radical si nu imi place. Si, pe de alta parte nu imi place nici abordarea politica a partidului aflat la guvernare. Cum spuneam, noi, cei din Moscova nu suntem foarte mult afectati de deciziile lor, insa cei aflati la granita cu Georgia, da”, este de parere Denis.

Pe langa ideile novatoare pe care tinerii le pot aduce in rezolvarea conflictelor, ideea principala a taberei pacii de la Rust este si crearea unor retele de organizatii din tarile caucaziene care sa formeze un alt mod de abordare a politicii de vecinatate, in care conflictul sa ramana doar o posibilitate teoretica pentru evitarea careia fiind puse la dispozitie toata energia si resursele existente.

Despre cum se vede conflictul de partea cealalta a granitei ne.a vorbit Ana Sihenischvilli, o studenta la drept din Tbilisi, care reprezinta si Institutul pentru schimbari democratice din capitala georgiana.

„Este foarte important pentru noi sa vorbim despre acest conflict si sa incercam sa imaginam solutii pentru stingerea lui”, crede Ana. „Aici lucram in grupe. De pilda, am imaginat ca doua tari se afla in conflict pe modelul tarilor noastre si a trebuit sa ne gandim si sa venim cu idei de solutionare a conflictului. Desigur ca fiecare a venit cu un punct de vedere personal, national si cu cunostintele invatate la scoala.”

Din Moldova a venit la Rust Alexandru Truhin. Reprezinta Consiliul National al Tineretului din Moldova si al organizatiei BEST - Board of European Students in Tehnology si este student la Universitatea Tehnica din Chisinau.

„Aici merge vorba nu doar de politica, ci de conflicte si de pace. La noi, in Moldova, persista situatia din Transnistria, dar avem si aceste relatiile tensionate si conflicte etnice - care se intampla zi de zi si intre prieteni si chiar intre membrii organizatiei noastre studentesti intre cei care unii vorbesc limba romana-moldoveneasca si cei care vorbesc rusa. De aceea acest forum ofera mai multe viziuni decat cea politica. Concluzia mea pana acum este ca toti suntem oameni cu drepturi egale. Indiferent de tara in care ne-am nascut, ce parinti avem, ce limba vorbim. In zona aceasta caucaziana, desi conflictele sunt diferite, exista un numitor comun: populatia nu le doreste iar oamenii incearca sa le rezolve. Cand voi reveni in Moldova voi incerca sa promovez pasnicia cu popoarele si minoritatile din Moldova, si voi pune pe picioare o serie de proiecte circumscrise acestei teme. Proiectele au in vedere organizarea de activitati impreuna cu minoritatile pentru a trai mai bine impreuna.”

L-am intrebat pe Alexandru ce va lua cu el acasa de aici, de la Rust. „Dorinta de pace, mi.a raspuns: in Transnistria dar si intre noi, majoritari si minoritati, vorbitori de rusa si vorbitori de moldoveneasca,” mi-a raspuns.
Previous Next

XS
SM
MD
LG