Linkuri accesibilitate

Parlamentul României, gaura neagră a iniţiativelor legislative


400 de proiecte de lege aşteaptă în parlamentul de la Bucureşti să fie dezbătute.



Parlamentul de la Bucureşti pare să fie gaura neagră a iniţiativelor legislative: peste 400 aşteaptă să fie examinate, 200 au expirat (ca alimentele) pentru că nu au fost dezbătute la timp. Acestea sunt unele din concluziile unui studiu realizat de Institutul de politici publice. Mai multe de la Sabina Fati:

Concluziile Raportului facut de expertii Institutului pentru Politici Publice pun din nou sub semnul intrebarii felul in care functioneaza Parlamentul Român. Format din doua camere: Senatul si Camera Deputatilor, legislativul roman pare sa nu aiba resorturi care sa-l modernizeze si reformeze.

400 de propuneri legislative facute de parlamentarii romani zac la Camera Deputatilor, iar 200 sint deja expirate, fiindca termenele privind dezbatrerea lor au fost depasite cu unu pina la patru ani.

IPP - Institutul pentru Politici Publice de la Bucuresti - constata in Raportul publicat astazi ca parlamentul autohton ramine o institutie ineficienta. Principalul motiv al ineficientei este dat de absenta parlamentarilor romani. De pilda, liderul liberalilor romani Crin Antonescu, desi a facut progrese fata de evaluarile anterioare ale IPP, se afla totusi pe lista celor care frecventeaza destul de rar parlamentul. Prezenta sa la voturile finale este astfel de sub 30 la suta si pe ansamblu Partidul National Libera are cele mai multe absente.

IPP face de altfel o lista cu problemele cele mai grave care afecteaza buna functionare a Parlamentului Roman, pornind de la agendele celor doua camere, care adesea se suprapun uneori inutil, dar nu se sincronizeaza cind este nevoie. De exemplu multe lucruri se discuta in cele doua camere ale Legislativului, in perioade diferite, tinind pe loc legile, in loc sa se discute in sedinte reunite. Pe de alta parte, proiectele legislative facute de parlamentarii romani nu sint bine documentate si nu pot fi luate in serios de comisiile de specialitate.

IPP mai constata ca Parlamentul Roman devine din ce in ce mai opac si nu doar ca nu afiseaza amanunte importante pe paginile electornice, dar adesea refuza sa raspunda la intrebari venite din partea cetatenilor sau organizatiilor neguvernamentale.

Problema fraudelor este adusa in discutie in Raportul IPP cu referire la faptul ca unele voturi sint manipulate: opozitia si puterea sint considerate in aceeasi masura vinovate, fiindca aceste fraude se produc fie atunci cind opozitia paraseste sala, fie cind parlamentari individuali, din ambele tabere folosesc cartelelele electronice ale colegilor absenti si voteaza astfel la mai multe miini. Conflictul politic permanent si incapacitatea parlamentarilor romani de a dezbate cu seriozitate subiectele la ordinea zilei sint deasemenea reprosuri care completeaza lista cu trasaturi negative.

Acest Raport readuce in discutie ideea presedintelui Traian Basescu de transformare a parlamentului cu doua camere intr-unul cu una singura. La referendumul facut in 2009 majoritatea romanilor a votat pentru un parlament unicameral sau pentru reducerea numarului parlamentrilor romani de la 500 la 300. Impotriva acestei idei fac insa zid, chiar parlamentarii, indiferent de culoarea lor politica.
XS
SM
MD
LG