Când patronii i-au cerut lui Nicolae Odobescu să se mute cu slujba din Chișinău la Tripoli, răspunsul lui a fost: bine, de ce nu?
În vârstă de 34 de ani, Odobescu lucra ca manager de servicii la hotelul Leogrand din capitală. Luna trecută, compania turcească Summa l-a înștiințat că ar avea nevoie de el în capitala Libiei, unde tocmai cumpărase un nou hotel.
Lumea din jur: un moldovean la Tripoli
La 20 august, când lucrase doar 3 săptămâni ca manager al cafenelei Oya, de la hotelul Al Mahary Radisson Blu, și când rebelii libieni aniversau jumătate de an de când luptă cu regimul Gaddafi, Odobescu a fost nevoit să se mute din nou, pentru că hotelul a trebuit să se închidă din cauza luptelor care ajunseseră la Tripoli. Hotelul și-a golit camerele de musafiri, și-a sigilat porțile, iar personalul, inclusiv moldoveanul, s-au mutat în siguranță la o vilă aflată la 10 kilometri de capitală.
Odobescu i-a spus corespondentului nostru la Tripoli, James Kirchik, că perioada de refugiu de la vilă a fost mai liniștită, pentru că acolo nu se trăgea, dar auzea undeva, nu foarte departe, bombardamente.
Când situația s-a mai calmat peste câteva zile, hotelul Radisson din Tripoli s-a redeschis, devenind casa temporară a sute de ziariști străini veniți să relateze despre căderea lui Gaddafi. Întrucât la Tripoli funcționau acum numai două hoteluri, managerii de la Radisson au trebuit să facă liste de așteptare pentru jurnaliștii disperați, în căutare de adăpost.
Pentru sutele de clienți de la Radisson, își amintește colegul nostru James, moldoveanul a devenit o prezență liniștitoare, omul care pregătea sute de cafele și gustări. În zilele când la Tripoli începea să se simtă criza de alimente, cafeneaua lui Odobescu devenise un loc aglomerat și important. În ajunul convorbirii cu James, Nicolae muncise 18 ore fără pauză.
Deși ziariștii sunt uneori și ei clienți mofturoși, Odobescu spune că îi preferă oricând musafirilor anteriori ai hotelului, anume familiile de oficiali libieni, care se refugiaseră la Radisson de teamă că rebelii le vor ataca locuințele. Odobescu spune că șederea șefilor libieni amenințați, în o sută de camere de hotel, a fost plătită integral de guvernul libian.
Nicolae spune că noii clienți, adică ziariștii străini, sunt oameni mult mai civilizați, mult mai... din secolul 21 decât oficialii libieni pe care i-a servit înainte.
Când James l-a întrebat pe moldovean dacă s-a așteptat ca noul loc de muncă să fie în mijlocul unui război civil, Nicolae a răspuns că știa foarte bine unde merge. Corespondentul nostru și-a imaginat, logic, că patronii moldoveanului i-au oferit în schimbul mutării din Chișinăul cel pașnic o mărire substanțială de salariu, pe măsura condițiilor dificile în care urma să lucreze la Tripoli. Odobescu a răspuns că deocamdată nu discutat cu șefii lui problema salariului, dar o va face, cât de curând.