Linkuri accesibilitate

Moldova a pierdut anul trecut peste 20 de milioane de euro pentru reparația drumurilor


Donatorii externi au retras banii pentru că autorităţile nu au ales la timp companiile care să reparare drumurile.


Curtea de Conturi spune că Moldova a pierdut anul trecut peste 20 de milioane de euro pentru reparația drumurilor. Banii promiși de Banca Mondialã și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare au fost retrași, pentru că autoritățile nu au ales la timp antreprenorii care să execute lucrările. Într-un nou raport despre folosirea banilor publici, Curtea și-a îndreptat criticile către Administrația de Stat a Drumurilor și a cerut ca vinovații sã fie penalizați. Relateazã Diana Rãileanu:


Din cele peste 20 de milioane de euro pe care Republica Moldova nu a reuşit să-i utilizeze anul trecut, s-ar fi reparat peste 50 de km de drum, spun experţii. Mai mult, preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urecheanu, spune că Republica Moldova constant nu utilizează banii oferiţi de comunitatea internaţională pentru reparaţia drumurilor, or din 2007 până în 2010 s-au ratat finanţări de peste 60 de milioane de euro. De ce?, l-am întrebat pe Serafim Urecheanu:

„În primul rând, este managmentul prost la acest capitol şi sigur că sunt acele piedici birocratice la capitolul planificare, la capitolul selectarea potenţialilor executori ai lucrărilor. În statele pe care le numim civilizate şi tindem şi noi să fim în rândul lor, procedura de selectare durează şapte zile, are loc selecţia şi înainte. La noi durează luni de zile. Suntem în luna septembrie, dar selectarea pentru acest an încă continuă, când executorii să înceapă lucrările?”

Curtea de Conturi a stabilit că donatorii externi au retras peste 20 de milioane de euro pentru că autorităţile moldovene ar fi tergiversat desemnarea companiilor care să execute lucrările de reparaţie a drumurilor. „Am respectat termenii prevăzuţi de lege”, explică viceministrul Transporturilor, Boris Gherasim:

„O decizie politică când se face un împrumut este una, şi începerea dezbursării lucrărilor este cu totul altă treabă. De la momentul când s-a primit această decizie sau s-a contracta, este o perioadă de timp necesară pentru a pregăti proiectele, pentru a organiza licitaţiile şi aşa mai departe.”

Perioadă de timp care, potrivit viceministrului Boris Gherasim, depăşeşte termenul cerut de donatorii străini. Nu doar condiţiile dure ale finanţatorilor ar duce la pierderea banilor, dar şi lipsa companiilor locale care ar putea efectua lucrările de reparaţie a drumurilor la standardele cerute de donatorii externi, explică directorul Uniunii Transportatorilor şi Drumarilor, Eugen Daţco:

„Problema e una, condiţiile şi tenderele care sunt negociate cu creditorii trebuie să fim mai insistenţi şi să punem condiţii care ne convin nouă, dar la lucrările de reabilitare practic drumarii din Republica Moldova nu participă direct, ei sunt excluşi din start fiindcă nu pot îndeplini condiţiile care sunt puse de donator. Toate tenderele le câştigă companiile din străinătate, câteodată cu părere de rău, nu cele mai performante, nu cele mai bune, dar au indicii care sunt ceruţi de bănci şi ei le câştigă.”

Preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urecheanu, a dat asigurări că raportul prezentat astăzi va fi transmis Parlamentului şi organelor de anchetă – Procuraturii Generale şi Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţie, urmând ca acestea să decidă cine se face vinovat de neregulile depistate şi cum poate fi tras la răspundere.
Previous Next

XS
SM
MD
LG