Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. În ediţia de astăzi:
Moldova, între Est şi Vest. Cum văd lideri de la guvernare şi în opoziţie din Republica Moldova viitorul european al ţării şi soluţionarea conflictului transnistrean? Oaspeţii ediţiei de astăzi: premierul Vlad Filat şi ex-preşedintele Vladimir Voronin.
Săptămâna trecută, la Varşovia, în capitala Poloniei, a avut loc summitul Uniunea Europeană - Parteneriatul Estic. Un eveniment mult aşteptat de autorităţile de la Chişinău. Nu întâmplător, căci declaraţia finală a reuniunii spune că până la sfârşitul anului, Republica Moldova poate începe negocierile pe marginea Acordului de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Documentul mai spune că Moldova a avansat şi în negocierile privind liberalizarea vizelor. Parteneriatul Estic este un program al Uniunii Europene pentru şase ţări ex-sovietice - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Declaraţia finală vorbeşte despre „aspiraţiile europene” ale acestor țări, însă nu pomeneşte de şansele ca ele să devină candidate la aderare. Să adăugăm că declaraţia finală a reuniunii face referinţă şi la problema transnistreană.
Este reafirmată dorința de a continua promovarea stabilității şi de a întări încrederea dintre Chişinău şi Tiraspol şi încercarea de a ajunge la soluţii paşnice, bazate pe normele şi principiile legislaţiei internaţionale. Este salutată şi recenta decizie de reluare a negocierilor oficiale în problema transnistreană în formatul 5 plus 2. Premierul moldovean Vlad Filat, aflat la lucrările reuniunii din 29-30 septembrie, a acordat un interviu Europei Libere.
Colega noastră, Valentina Ursu l-a întrebat pe prim-ministru dacă la Varşovia a cerut o perspectivă europeană clară pentru Republica Moldova şi ce şanse există ca ea să o obţină?
Vlad Filat: „Perspectiva europeană a Republicii Moldova reiese din statutul ţării noastre, care este o ţară europeană, pe de o parte. Pe de altă parte însuşi articolul 49 al Tratatului de la Lisabona prevede că o ţară care întruneşte criteriile europene poate face cerere şi poate adera la Uniunea Europeană.
Ideea formalizării perspectivei europene pentru Republica Moldova este una care să motiveze consolidarea eforturilor noastre interne. Oricum, în declaraţia finală a summitului Parteneriatului estic de la Varşovia este făcută referinţă la aspiraţiile europene ale ţărilor din cadrul Parteneriatului estic. Deci, un prim pas în acest sens a fost realizat.”
Europa Liberă: La aspiraţii se face trimitere, dar nu şi la o perspectivă clară de integrare.
Vlad Filat: „Depinde cum priveşti lucrurile. Noi privim prin prisma perspectivei europene.”
Europa Liberă: L-am auzit şi pe preşedintele georgian vorbind despre un termen foarte clar: în 5-10 ani Georgia ar putea adera la Uniunea Europeană. Moldova ce zice?
Vlad Filat: „Moldova zice aşa cum a zis şi până în prezent, că va adera la Uniunea Europeană atunci când va fi pregătită. Atunci când va avea instituţii funcţionale, atunci când va întruni criteriile europene şi va avea o economie funcţională, care să aducă oamenilor bunăstare.”
Europa Liberă: Asta înseamnă că Moldova cere Bruxellesului mai multă asistenţă pentru mai multe reforme?
Vlad Filat: „Principiul „more for more”, ceea ce înseamnă mai multe reforme - mai multă asistenţă, urmează să stea la baza relaţiilor noastre cu Uniunea Europeană. Şi încă am mai solicitat ca principiul diferenţierii să fie unul la baza relaţiilor noastre. Dincolo de faptul că acest parteneriat este unul care vizează relaţii multilaterale, să fie evaluările făcute prin prisma acţiunilor fiecărei ţări participante.”
Europa Liberă: Şi această desprindere de pachet ce ar însemna, domnule premier?
Vlad Filat: „Nu este vorba de desprindere. Noi rămânem să fim în acest pachet, însă aprecierile şi în rezultat acţiunile care vizează Republica Moldova trebuie să fie în strictă conformitate cu performanţele ţării noastre.”
Europa Liberă: În Varşovia v-aţi întâlnit şi cu doamna Merkel, cancelarul german. Aţi vorbit despre conflictul transnistrean. De ce nu aţi vorbit nimic în speech-ul Dumneavoastră despre nevoia soluţionării acestui conflict, dat fiind faptul că şi Uniunea Europeană e la masa de negocieri?
Vlad Filat: „În primul rând ar trebui să se cunoască că am avut două intervenţii. Prima intervenţie a fost în seara zilei de ieri, în cadrul cinei de lucru, acolo unde am vorbit în mod special despre diferendul transnistrean. Am adus mulţumiri tuturor partenerilor noştri pentru implicare, în mod special am adus mulţumiri doamnei cancelar pentru implicarea personală şi a Germaniei.
În cadrul schimburilor de păreri pe care le-am avut în cadrul summitului am discutat despre evoluţii. Am fost asigurat că în continuare doamna cancelar, Germania, vor fi cu noi în acest proces de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, ceea ce în consecinţă duce la reintegrarea ţării. Astăzi în discursul meu eu am vorbit pe dimensiunea integrării economice. Deci, a fost împărţit acest summit pe dimensiuni. Intervenţia mea a fost pe dimensiunea integrării economice în acest Parteneriat estic.”
Europa Liberă: De atâta aţi şi insistat asupra acordului privind zona de liber schimb aprofundat şi cuprinzător?
Vlad Filat: „Nu că am insistat, dar am vorbit despre faptul că Moldova a îndeplinit toate precondiţiile necesare pentru ca negocierile în vederea semnării acordului de liber schimb să fie demarate cât mai curând. Şi drept răspuns în declaraţia finală a summitului este fixat că până la sfârşitul acestui an vor demara negocierile cu Republica Moldova în vederea semnării acordului de liber schimb.
Şi încă un lucru foarte important vis-a-vis de declaraţia finală - este rezultatul muncii, care nu a fost una uşoară la capitolul implementării planului de acţiuni şi obţinerea regimului fără vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Acea prevedere, long term perspective, deci perspectivă de lungă durată a dispărut.
În declaraţia finală avem referinţă doar la necesitatea îndeplinirii criteriilor, ceea ce înseamnă că odată ce Republica Moldova va implementa Planul de acţiuni, care a fost convenit cu Comisia Europeană, noi urmează să oferim acest regim liberalizat de vize pentru cetăţenii noştri.”
Europa Liberă: Domnule premier, dar aţi observat această oboseală de extindere acolo, la Varşovia?
Vlad Filat: „Eu nu am observat oboseală, doar că a fost o discuţie sinceră vis-a-vis de problemele care ţin de relaţiile cu partenerii estici. Dar s-a vorbit şi despre problemele care sunt în interiorul Uniunii Europene. Noi trebuie să înţelegem foarte bine că în acest proces suntem implicaţi cu toţii şi trebuie să vedem lucrurile în complexitatea lor.
În concluzie: nu am observat oboseala, doar că am recepţionat mesajul foarte clar - să continuăm să facem reformele în Republica Moldova, să continuăm să ne apropiem cât mai mult de criteriile Uniunii Europene şi atunci vom fi mai aproape de Europa.”
Europa Liberă: Deci, asta se înţelege din speech-ul Dumneavoastră, când aţi cerut perspectiva europeană şi aţi spus că nu aveţi în vedere accederea automată la Uniunea Europeană a Moldovei.
Vlad Filat: „Ar fi foarte naiv să gândească cineva că este posibilă să existe o accedere automată. Când vorbim despre perspectiva europeană noi avem în vedere ca să se arate Republicii Moldova acea lumină în capătul tunelului. Este un parcurs, pe care urmează să-l avem ajungând la o anumită destinaţie, care ţine de aderarea la Uniunea Europeană. Şi acest parcurs depinde de noi, de viteza cu care ne vom mişca şi de capacitatea noastră de a implementa reformele.”
Europa Liberă: Totuşi, vă gândiţi la un termen pe când Moldova să depună o cerere de asociere?
Vlad Filat: „Mă gândesc. Şi mai mult decât atât - ştiu când vom fi în situaţia să depunem cererea, însă la etapa actuală nu vreau ca să anticipez aceste lucruri.”
Europa Liberă: premierul Vlad Filat, răspunzând întrebărilor Valentinei Ursu.
----------------------------------------------------------------------------
Radu Benea: Despre cum vede principala forţă de opoziţie din Republica Moldova relaţiile cu Vestul şi cu Estul, precum şi perspectiva reglementării transnistrene, Europa Liberă a stat de vorbă cu liderul Partidului Comuniştilor, ex-preşedintele Vladimir Voronin, întrebându-l mai întâi: ce şanse are Republica Moldova să meargă pe calea eurointegrării?
Vladimir Voronin: „Dumneavoastră aţi auzit ultimele comentarii ale demnitarilor europeni. Situaţia care este astăzi în inima Uniunii Europene, adică în ţările celea care mai demult sunt membre, este foarte complicată. Şi mie îmi pare că în viitorii 20-25 de ani o să se limiteze poate numai cu Croaţia ca membru al Uniunii Europene.”
Europa Liberă: Care întruneşte toate condiţiile.
Vladimir Voronin: „Da, care astăzi întruneşte toate condiţiile, şi economice şi de stat. Aţi observat zilele acestea se petrec şi alte evenimente. De exemplu, Turcia se dezice benevol.”
Europa Liberă: După 40 de ani de negocieri.
Vladimir Voronin: „După 40 de ani de lucru, de negocieri, de perfectare a legislaţiei naţionale, de mai multe alte cerinţe pe care le înaintează, aş spune corect, pe care le înaintează Uniunea Europeană. Pentru că ţările trebuie să corespundă standardelor unice, dacă ele doresc să devină membre ale Uniunii Europene. S-a dezis de fapt. Şi de aceea eu mă uit nu prea optimist.”
Europa Liberă: Şi Moldova trebuie să insiste? Sau să nu mai bată la uşa UE pentru a cere statut de membru asociat?
Vladimir Voronin: „Chiar dacă astăzi pentru Moldova nu se vede clar, e în ceaţă perspectiva noastră europeană, noi trebuie să prelungim acea activitate, mai ales în primul rând în domeniul legislativ, pentru a aduce legislaţia noastră naţională la nivelul legislaţiei europene. Aceasta este un lucru extraordinar de important. Doi: noi trebuie să prelungim acea conlucrare cu Uniunea Europeană pentru a scoate regimul de vize pentru cetăţenii Moldovei pentru călătoriile în ţările membre ale Uniunii Europene. Şi trei: noi trebuie să colaborăm foarte mult cu Uniunea Europeană pe domeniul diferitor facilităţi în ceea ce este legat de comerţul liber - import-export. Aceste trei momente sunt foarte importante, indiferent perspectiva se vede clar, nu se vede clar. Trebuie să lucrăm în aceste domenii.”
Europa Liberă: Dar cu Estul cum ar trebui să colaboreze Republica Moldova?
Vladimir Voronin: „Să nu ne rupem nici într-un caz. Noi suntem ţară mică din toate punctele de vedere - din punct de vedere geopolitic, din punct de vedere a posibilităţilor economice. De aceea noi trebuie să fim acolo unde este cât de mic interesul Moldovei, cât de mic, dar se vede acest interes şi noi putem să-l realizăm.”
Europa Liberă: În CSI Moldova trebuie să rămână?
Vladimir Voronin: „Da, eu despre CSI şi vorbesc. Şi mai aprofundate relaţiile cu China Populară şi cu toate ţările, de fapt, care ne acceptă pe noi şi care poate să aibă un interes oarecare. Şi noi în ţările respective şi ei la noi în Moldova.”
Europa Liberă: Cine poate ajuta mai mult în soluţionarea conflictului transnistrean? Estul sau Vestul?
Vladimir Voronin: „Clar că Rusia, mai concret decât Estul-Vestul.”
Europa Liberă: Până la urmă totuşi depinde de voinţa politică a Moscovei?
Vladimir Voronin: „Din start acest lucru depinde. Eu opt ani de zile necontenit am pledat pentru integrarea ţării şi am avut mai multe discuţii cu factori de decizie europeni, inclusiv la cele mai înalte nivele, inclusiv şi cu conducerea Statelor Unite, conducerea Germaniei. Şi e clar că foarte multe întrevederi cu conducerea Federaţiei Ruse.”
Europa Liberă: Dar acest optimism al guvernanţilor de astăzi este alimentat că situaţia poate fi depăşită şi şanse ca şi acest conflict să fie soluţionat?
Vladimir Voronin: „Poate mai mult se explică acest optimism cu aceea că această credibilitate să influenţeze pe cetăţenii ţării noastre, ca să nu uităm noi de Transnistria, ca să nu uităm noi de ţara noastră, să ne integrăm, ca să nu uităm noi de această problemă. Din punctul acesta de vedere orice guvernare - şi actuala, şi care va fi următoarea trebuie numaidecât să facă acest lucru.”
Europa Liberă: Se zice că Dumneavoastră aţi fi propus conducerii Federaţiei Ruse altă dată să-l înlocuiască pe Igor Smirnov cu domnul Şevciuk. Acum aceste aşa-zise alegeri din Transnistria ar putea să-l lase pe Igor Smirnov la putere.
Vladimir Voronin: „Eu n-am putut la direct să fac această propunere pentru că cine o să fie ales şi cum o să fie ales hotărăsc totuşi cetăţenii din Transnistria şi eu nu pot să fac aşa propuneri. Din start, când eu am venit în funcţia de preşedinte şi mă ocupam cu această temă, vă spun că mă ocupam foarte serios, atunci încă am vorbit că atâta timp cât o să fie la guvernare Smirnov noi niciodată n-o să ne apropiem de soluţionarea acestei probleme.”
Europa Liberă: Dar aceste întrevederi ale lui Vlad Filat cu Igor Smirnov ar putea să aducă ceva pozitiv în procesul de negocieri?
Vladimir Voronin: „Poate ca perspectivă, da. Pentru că cele mai nereuşite rezultate a unor sau alte tratative sau a mai multor tratative totuşi sunt mai bine şi mai normale decât să fie împuşcături şi să se piardă vieţile oamenilor. Ceea ce noi n-am comis opt ani de zile,iar ăsta este un rezultat extraordinar, că n-a fost nici o împuşcătură, nu s-a pierdut viaţa nici unui cetăţean. Dar trebuie de orientat ce trebuie de făcut şi când trebuie de făcut. În primul rând eu nu sunt de acord şi n-am mers niciodată în opt ani de zile ca tratativele între Chişinău şi Tiraspol să se petreacă în alte ţări. Pentru că acesta este un conflict intern al nostru, ţine de integrarea noastră, trebuie să ne unim cu fraţii noştri iarăşi înapoi într-o familie unică a Republicii Moldova, independente, suverane şi integre. Şi nu trebuie noi să plecăm în alte ţări, să le ridicăm imaginea conducătorilor, demnitarilor din alte ţări. Doi: în cadrul când se petrec alegeri, lasă să fie ele nelegitime la separatişti ş.a.m.d., tot nu e cazul ca noi să intensificăm procedurile acestea de întâlniri bilaterale şi de tratative.”
Europa Liberă: Pentru că e un fel de PR.
Vladimir Voronin: „Absolut, este un fel de PR pentru unii sau pentru alţi candidaţi.”
Europa Liberă: Ce statut trebuie să i se ofere acestei regiuni?
Vladimir Voronin: „Noi când pregăteam documentul, care a fost numit memorandumul Kozak era coordonat statutului, dar de fapt şi s-a votat cu 99 de deputaţi din 101 din Parlament, statut de republică autonomă.”
Europa Liberă: Regiune autonomă.
Vladimir Voronin: „Da, în cadrul Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Şi acum Igor Smirnov insistă că ei vor pe picior de egalitate să discute.
Vladimir Voronin: „Ei tot timpul au insistat la acest picior de egalitate. Tot timpul că noi suntem două state.”
Europa Liberă: Dar rolul Ucrainei este tot atât de important ca şi rolul Moscovei?
Vladimir Voronin: „Rolul Ucrainei este important şi noi trebuie să fim foarte atenţi şi să observăm toate mişcările, care se fac dintr-o parte şi de alta, şi într-o bună zi să nu ne trezim în aşa fel ca rolul Ucrainei să fie şi mai important.”
Europa Liberă: opinia liderului opoziţiei comuniste şi ex-preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, consemnată într-un interviu de Valentina Ursu.
Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
Moldova, între Est şi Vest. Cum văd lideri de la guvernare şi în opoziţie din Republica Moldova viitorul european al ţării şi soluţionarea conflictului transnistrean? Oaspeţii ediţiei de astăzi: premierul Vlad Filat şi ex-preşedintele Vladimir Voronin.
Săptămâna trecută, la Varşovia, în capitala Poloniei, a avut loc summitul Uniunea Europeană - Parteneriatul Estic. Un eveniment mult aşteptat de autorităţile de la Chişinău. Nu întâmplător, căci declaraţia finală a reuniunii spune că până la sfârşitul anului, Republica Moldova poate începe negocierile pe marginea Acordului de liber-schimb cu Uniunea Europeană. Documentul mai spune că Moldova a avansat şi în negocierile privind liberalizarea vizelor. Parteneriatul Estic este un program al Uniunii Europene pentru şase ţări ex-sovietice - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Declaraţia finală vorbeşte despre „aspiraţiile europene” ale acestor țări, însă nu pomeneşte de şansele ca ele să devină candidate la aderare. Să adăugăm că declaraţia finală a reuniunii face referinţă şi la problema transnistreană.
Dialoguri transnistrene
Este reafirmată dorința de a continua promovarea stabilității şi de a întări încrederea dintre Chişinău şi Tiraspol şi încercarea de a ajunge la soluţii paşnice, bazate pe normele şi principiile legislaţiei internaţionale. Este salutată şi recenta decizie de reluare a negocierilor oficiale în problema transnistreană în formatul 5 plus 2. Premierul moldovean Vlad Filat, aflat la lucrările reuniunii din 29-30 septembrie, a acordat un interviu Europei Libere.
Colega noastră, Valentina Ursu l-a întrebat pe prim-ministru dacă la Varşovia a cerut o perspectivă europeană clară pentru Republica Moldova şi ce şanse există ca ea să o obţină?
Vlad Filat: „Perspectiva europeană a Republicii Moldova reiese din statutul ţării noastre, care este o ţară europeană, pe de o parte. Pe de altă parte însuşi articolul 49 al Tratatului de la Lisabona prevede că o ţară care întruneşte criteriile europene poate face cerere şi poate adera la Uniunea Europeană.
Ideea formalizării perspectivei europene pentru Republica Moldova este una care să motiveze consolidarea eforturilor noastre interne. Oricum, în declaraţia finală a summitului Parteneriatului estic de la Varşovia este făcută referinţă la aspiraţiile europene ale ţărilor din cadrul Parteneriatului estic. Deci, un prim pas în acest sens a fost realizat.”
Europa Liberă: La aspiraţii se face trimitere, dar nu şi la o perspectivă clară de integrare.
Vlad Filat: „Depinde cum priveşti lucrurile. Noi privim prin prisma perspectivei europene.”
Europa Liberă: L-am auzit şi pe preşedintele georgian vorbind despre un termen foarte clar: în 5-10 ani Georgia ar putea adera la Uniunea Europeană. Moldova ce zice?
Vlad Filat: „Moldova zice aşa cum a zis şi până în prezent, că va adera la Uniunea Europeană atunci când va fi pregătită. Atunci când va avea instituţii funcţionale, atunci când va întruni criteriile europene şi va avea o economie funcţională, care să aducă oamenilor bunăstare.”
Europa Liberă: Asta înseamnă că Moldova cere Bruxellesului mai multă asistenţă pentru mai multe reforme?
Vlad Filat: „Principiul „more for more”, ceea ce înseamnă mai multe reforme - mai multă asistenţă, urmează să stea la baza relaţiilor noastre cu Uniunea Europeană. Şi încă am mai solicitat ca principiul diferenţierii să fie unul la baza relaţiilor noastre. Dincolo de faptul că acest parteneriat este unul care vizează relaţii multilaterale, să fie evaluările făcute prin prisma acţiunilor fiecărei ţări participante.”
Europa Liberă: Şi această desprindere de pachet ce ar însemna, domnule premier?
Vlad Filat: „Nu este vorba de desprindere. Noi rămânem să fim în acest pachet, însă aprecierile şi în rezultat acţiunile care vizează Republica Moldova trebuie să fie în strictă conformitate cu performanţele ţării noastre.”
Europa Liberă: În Varşovia v-aţi întâlnit şi cu doamna Merkel, cancelarul german. Aţi vorbit despre conflictul transnistrean. De ce nu aţi vorbit nimic în speech-ul Dumneavoastră despre nevoia soluţionării acestui conflict, dat fiind faptul că şi Uniunea Europeană e la masa de negocieri?
Vlad Filat: „În primul rând ar trebui să se cunoască că am avut două intervenţii. Prima intervenţie a fost în seara zilei de ieri, în cadrul cinei de lucru, acolo unde am vorbit în mod special despre diferendul transnistrean. Am adus mulţumiri tuturor partenerilor noştri pentru implicare, în mod special am adus mulţumiri doamnei cancelar pentru implicarea personală şi a Germaniei.
În cadrul schimburilor de păreri pe care le-am avut în cadrul summitului am discutat despre evoluţii. Am fost asigurat că în continuare doamna cancelar, Germania, vor fi cu noi în acest proces de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, ceea ce în consecinţă duce la reintegrarea ţării. Astăzi în discursul meu eu am vorbit pe dimensiunea integrării economice. Deci, a fost împărţit acest summit pe dimensiuni. Intervenţia mea a fost pe dimensiunea integrării economice în acest Parteneriat estic.”
Europa Liberă: De atâta aţi şi insistat asupra acordului privind zona de liber schimb aprofundat şi cuprinzător?
Vlad Filat: „Nu că am insistat, dar am vorbit despre faptul că Moldova a îndeplinit toate precondiţiile necesare pentru ca negocierile în vederea semnării acordului de liber schimb să fie demarate cât mai curând. Şi drept răspuns în declaraţia finală a summitului este fixat că până la sfârşitul acestui an vor demara negocierile cu Republica Moldova în vederea semnării acordului de liber schimb.
Şi încă un lucru foarte important vis-a-vis de declaraţia finală - este rezultatul muncii, care nu a fost una uşoară la capitolul implementării planului de acţiuni şi obţinerea regimului fără vize pentru cetăţenii Republicii Moldova. Acea prevedere, long term perspective, deci perspectivă de lungă durată a dispărut.
În declaraţia finală avem referinţă doar la necesitatea îndeplinirii criteriilor, ceea ce înseamnă că odată ce Republica Moldova va implementa Planul de acţiuni, care a fost convenit cu Comisia Europeană, noi urmează să oferim acest regim liberalizat de vize pentru cetăţenii noştri.”
Europa Liberă: Domnule premier, dar aţi observat această oboseală de extindere acolo, la Varşovia?
Vlad Filat: „Eu nu am observat oboseală, doar că a fost o discuţie sinceră vis-a-vis de problemele care ţin de relaţiile cu partenerii estici. Dar s-a vorbit şi despre problemele care sunt în interiorul Uniunii Europene. Noi trebuie să înţelegem foarte bine că în acest proces suntem implicaţi cu toţii şi trebuie să vedem lucrurile în complexitatea lor.
În concluzie: nu am observat oboseala, doar că am recepţionat mesajul foarte clar - să continuăm să facem reformele în Republica Moldova, să continuăm să ne apropiem cât mai mult de criteriile Uniunii Europene şi atunci vom fi mai aproape de Europa.”
Europa Liberă: Deci, asta se înţelege din speech-ul Dumneavoastră, când aţi cerut perspectiva europeană şi aţi spus că nu aveţi în vedere accederea automată la Uniunea Europeană a Moldovei.
Vlad Filat: „Ar fi foarte naiv să gândească cineva că este posibilă să existe o accedere automată. Când vorbim despre perspectiva europeană noi avem în vedere ca să se arate Republicii Moldova acea lumină în capătul tunelului. Este un parcurs, pe care urmează să-l avem ajungând la o anumită destinaţie, care ţine de aderarea la Uniunea Europeană. Şi acest parcurs depinde de noi, de viteza cu care ne vom mişca şi de capacitatea noastră de a implementa reformele.”
Europa Liberă: Totuşi, vă gândiţi la un termen pe când Moldova să depună o cerere de asociere?
Vlad Filat: „Mă gândesc. Şi mai mult decât atât - ştiu când vom fi în situaţia să depunem cererea, însă la etapa actuală nu vreau ca să anticipez aceste lucruri.”
Europa Liberă: premierul Vlad Filat, răspunzând întrebărilor Valentinei Ursu.
----------------------------------------------------------------------------
Radu Benea: Despre cum vede principala forţă de opoziţie din Republica Moldova relaţiile cu Vestul şi cu Estul, precum şi perspectiva reglementării transnistrene, Europa Liberă a stat de vorbă cu liderul Partidului Comuniştilor, ex-preşedintele Vladimir Voronin, întrebându-l mai întâi: ce şanse are Republica Moldova să meargă pe calea eurointegrării?
Vladimir Voronin: „Dumneavoastră aţi auzit ultimele comentarii ale demnitarilor europeni. Situaţia care este astăzi în inima Uniunii Europene, adică în ţările celea care mai demult sunt membre, este foarte complicată. Şi mie îmi pare că în viitorii 20-25 de ani o să se limiteze poate numai cu Croaţia ca membru al Uniunii Europene.”
Europa Liberă: Care întruneşte toate condiţiile.
Vladimir Voronin: „Da, care astăzi întruneşte toate condiţiile, şi economice şi de stat. Aţi observat zilele acestea se petrec şi alte evenimente. De exemplu, Turcia se dezice benevol.”
Europa Liberă: După 40 de ani de negocieri.
Vladimir Voronin: „După 40 de ani de lucru, de negocieri, de perfectare a legislaţiei naţionale, de mai multe alte cerinţe pe care le înaintează, aş spune corect, pe care le înaintează Uniunea Europeană. Pentru că ţările trebuie să corespundă standardelor unice, dacă ele doresc să devină membre ale Uniunii Europene. S-a dezis de fapt. Şi de aceea eu mă uit nu prea optimist.”
Europa Liberă: Şi Moldova trebuie să insiste? Sau să nu mai bată la uşa UE pentru a cere statut de membru asociat?
Vladimir Voronin: „Chiar dacă astăzi pentru Moldova nu se vede clar, e în ceaţă perspectiva noastră europeană, noi trebuie să prelungim acea activitate, mai ales în primul rând în domeniul legislativ, pentru a aduce legislaţia noastră naţională la nivelul legislaţiei europene. Aceasta este un lucru extraordinar de important. Doi: noi trebuie să prelungim acea conlucrare cu Uniunea Europeană pentru a scoate regimul de vize pentru cetăţenii Moldovei pentru călătoriile în ţările membre ale Uniunii Europene. Şi trei: noi trebuie să colaborăm foarte mult cu Uniunea Europeană pe domeniul diferitor facilităţi în ceea ce este legat de comerţul liber - import-export. Aceste trei momente sunt foarte importante, indiferent perspectiva se vede clar, nu se vede clar. Trebuie să lucrăm în aceste domenii.”
Europa Liberă: Dar cu Estul cum ar trebui să colaboreze Republica Moldova?
Vladimir Voronin: „Să nu ne rupem nici într-un caz. Noi suntem ţară mică din toate punctele de vedere - din punct de vedere geopolitic, din punct de vedere a posibilităţilor economice. De aceea noi trebuie să fim acolo unde este cât de mic interesul Moldovei, cât de mic, dar se vede acest interes şi noi putem să-l realizăm.”
Europa Liberă: În CSI Moldova trebuie să rămână?
Vladimir Voronin: „Da, eu despre CSI şi vorbesc. Şi mai aprofundate relaţiile cu China Populară şi cu toate ţările, de fapt, care ne acceptă pe noi şi care poate să aibă un interes oarecare. Şi noi în ţările respective şi ei la noi în Moldova.”
Europa Liberă: Cine poate ajuta mai mult în soluţionarea conflictului transnistrean? Estul sau Vestul?
Vladimir Voronin: „Clar că Rusia, mai concret decât Estul-Vestul.”
Europa Liberă: Până la urmă totuşi depinde de voinţa politică a Moscovei?
Vladimir Voronin: „Din start acest lucru depinde. Eu opt ani de zile necontenit am pledat pentru integrarea ţării şi am avut mai multe discuţii cu factori de decizie europeni, inclusiv la cele mai înalte nivele, inclusiv şi cu conducerea Statelor Unite, conducerea Germaniei. Şi e clar că foarte multe întrevederi cu conducerea Federaţiei Ruse.”
Europa Liberă: Dar acest optimism al guvernanţilor de astăzi este alimentat că situaţia poate fi depăşită şi şanse ca şi acest conflict să fie soluţionat?
Vladimir Voronin: „Poate mai mult se explică acest optimism cu aceea că această credibilitate să influenţeze pe cetăţenii ţării noastre, ca să nu uităm noi de Transnistria, ca să nu uităm noi de ţara noastră, să ne integrăm, ca să nu uităm noi de această problemă. Din punctul acesta de vedere orice guvernare - şi actuala, şi care va fi următoarea trebuie numaidecât să facă acest lucru.”
Europa Liberă: Se zice că Dumneavoastră aţi fi propus conducerii Federaţiei Ruse altă dată să-l înlocuiască pe Igor Smirnov cu domnul Şevciuk. Acum aceste aşa-zise alegeri din Transnistria ar putea să-l lase pe Igor Smirnov la putere.
Vladimir Voronin: „Eu n-am putut la direct să fac această propunere pentru că cine o să fie ales şi cum o să fie ales hotărăsc totuşi cetăţenii din Transnistria şi eu nu pot să fac aşa propuneri. Din start, când eu am venit în funcţia de preşedinte şi mă ocupam cu această temă, vă spun că mă ocupam foarte serios, atunci încă am vorbit că atâta timp cât o să fie la guvernare Smirnov noi niciodată n-o să ne apropiem de soluţionarea acestei probleme.”
Europa Liberă: Dar aceste întrevederi ale lui Vlad Filat cu Igor Smirnov ar putea să aducă ceva pozitiv în procesul de negocieri?
Vladimir Voronin: „Poate ca perspectivă, da. Pentru că cele mai nereuşite rezultate a unor sau alte tratative sau a mai multor tratative totuşi sunt mai bine şi mai normale decât să fie împuşcături şi să se piardă vieţile oamenilor. Ceea ce noi n-am comis opt ani de zile,iar ăsta este un rezultat extraordinar, că n-a fost nici o împuşcătură, nu s-a pierdut viaţa nici unui cetăţean. Dar trebuie de orientat ce trebuie de făcut şi când trebuie de făcut. În primul rând eu nu sunt de acord şi n-am mers niciodată în opt ani de zile ca tratativele între Chişinău şi Tiraspol să se petreacă în alte ţări. Pentru că acesta este un conflict intern al nostru, ţine de integrarea noastră, trebuie să ne unim cu fraţii noştri iarăşi înapoi într-o familie unică a Republicii Moldova, independente, suverane şi integre. Şi nu trebuie noi să plecăm în alte ţări, să le ridicăm imaginea conducătorilor, demnitarilor din alte ţări. Doi: în cadrul când se petrec alegeri, lasă să fie ele nelegitime la separatişti ş.a.m.d., tot nu e cazul ca noi să intensificăm procedurile acestea de întâlniri bilaterale şi de tratative.”
Europa Liberă: Pentru că e un fel de PR.
Vladimir Voronin: „Absolut, este un fel de PR pentru unii sau pentru alţi candidaţi.”
Europa Liberă: Ce statut trebuie să i se ofere acestei regiuni?
Vladimir Voronin: „Noi când pregăteam documentul, care a fost numit memorandumul Kozak era coordonat statutului, dar de fapt şi s-a votat cu 99 de deputaţi din 101 din Parlament, statut de republică autonomă.”
Europa Liberă: Regiune autonomă.
Vladimir Voronin: „Da, în cadrul Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Şi acum Igor Smirnov insistă că ei vor pe picior de egalitate să discute.
Vladimir Voronin: „Ei tot timpul au insistat la acest picior de egalitate. Tot timpul că noi suntem două state.”
Europa Liberă: Dar rolul Ucrainei este tot atât de important ca şi rolul Moscovei?
Vladimir Voronin: „Rolul Ucrainei este important şi noi trebuie să fim foarte atenţi şi să observăm toate mişcările, care se fac dintr-o parte şi de alta, şi într-o bună zi să nu ne trezim în aşa fel ca rolul Ucrainei să fie şi mai important.”
Europa Liberă: opinia liderului opoziţiei comuniste şi ex-preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, consemnată într-un interviu de Valentina Ursu.
Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.