Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. În ediţia de astăzi:
Se va produce sau nu schimbarea în Transnistria? Moscova îi cere lui Igor Smirnov să se retragă din fruntea administraţiei. Kremlinul anunţă că l-ar prefera ca lider al Transnistriei pe Anatol Kaminski, preşedintele Sovietului suprem. Despre toate acestea, discutăm astăzi cu oaspetele ediţiei, analistul politic de la Chişinău, Victor Chirilă.
Dialoguri transnistrene
Mai întâi buletinul de ştiri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute, prezentat de Paul Hodorogea.
--------------------------------------------------------------------------
Guvernul moldovean a spus că nu va reacționa la sprijinul acordat de Kremlin unui candidat la președinția Transnistriei, întrucât Moldova nu recunoaște alegerile prezidențiale din regiunea transnistreană și nici pe candidații înscriși în cursă. Remarca a fost făcută într-un interviu acordat Europei Libere de Eugen Carpov, vicepremier pentru reintegrare, după ce șeful administrației prezidențiale de la Moscova spusese joi că liderul transnistrean Igor Smirnov, care conduce regiunea nerecunoscută de două decenii, trebuie să facă loc unui lider mai tânăr și unui mai bun diplomat, care să ajute la soluționarea conflictului cu Moldova.
Sergei Narîșkin a mai declarat presei ruse că ar fi „un pas greșit” pentru Smirnov, care are 70 de ani, să candideze pentru al cincilea mandat prezidențial la alegerile din decembrie. Narîșkin a spus că Kremlinul îl preferă în fruntea Transnistriei pe rivalul lui Smirnov, speakerul Anatol Kaminski, pe care oficialul rus l-a numit „un candidat de valoare” și al cărui partid – a mai spus Narîșkin - are un program „real și concret”. Pentru alegerile din Transnistria s-au înscris în cursă cinci candidați.
În replică, Igor Smirnov s-a plâns de presiunile făcute asupra sa de Kremlin spunând că „unele forțe” de la Moscova vor să reintegreze regiunea transnistreană în Republica Moldova. Smirnov a făcut aceste remarci într-o intervenție telefonică la postul de radio „Echo Moskvy”. El a mai spus că nu este prima dată când politicienii ruși se amestescă în problemele transnistrene și le-a reamintit că el, Smirnov, nu lucrează pentru Kremlin.
Premierul Vlad Filat a declarat că Moldova trebuie să ia act de anunţul Tiraspolului de a nu trece la ora de iarnă ca şi Republica Moldova. „Ţara noastră nu este atât de mare încât să existe două fusuri orare”, a spus premierul Filat. Moldova va trece la ora de iarnă în ultimul week-end al acestei luni, odată cu întreaga Europă. Tiraspolul a anunţat că nu adoptă sistemul european, rămânând la aceiaşi oră cu Ucraina şi Rusia. Timp de cinci luni, din ultima duminică a lui octombrie până în ultima duminică a lui martie, în localitățile administrate de regimul de la Tiraspol va fi cu o oră mai devreme. Decretul lui Igor Smirnov justifică decizia prin nevoia de a îmbunătăţi condiţiile de muncă şi de sănătate publică şi pentru a economisi resurse energetice - argumente asemănătoare cu cele care sprijină trecerea la ora de iarnă.
Misiunea OSCE în Moldova va continua să susțină rezolvarea problemei transnistrene prin negocieri oficiale în formatul 5+2. În cadrul unei întâlniri cu şeful misiunii OSCE la Chişinău, premierul Vlad Filat a propus la rândul său elaborarea unei foi de parcurs pentru aceste negocieri. Reluarea tratativelor oficiale a fost decisă la sfârşitul lunii septembrie, la Moscova.
Autorităţile de la Chişinău sunt încrezătoare că Moldova va semna, în jumătate de an, acordul de aderare la Spațiul aerian comun al Uniunii Europene, de la care se așteaptă liberalizarea pieței și ieftinirea biletelor de avion. Aderarea la Spațiul aerian comun al Uniunii Europene va permite companiilor moldovenești să efectueze zboruri în toate țările comunitare dacă îndeplinesc standardele de siguranță, dar va deschide în același timp piața locală companiilor străine.
Rusia și România și-au consolidat statutul de parteneri comerciali principali ai Moldovei, anunță un nou raport al Biroului Național de Statistică. Potrivit raportului, exporturile în Rusia au crescut în primele opt luni ale anului de la aproape 25 la aproape 28 la sută față de perioada similară a anului trecut, iar în România – de la 16 la 18 la sută.
Centrul comun de vize europene găzduit de Ambasada Ungariei la Chișinău a început să elibereze vize cu date biometrice. Solicitanții de vize vor trebui să adauge la actele necesare și amprentele digitale. Scanarea se va efectua numai o dată la cinci ani. De la începutul anului curent, centrul a eliberat vize europene unui număr de peste 20 de mii de moldoveni și a refuzat 7 la sută din cereri. În afară de Ungaria, centrul eliberează vize pentru alte 14 țări europene care nu au ambasade la Chișinău.
Șeful bisericii ortodoxe ruse și-a încheiat vizita în Republica Moldova urându-le moldovenilor prosperitate și fericire. Patriarhul Kiril a fost condus la aeroport de premierul Vlad Filat. Potrivit Moldpres, înainte de plecare liderul bisericii ruse a vizitat complexul subteran de vinuri „Cricova”, unde a primit de la conducerea întreprinderii 600 de sticle de vinuri. Moldpres scrie că „sticlele vor fi păstrate în vinotecă, iar patriarhul va decide personal ce va face cu ele”. În zilele cât s-a aflat în Moldova, Kiril a fost decorat de preşedintele interimar al Republicii Moldova Marian Lupu și l-a decorat la rândul lui pe liderul opoziției comuniste, Vladimir Voronin. Patriarhului Kiril urma să întreprindă şi o vizită la Tiraspol, dar cu câteva zile înainte de venirea sa în Moldova, vizita Înalt Prea Sfinţitului în regiunea transnistreană a fost anulată din motive de sănătate.
--------------------------------------------------------
Europa Liberă: Aşadar, prin şeful administrației prezidențiale, Moscova i-a cerut lui Igor Smirnov să nu mai candideze în alegerile transnistrene din decembrie. Serghei Narîșkin a spus că, la peste 20 de ani de când conduce Transnistria, Smirnov trebuie să-i facă loc unui lider mai tânăr, spicherul Anatol Kaminski. De ce acum şi cum poate fi înţeleasă cererea Kremlinului, l-am întrebat pe oaspetele ediţiei de astăzi, directorul Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă.
Victor Chirilă: „În primul rând, declaraţiile făcute de Narîşkin sunt adresate lui Igor Smirnov ca acesta să nu creeze obstacole pentru înregistrarea lui Anatoli Kaminski în cursa pentru aşa-zisa funcţie de preşedinte a regiunii transnistrene. În al doilea rând, este o susţinere exprimată de Moscova şi de Kremlin pentru Anatoli Kaminski în viitoarea campanie electorală. De asemenea, trebuie să spunem că pentru prima oară Kremlinul a vociferat nişte critici foarte dure la adresa lui Smirnov, iar aceste critici sunt nişte semnale pentru cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc în regiunea transnistreană şi vor participa la aceste alegeri. Sunt nişte semnale care ar trebui să-i pună pe gânduri cu privire la viitorul acestei regiuni.”
Europa Liberă: Referitor la cine ar fi candidatul Moscovei în alegerile din Transnistria s-au făcut mai multe speculaţii. Presa a scris şi despre Anatoli Kaminski, dar şi despre Igor Smirnov. Să înţelegem că prin declaraţiile Kremlinului lucrurile în sfârşit s-au limpezit?
Victor Chirilă: „Putem spune cu claritate că Anatoli Kaminski este omul favorit al Moscovei în viitoarea campanie electorală din regiunea transnistreană. Semnalele se înmulţesc în ultimul timp. Să nu uităm şi de acea scrisoare pe care s-a trimis-o lui Anatoli Kaminski prim ministrul Federaţiei Ruse, domnul Putin, dar în calitatea sa de preşedinte al partidului Rusia Unită. Au mai fost şi alte declaraţii făcute de reprezentanţii Dumei Federaţiei Ruse. Iată că de această dată Narîşkin a făcut-o şi mai clar, adresând nişte critici foarte caustice la adresa domnului Smirnov, învinuindu-l practic de situaţia foarte precară social-economică a regiunii, învinuindu-l că a concentrat puterea în mâinile sale, învinuindu-l de faptul că a dus la pauperizare marea parte a locuitorilor din regiunea transnistreană, că diferenţa dintre cei bogaţi şi cei săraci a crescut foarte, foarte mult, că profită de actuala situaţie doar un grup minuscul din jurul domnului Smirnov. Iar aceste critici cu siguranţă ar putea să aibă rezonanţă în regiunea transnistreană, având în vedere realităţile de acolo.”
Europa Liberă: Să presupunem că Anatoli Kaminski va câştiga alegerile şi după mai bine de 20 de ani se va produce o schimbare la vârf în regiunea transnistreană. Ce se va schimba dacă va câştiga Kaminski?
Victor Chirilă: „Vedeţi, criticile formulate de Serghei Narîşkin nu sunt de ajuns pentru a schimba lucrurile în regiunea transnistreană. Smirnov şi regimul pe care-l reprezintă este destul de puternic şi controlează foarte bine situaţia şi instituţiile principale în respectiva regiune. Pentru ca lucrurile să se schimbe este nevoie şi de o implicare mai mare în lupta pentru putere din partea acelor forţe care doresc să schimbe ceva în regiune şi în primul rând din partea lui Anatoli Kaminski. Nimeni nu va veni, fie de la Moscova, fie din altă parte, ca să-i ofere acest jilţ mult-râvnit. Dar deocamdată Kaminski nu dă dovadă de combativitate, nu dă dovadă de caracter, nu dă dovadă de dorinţă mare de a ajunge în această funcţie şi a schimba lucrurile. De aceea, există foarte multe semne de întrebare legate de Kaminski ca persoană, legate de puterea acelor partide din regiunea transnistreană care doresc să aducă schimbarea. Şi aceste semne de întrebare există şi la Chişinău, există şi în regiunea transnistreană, există şi la Moscova. De asemenea, nu este pentru prima oară când Moscova a susţinut astfel de candidaţi. De exemplu în Abhazia, să nu uităm şi de Belarus, unde în ciuda susţinerii masive a Federaţiei Ruse, politice şi economice, lucrurile nu s-au schimbat. Rusia de fapt a suferit eşec, în ambele cazuri. Nu exclud că situaţia s-ar putea repeta şi aici. Repet, dacă nu va fi o implicare mai mare din partea acelor partide care într-adevăr sunt interesate să schimbe ceva în regiunea transnistreană.”
Europa Liberă: Într-o primă reacţie, Chişinăul a anunţat că nu va comenta declaraţiile Kremlinului pentru că nu recunoaște alegerile din regiunea transnistreană. Totuşi, Moscova şi-a anunţat foarte clar sprijinul pentru unul din candidaţi. Nu este acesta un amestec în treburile interne ale Republicii Moldova?
Victor Chirilă: „Aveţi dreptate, Chişinăul nu recunoaşte aceste alegeri şi prin urmare nu cred că e cazul să ia atitudini făţişe faţă de astfel de declaraţii, chiar dacă ele poate într-un fel ne avantajează. Eu cred că Republica Moldova trebuie să încurajeze, în schimb, schimbările politice din regiunea transnistreană. Este în interesul nostru să avem un climat politic în regiunea transnistreană care să favorizeze viitoarele negocieri, care recent au fost lansate în format oficial. Iar acest lucru se poate întâmpla numai în cazul în care la funcţia de aşa-zis preşedinte al regiunii transnistrene va ajunge un om dispus pentru dialog, dispus pentru înţelegeri, dispus pentru o angajare mai credibilă fie şi în raport cu Moldova, fie în raport cu occidentul. Deci lucrurile nu depind numai de noi în contextul negocierilor. Este nevoie şi de implicarea occidentului şi Moscova înţelege acest lucru, chiar dacă uneori creează obstacole inutile.”
Europa Liberă: De altfel, anume Igor Smirnov este cel care se poziţionează ca fiind singurul apărător al independenţei Transnistriei…
Victor Chirilă: „Aşa este şi acest mesaj ar putea să aibă priză la foarte mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova care locuiesc în regiunea transnistreană. Ei în continuare sunt manipulaţi de regimul smirnovist, manipulaţi prin mesaje false precum ar fi frica de România, românizarea regiunii transnistrene în cazul în care se va reintegra cu Republica Moldova, frica de NATO care iată-iată se apropie de mama Rusie, frica de SUA care ar fi în spatele tuturor răutăţilor ce se întâmplă în această regiune, inclusiv regiunii transnistrene, etc., etc. Deci, sunt nişte poveşti care au priză în regiunea transnistreană. Şi ele sunt inoculate zi de zi cetăţenilor noştri de acolo. Dar Smirnov înţelege că numai astfel dânsul poate să se mai cramponeze de putere, mai poate spera la prelungirea mandatului său în regiunea transnistreană. Ei bine, multe realităţi s-au schimbat în regiunea transnistreană. Situaţia economică este departe de a fi una dorită de către locuitorii de acolo. Puterea economică şi a regimului său nu mai este atât de solidă cum a fost acum 10-15 ani. Există o nouă elită economică care râvneşte spre putere pentru a-şi asigura o stabilitate politică pentru businessul său, doresc o mai mare angajare nu doar cu Rusia, dar şi cu Occidentul, pentru că depind de piaţa economică a Uniunii Europene, s-au îmbogăţit foarte mult şi au un anumit statut social care se află sub sabia lui Damocles a domnului Smirnov… Deci, lucrurile s-au schimbat şi s-au schimbat nu în favoarea domnului Smirnov şi a pretenţiilor sale de rămâne la putere. De aceea, cred că Smirnov are o singură şansă de a se menţine la putere acolo, doar apelând la nişte mesaje extremiste, doar inflamând spiritele în regiunea transnistreană, defăimând în primul rând contracandidaţii săi şi mă refer în primul rând la Anatoli Kaminski care ar fi unul din cei mai credibili contracandidaţi, având în vedere şi suportul politic şi economic de care se bucură actualmente din partea Moscovei.”
Europa Liberă: Decizia lui Igor Smirnov ca regiunea transnistreană să rămână la ora de vară, o decizie ce va crea o diferenţă de fus orar de o oră între cele două maluri ale Nistrului, se înscrie pe aceeaşi linie a cramponării de putere a lui Smirnov?
Victor Chirilă: „Probabil că da. Dânsul joacă pe sentimentele pro-ruseşti ale majorităţii locuitorilor din regiunea transnistreană. Prin astfel de acţiuni pline de simbolism şi anume că Transnistria este parte a spaţiului rusesc, Transnistria va fi alături de Rusia în toate, inclusiv prin neschimbarea fusului orar do regiune. Eu cred că este legat de acest context electoral şi, iarăşi, este o încercare de a manipula anumite predilecţii ale locuitorilor din regiunea transnistreană. „
Europa Liberă: Dar această decizie nu va crea de fapt mai multe incomodităţi cetăţenilor în viaţa de zi cu zi?
Victor Chirilă: „Incomodităţi de viaţă cu siguranţă va crea. Va crea şi cetăţenilor care locuiesc pe malul drept al Nistrului, din satele din zona de securitate care sunt legate economic, social de oraşele, cum ar fi Bender şi Tiraspol, din regiunea transnistreană. Dar şi ai regiunii transnistrene. Sunt mulţi la Bender care muncesc la Chişinău şi fac naveta în fiecare zi. Deci, pentru ei la fel va fi o problemă, o incomoditate cotidiană.”
Europa Liberă: opinia oaspetelui ediţiei de astăzi, Victor Chirilă, directorul Asociaţiei pentru politică externă de la Chişinău.
----------------------------------------------------------------------------
Aşadar, printr-o dispoziţie a lui Igor Smirnov, regiunea transnistreană va rămâne la ora de vară. Asta înseamnă că Transnistria nu va reveni la timpul ce corespunde fusului orar natural, odată cu restul Republicii Moldova. Ora de vară este timpul dat cu o oră mai târziu faţă de fusul orar şi este introdusă ca măsură de economie a energiei electrice pe timp de vară. I-am întrebat pe mai mulţi locuitori din Tiraspol şi Bender ce părere au despre decizia respectivă şi dacă va face bine sau nu locuitorilor Transnistriei şi lor personal?
„Cred că va fi mai rău. Mai ales iarna. Sunt studentă şi va trebui să mă scol cu noaptea în cap.”
„Pe de o parte e bine, pe de alta-i rău. E bine că lumea deja s-a deprins. Dar eu aşteptam ora normală. Am fi putut să dormim cu un ceas mai mult…”
„Ora de vară e pentru economie de lumină. De aceea, impactul va fi unul economic. Se zice că acţionează şi asupra organismului, însă nu asupra mea.”
„Nu ştiu, mi-i totuna.”
„Sigur, te scoli pe întuneric, dar când ieşi din casă deja-i lumină. Şi când revenim târziu de la universitate, iarăşi, afară încă e lumină, putem merge liniştite la rutieră, fără să ne temem că ne atacă cineva.”
„Cred că-i bine. La schimbări însă e greu să te adaptezi. Ştiţi, aici ne sperie cu Moldova. Dar acolo suntem primiţi foarte bine. Întrebi ceva în rusă, ei îţi răspund mai corect şi mai amabil ca la noi. Vă spun sincer!”
„N-aş vrea să revenim la ora de iarnă. Cu ora de vară, vom reveni acasă pe lumină.”
„Ne-a complicat un pic viaţa. Lucrez aici, dar vin de la Chişinău şi între Chişinău şi Transnistria va fi diferenţă de o oră. Însă nu pot să condamn decizia Transnistriei, pentru că majoritatea ţărilor CSI a renunţat la ora de vară, cu excepţia Moldovei.”
Europa Liberă: cu precizarea că regiunea transnistreană nu a renunţat, ci a rămas la ora de vară, aţi ascultat opinii culese la Tiraspol şi Bender.
Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.