Linkuri accesibilitate

Cehia ajută Moldova să scape de pesticidele învechite


Patru mii de tone de pesticide sunt înhumate la poligonul din Cişmichioi, iar alte două mii de tone se află în 23 de depozite raionale.


Astăzi un detaşament chimic al Armatei Naţionale demarează operaţiunea de pregătire pentru evacuare a 20 de tone de deşeuri de pesticide din depozitul raional amplasat în satul Clocuşna, raionul Ocniţa. Detaşamentul Armatei Naţionale va reambala deşeurile de pesticide în ambalaje speciale pentru a le evacua în Germania unde acestea urmează a fi distruse. Acţiunea face parte din proiectul „Remedierea locaţiilor de mediu cauzate de pesticide perimate în Moldova”, finanţat de Agenţia pentru Dezvoltare din Cehia, în urma căruia vor fi evacuate circa 200 de tone de pesticide şi ulterior distruse în Germania. O relatare de la Alla Ceapai.


Cehia ajută Moldova să scape de pesticidele învechite
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00
Link direct



Pesticidele constituie o bombă chimică a cărei dezamorsare costă o mulţime de bani şi poate fi realizată doar în condiţii adecvate. Iată de ce stocurile de pesticide, pe care în urmă cu cîţiva ani la fel subunităţi specializate ale Armatei Naţionale le-au concentrat în cîteva depozite vor fi împachetate în ambalaje speciale care permit transportarea materialelor periculoase la distanţe mari. Operaţiunea se va desfăşura la încă două depozite de pesticide din raionul Căuşeni şi Cantemir, spune şefa secţiei ecologie şi mediu a Ministerului Apărării, locotenent-colonelul, Mariana Grama.

„Şi ulterior sperăm că în 5-6 luni ele vor fi exportate în Germania, după obţinerea notificărilor de export de la statele tranzit aşa cum sunt România, Ungaria, Austria şi Germania.”

Mariana Gramă mai spune că lucrări similare au avut loc pe parcursul anilor 2003-2008, în cadrul programului „implementarea iniţiativelor securităţii de mediu”, susţinut de Guvernul Republicii Moldova, OSCE şi NATO.

„Au fost realizate un şir de activităţi de reambalarea şi centralizarea a circa 3245 de tone de pesticide de pe întreg teritoriu Republicii Moldova. Totodată în perioada anilor 2007-2008, în cadrul unui proiect finanţat de către Banca Mondială şi Fondul Global de Mediu au fost evacuate şi distruse în Franţa circa 1300 de tone de pesticide din 10 raioane.”

În vara acestui an, Guvernul Republicii Moldova a semnat un nou acord cu Alianţa Nord Atlantică privind evacuarea unui lot semnificativ de pesticide, menţionează Mariana Grama.

„Suntem în proces de ratificare a acestui nou acord cu Alianţa Nord Atlantică pentru a fi distruse încă 1269 tone de pesticide sperăm în decurs de o lună se demareze distrugerea acestora.”

Alecu Reniţă
Alecu Reniţă
În prezent pe teritoriul Republicii Moldova mai rămîn a fi depozitate încă circa 6 mii de tone de pesticide. Faptul că sunt stocate în depozite este o garanţie că pesticidele dăunează mai puţin oamenilor, l-am întrebat pe preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniţă.

„După dizolvarea colhozurilor multe din aceste depozite au rămas nepăzite, neîngrijite, deci acoperişul spart, deci plouă, ninge toate pesticidele acestea se duc în apă, în sol şi în final atacă omul. Impactul este de groază, vă da-şi seama că pesticidele înseamnă în primul rînd boli şi majoritatea dintre ele generează cancerul.”

Alecu Reniţă menţionează că descompunerea pesticidelor ajunse în mediu poate să dureze peste 200 de ani şi să afecteze zeci de generaţii umane:

„Ca să vă imaginaţi trebuie să fie nu mai puţin de 1200 de grade temperatura ca ele să fie dizolvate, adică lichidate cu impact minim, în Republica Moldova şi în tot spaţiu ex-sovietic nu există asemenea instalaţii.”

Potrivit datelor cu care operează surse oficiale, în Republica Moldova 4 mii de tone de pesticide sunt înhumate la un poligon din satul Cişmichioi, raionul Vulcăneşti, iar alte 2 mii de tone sunt amplasate în 23 de depozite raionale. Evacuarea şi distrugerea acestora se estimează la circa 4 milioane de euro.
Previous Next

XS
SM
MD
LG