Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. În ediţia de astăzi:
Premierul moldovean Vlad Filat şi liderul regiunii transnistrene Igor Smirnov promit că dialogul între Chişinău şi Tiraspol va avea un caracter permanent. Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov repetă la Chişinău că Igor Smirnov trebuie să cedeze locul unui lider mai tânăr. Şi, ce cred oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului despre perspectiva rezolvării problemei Transnistriei?
Mai întâi, buletinul de ştiri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute, prezentat de Valentina Ursu.
----------------------------------------------------
Negocierile oficiale în formatul 5+2 pe tema Transnistriei vor avea un caracter permanent. La această înţelegere au ajuns premierul Republicii Moldova Vlad Filat şi liderul transnistrean Igor Smirnov, care s-au întâlnit pe 21 noiembrie la oficiul Misiunii OSCE de la Bender. Vlad Filat şi Igor Smirnov au semnat o declaraţie comună în care se pun de acord cu reluarea negocierilor şi enumeră mai multe subiecte de discuţie prioritare, cum ar fi reluarea circulaţiei trenurilor prin regiunea transnistreană şi detensionarea situaţiei din zona de securitate. Negocierile în format 5+2, suspendate în 2006, sunt reluate la Vilnius pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, sub patronajul preşedinţiei lituaniene a OSCE.
Întâlnirea şi declaraţia lui Filat şi Smirnov au fost salutate de preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul lituanian de externe, Audronius Azubalis, care le-a apreciat, citez, „ca un pas important pe calea avansării soluţionării problemei transnistrene”. Ambasada Statelor Unite la Chişinău a salutat şi ea întâlnirea de la Bender ca pe un eveniment „binevenit”, care demonstrează angajamentul ambelor părţi de a colabora pentru găsirea unei soluţii de durată a problemei transnistrene în formatul 5+2 de negocieri.
A doua zi după întâlnirea de la Bender, la Chişinău s-a aflat în vizită ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov. El a salutat reînceperea negocierilor pe tema Transnistriei şi a spus că Moscova pledează pentru un statut special al regiunii transnistrene, respectându-se suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Serghei Lavrov a repetat la Chişinău poziţia Moscovei potrivit căreia, Rusia şi-ar dori un nou lider la Tiraspol, mai tânăr şi mai flexibil în negocierile pentru rezolvarea problemei transnistrene, care l-ar înlocui pe Igor Smirnov în urma alegerilor din 11 decembrie. Totodată, cu ocazia vizitei lui Serghei Lavrov la Chişinău a fost prelungit cu încă 10 ani Tratatul de prietenie dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Amintim, Tratatul prevede, între altele, ca Federaţia Rusă să fie garantul soluţionării conflictului transnistrean.
Tiraspolul a criticat declarațiile despre integritatea teritorială a Moldovei făcute la Chișinău de ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Tiraspolul crede că Rusia, ca țară garantă, nu ar avea dreptul să sprijine poziția uneia din părțile care negociază.
--------------------------------------------------------
Europa Liberă: Două evenimente au marcat săptămâna trecută – întâlnirea de la Bender a premierului Republicii Moldova, Vlad Filat, cu liderul transnistrean, Igor Smirnov, şi vizita la Chişinău a ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov. Despre aceste evenimente discutăm astăzi cu oaspetele ediţiei, jurnalistul din Tiraspol Maxim Kuzovlev. Să le luăm însă pe rând. Dle Kuzovlev, cum credeţi, întâlnirea Filat-Smirnov ar putea crea premise pentru încălzirea relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol?
Europa Liberă: Faptul că Moscova declară deschis că nu-l mai sprijină pe Igor Smrinov, nu-i reduce acestuia din câmpul de manevră şi îl forţează, cumva, să vină în întâmpinarea Chişinăului?
Maxim Kuzovlev: „Eu aş privi această situaţie dintr-o altă perspectivă. După vizita la Chişinău a ministrului rus de externe Serghei Lavrov, peste o zi, pe 24 noiembrie, ministrul de externe al Transnistriei, Iastrebceak, s-a întâlnit la Moscova cu reprezentantul special al ministerului rus de externe, dl Gubarev. Cei doi au discutat chestiuni legate de reuniunea de la Vilnius în formatul 5+2, programată pentru 30 noiembrie – 1 decembrie, şi care într-adevăr marchează reluarea oficială a negocierilor pe tema Transnistriei după o întrerupere de peste 5 ani. Dar, în comunicatul oficial al externelor de la Tiraspol, am remarcat un pasaj, formulat în felul următori, citez: „s-a ajuns la înţelegerea să fie continuată coordonarea reciprocă a acestei chestiuni”. Deci, pe de o parte, dl Lavrov, diplomatic, dar ferm, a spus lucruri destul de neplăcute pentru Transnistria, însă la foarte scurt timp, şeful diplomaţiei transnistrene zboară la Moscova pentru o „coordonare reciprocă” în problema negocierilor. De aceea, eu cred că întâlnirea lui Iastrebceak cu Gubarev face parte din şirul de acţiuni reale în plan diplomatic, în timp ce declaraţiile lui Lavrov sunt declaraţii pe care nu putea să nu le facă. Lavrov nu putea să declare că sprijină republica moldovenească nistreană. Şi nu va spune aşa ceva, niciodată. Poziţia oficială a Federaţiei Ruse, din momentul proclamării independenţei Republicii Moldova, este poziţia unei părţi ce recunoaşte integritatea teritorială a Republicii Moldova. Însă toată lumea vede şi înţelege ce se întâmplă în realitate.”
Europa Liberă: Sprijinul deschis al Rusiei pentru un alt candidat decât Igor Smirnov, mai exact pentru Anatoli Kaminski, ar putea avea vre-un impact asupra rezultatelor scrutinului prezidenţial din 11 decembrie, din regiunea transnistreană?
Maxim Kuzovlev: În privinţa susţinerii şi candidatului Moscovei lucrurile nu sunt atât de evidente cum ar părea să fie. Eu m-aş feri să spun că Moscova a mizat ferm pe Kaminski şi pe nimeni altul. În toată Transnistria vedem afişe imense cu Kaminski, iar alături Putin. Ce-i drept, ei nu-şi strâng mâinile şi privesc în direcţii diferite. Afişele sunt ştampilate cu inscripţia „sprijinit de Rusia”. Totodată, secretarul de presă al premierului rus a declarat că Putin nu s-a întâlnit niciodată cu dl Kaminski şi cu atât mai mult nu şi-au făcut poze împreună, iar ceea ce a apărut e o butaforie şi chiar o profanare. Deci, pe de o parte, s-ar părea că există sprijinul Moscovei. Dar, pe de altă parte, mai sunt şi declaraţiile care nu au fost dezminţite, de altfel, nici de Kaminski, nici de susţinătorii săi, despre faptul că premierul rus şi preşedintele Sovietului suprem al Transnistriei nu au comunicat. În plus, aşa o persoană, cunoscută pentru declaraţiile sale dure, cum este şeful comitetului pentru relaţii externe al Dumei de stat, deputatul Constantin Kosaciov, a declarat deunăzi foarte limpede că, da, ne-am exprimat poziţia faţă de Transnistria, însă, citez: „ca stat, Federaţia Rusă nu se implică în aceste alegeri”, se are în vedere alegerile din Osetia de Sud şi din Transnistria. Dar în timp ce, în Osetia, şeful statului rus Dmitri Medvedev se întâlneşte cu persoana pe care Federaţia Rusă o susţine, cu dl Bibilov, în Transnistria aşa ceva nu se întâmplă. S-ar părea că, dacă îl susţine pe Kaminski, Dmitri Medvedev s-ar fi putut întâlni şi cu Kaminki, însă, nu ştiu de ce n-a avut o asemenea posibilitate sau poate era ocupat cu altceva. Asta n-a făcut-o nici dl Putin. De aceea, lucrurile nu sunt atât de evidente cum par. Eu n-aş zice că Moscova a decis tranşant să nu susţină pe cineva anume. Senzaţia mea este că toţi candidaţii la alegerile din Transnistria, într-o măsură mai mare sau mai mică, sunt sprijiniţi de Federaţia Rusă. Să admitem, Kaminski este „favoritul” Moscovei. Smirnov, parcă nu mai e, dar îi felicită foarte activ pe conducătorii Federaţiei Ruse cu Ziua unităţii naţionale, iar la întâlnirea dintre Iastrebceak şi Gubarev, Iastrebceak îi transmite un mesaj din partea lui Igor Nicolaevici Smirnov către Vladimir Vladimirovici Putin şi către Dmitri Anatolievici Medvedev. Deci, situaţia-i neunivocă. Totodată, dl Şevciuk, care şi el se poziţionează ca un candidat pro-rus, deşi în Transnistria alţii nu există, se bucură şi el de o anumită susţinere la Moscova. Moscova este mare şi în Moscova sunt mulţi bani. Şi aceşti bani pot fi împărţiţi între toţi candidaţii. În ce cantităţi şi în ce măsură însă, asta e deja altceva.”
Europa Liberă: opinia oaspetelui ediţiei de astăzi, jurnalistul din Tiraspol, Maxim Kuzovlev.
La rubrica Vox populi de astăzi, i-am întrebat pe mai mulţi locuitori ai regiunii transnistrene dacă întâlnirea dintre premierul Republicii Moldova Vlad Filat şi liderul administraţiei transnistrene Igor Smirnov ar putea să dezgheţe relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol şi ce probleme ar trebui să fie rezolvate la asemenea întâlniri, întâi de toate?
„Aceste întâlniri nu au nici un rost, pentru că se discută de ani de zile fără nici un rezultat. Toate sunt numai de ochii lumii, mai ales acum, înainte de alegeri. Eu cred că ei ai trebui să rezolve, întâi de toate, problema vămii şi a posturilor de control, aşa încât locuitorii Moldovei să poată să treacă liber, fără să fie agasaţi, pentru că mulţi se plâng de asta. Da, şi trebuie să avem nişte relaţii normale, să fie ca între fraţi, sau, cel puţin, aşa cum sunt cu Rusia. Pentru că trăim parcă pe acelaşi pământ, dar atitudinea… ne spunem unul altuia separatişti, ş.a.m.d.”
„Dacă la aceste întâlniri s-ar decide să formăm un fel de uniune, sau să fie totuşi recunoscută Transnistria, sau ca Transnistria să se unească, în sfârşit, cu cineva, aceste întâlniri ar fi mult mai eficiente.”
„Întâi de toate, să fie rezolvată problema statutului, a recunoaşterii noastre, pentru că asta interesează mai mult şi pe studenţii noştri – recunoaşterea diplomelor de studii.”
„Ţin minte, după întâlnirea din vară de la meciul de fotbal a fost reluată circulaţia trenului Chişinău - Odesa. Poate că şi acum vor rezolva câte ceva. Avem nevoie de un preşedinte permanent în Moldova, să se adune şi să rezolve odată problema. Pentru că Filat, Ghimpu şi alţii au un statut interimar.”
„Să discute despre cum să împace, totuşi, ţările noastre. Însă la bază să rămână structura federativă despre care s-a tot vorbit atâta şi pe toată lumea o ştie. Şi atunci, existenţa noastră liberă, prietenească, va continua, în mod sigur.”
„De atâta timp de când au loc negocieri, ar fi trebuit, într-adevăr, să se rezolve ceva. Dar, oricât ar fi de straniu, de 21 de ani nu s-a făcut nimic. Republica noastră a rămas nerecunoscută, nu am reuşit să ne unim cu nimeni – nici cu Moldova, nici cu Rusia. Acum însă, e limpede, se apropie alegerile şi cineva vrea să arate că e în plină activitate. Dar oamenii nu se vor simţi mai uşor de la asta.”
Europa Liberă: opinii culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol şi Bender.
După discuţiile dintre Filat şi Smirnov, corespondenta noastră Valentina Ursu a căutat să afle şi opinia locuitorilor din Varniţa, o suburbie a Benderului aflată sub jurisdicţia Republicii Moldova, despre perspectiva soluţionării problemei transnistrene.
Europa Liberă: Credeți că criza transnistreană este o prioritate pentru guvernarea de la Chișinău să fie rezolvată?
- ,,Trebuie să fie rezolvată. Eu aș vrea ca Moldova să fie toată unită, să nu fim despărțiți din partea stângă, din partea dreaptă.”
Europa Liberă: Cine vrea divizarea Moldovei?
- ,,Președintele de la Pridnestrovia. Și Rusia.”
Europa Liberă: Acum dacă Igor Smirnov nu mai este susținut de autoritățile de la Kremlin nu mai are șanse să rămână în fruntea regiunii?
-, ,Eu cred că nu.”
Europa Liberă: Păi, dar cetățenii îl aleg.
- ,,Majoritatea sunt de partea Transnistriei, mai mulți sunt ruși decât moldoveni. Gazul nu-l plătesc, cum îl plătim noi, moldovenii, două-trei mii de lei pe lună. Pensiile sunt mai bune. E mai bun traiul acolo decât la noi, moldovenii.”
*
- ,,Serviciile comunale îs cu mult mai ieftine ca la Chișinău, pensiile sunt mai mari ca la Chișinău. Având și eu rude acolo, ei spun că eu nu vreau în Moldova voastră, pentru că la voi e prea scump și pe noi ne aranjează așa. Lumea de acolo nu vrea să fie cu Moldova, acolo sunt mai multe privilegii. Pe oamenii de rând nu-i încălzește că e Est, că e la Vest. Să fie locuri de muncă, să poată trăi în țară, să nu plece tineretul. Să nu fie prețuri mari. N-are importanță unde ducem noi spre Europa, sau spre Rusia, sau spre Ucraina. Principalul e ca lumea să trăiască normal, să nu trebuiască să fugă toți din țară.”
Europa Liberă: Dumneavoastră ce credeți, e o prioritate soluționarea problemei transnistrene?
- ,,Transnistria demult e pierdută și n-o să mai fie parte componentă a Moldovei.”
Europa Liberă: Și atunci de ce se depun atâtea eforturi ca să se reunifice Moldova?
- ,,Niște vorbe goale de guvernarea actuală și care a fost. Se ascund doar după întrebarea asta, dar ei nu fac nimic ca într-adevăr să se soluționeze întrebarea asta.”
Europa Liberă: Credeți că dacă Moscova nu-i mai acordă susținere lui Igor Smirnov, șansele lui de a rămâne în fruntea acestei regiuni sunt mai mici?
- ,,Da, cred că da. O să-l impună ca el să se dezică de funcția asta.”
Europa Liberă: El nu se dezice deocamdată.
- ,,Nu se dezice. Acesta tot e un joc politic. Smirnov deja a început să-și impună punctele de vedere, adică a prins la bani, a prins oleacă la putere și crede că poate s-o mai ducă.”
Europa Liberă: Credeți că e un om bogat Igor Smirnov?
- ,,Nu bogat, dar foarte bogat. Și toată familia.”
*
Europa Liberă: Ce șanse există ca problema transnistreană să fie rezolvată?
- ,,Nu e toată problema în Transnistria, acolo e Rusia. Acolo toată puterea vine de la Rusia. Rusia să se rezolve sau nu.”
Europa Liberă: Igor Smirnov are șanse să rămână la cârma Transnistriei?
- ,,Nu, nu cred să aibă șanse pentru că dacă a zis Rusia că trebuie de schimbat, înseamnă că trebuie schimbat.
*
Europa Liberă: Este o prioritate pentru guvernarea de la Chișinău să fie soluționată problema Transnistriei?
- ,,Nu cred. Dacă vă referiți la moment - e mai mult populism. Da, este o prioritate pentru țara noastră, numai nu pentru guvernare la moment.”
Europa Liberă: Da ce ar aduce reunificarea?
- ,,Măcar și pentru popor ar fi mai bine de trăit. Ar putea să se întâlnească neamurile, să n-aibă probleme cu circulația. De fiecare când circuli, de fiecare dată diferite taxe trebuie să plătești, ca să pleci la o rudă sau la un cunoscut. În rest, și pentru țară, să zicem tot patrimoniul industrial totuși acolo a fost construit, de ce astăzi numai liderii de la Tiraspol trebuie să beneficieze de toată smântâna ceea de acolo, construit de tot poporul Republicii Moldova. Trebuie să beneficieze toți, absolut tot poporul.”
Europa Liberă: Credeți că rămânerea lui Igor Smirnov ar decide ceva? Dacă continue să se afle la cârma Transnistriei?
- „Nu cred. Chiar și Kaminsk, care într-un fel e favorizat de Rusia, nu cred. Cheia totuși e la Moscova. Poate să fie oricare lider n-ar fi. Dacă Moscova o să ajungă la o decizie, întrebarea o să fie rezolvată.”
Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
Premierul moldovean Vlad Filat şi liderul regiunii transnistrene Igor Smirnov promit că dialogul între Chişinău şi Tiraspol va avea un caracter permanent. Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov repetă la Chişinău că Igor Smirnov trebuie să cedeze locul unui lider mai tânăr. Şi, ce cred oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului despre perspectiva rezolvării problemei Transnistriei?
Mai întâi, buletinul de ştiri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute, prezentat de Valentina Ursu.
----------------------------------------------------
Negocierile oficiale în formatul 5+2 pe tema Transnistriei vor avea un caracter permanent. La această înţelegere au ajuns premierul Republicii Moldova Vlad Filat şi liderul transnistrean Igor Smirnov, care s-au întâlnit pe 21 noiembrie la oficiul Misiunii OSCE de la Bender. Vlad Filat şi Igor Smirnov au semnat o declaraţie comună în care se pun de acord cu reluarea negocierilor şi enumeră mai multe subiecte de discuţie prioritare, cum ar fi reluarea circulaţiei trenurilor prin regiunea transnistreană şi detensionarea situaţiei din zona de securitate. Negocierile în format 5+2, suspendate în 2006, sunt reluate la Vilnius pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, sub patronajul preşedinţiei lituaniene a OSCE.
Întâlnirea şi declaraţia lui Filat şi Smirnov au fost salutate de preşedintele în exerciţiu al OSCE, ministrul lituanian de externe, Audronius Azubalis, care le-a apreciat, citez, „ca un pas important pe calea avansării soluţionării problemei transnistrene”. Ambasada Statelor Unite la Chişinău a salutat şi ea întâlnirea de la Bender ca pe un eveniment „binevenit”, care demonstrează angajamentul ambelor părţi de a colabora pentru găsirea unei soluţii de durată a problemei transnistrene în formatul 5+2 de negocieri.
A doua zi după întâlnirea de la Bender, la Chişinău s-a aflat în vizită ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov. El a salutat reînceperea negocierilor pe tema Transnistriei şi a spus că Moscova pledează pentru un statut special al regiunii transnistrene, respectându-se suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Serghei Lavrov a repetat la Chişinău poziţia Moscovei potrivit căreia, Rusia şi-ar dori un nou lider la Tiraspol, mai tânăr şi mai flexibil în negocierile pentru rezolvarea problemei transnistrene, care l-ar înlocui pe Igor Smirnov în urma alegerilor din 11 decembrie. Totodată, cu ocazia vizitei lui Serghei Lavrov la Chişinău a fost prelungit cu încă 10 ani Tratatul de prietenie dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Amintim, Tratatul prevede, între altele, ca Federaţia Rusă să fie garantul soluţionării conflictului transnistrean.
Tiraspolul a criticat declarațiile despre integritatea teritorială a Moldovei făcute la Chișinău de ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Tiraspolul crede că Rusia, ca țară garantă, nu ar avea dreptul să sprijine poziția uneia din părțile care negociază.
--------------------------------------------------------
Europa Liberă: Două evenimente au marcat săptămâna trecută – întâlnirea de la Bender a premierului Republicii Moldova, Vlad Filat, cu liderul transnistrean, Igor Smirnov, şi vizita la Chişinău a ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov. Despre aceste evenimente discutăm astăzi cu oaspetele ediţiei, jurnalistul din Tiraspol Maxim Kuzovlev. Să le luăm însă pe rând. Dle Kuzovlev, cum credeţi, întâlnirea Filat-Smirnov ar putea crea premise pentru încălzirea relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol?
Maxim Kuzovlev
Maxim Kuzovlev: „Orice întâlnire poate crea premise, inclusiv aceasta. Ce va fi mai departe? Ei au semnat o declaraţie de intenţii. Dar, în principiu, sunt anunţate aceleaşi lucruri despre care au mai vorbit. Cândva, la întâlnirile lor de la meciurile de fotbal, Smirnov şi Filat au discutat şi despre însoţirea vamală a mărfurilor prin Transnistria, şi despre reluarea circulaţiei transportului de mărfuri pe cale ferată, şi despre posibilitatea restabilirii legăturii telefonice fixe între cele două maluri ale Nistrului. Însă carul nu s-a urnit din loc. Se va schimba oare ceva de la faptul că întâlnirea a avut loc nu pe terenul de fotbal, ci la oficiul de la Bender al Misiunii OSCE? Vor începe aceste lucruri să fie examinate şi găsite soluţii? Nu exclud acest lucru. Însă deocamdată nu am văzut să existe şi o mare dorinţă în acest sens de ambele părţi. De altfel, chiar în ajunul întrevederii între liderul Transnistriei şi premierul moldovean, dna Cernenko, ministrul economiei de la Tiraspol vorbea despre incompatibilităţi, despre sisteme financiare diferite, sisteme contabile diferite şi n-a spus un cuvânt despre lucruri ce ar putea să existe în comun.”Europa Liberă: Faptul că Moscova declară deschis că nu-l mai sprijină pe Igor Smrinov, nu-i reduce acestuia din câmpul de manevră şi îl forţează, cumva, să vină în întâmpinarea Chişinăului?
Maxim Kuzovlev: „Eu aş privi această situaţie dintr-o altă perspectivă. După vizita la Chişinău a ministrului rus de externe Serghei Lavrov, peste o zi, pe 24 noiembrie, ministrul de externe al Transnistriei, Iastrebceak, s-a întâlnit la Moscova cu reprezentantul special al ministerului rus de externe, dl Gubarev. Cei doi au discutat chestiuni legate de reuniunea de la Vilnius în formatul 5+2, programată pentru 30 noiembrie – 1 decembrie, şi care într-adevăr marchează reluarea oficială a negocierilor pe tema Transnistriei după o întrerupere de peste 5 ani. Dar, în comunicatul oficial al externelor de la Tiraspol, am remarcat un pasaj, formulat în felul următori, citez: „s-a ajuns la înţelegerea să fie continuată coordonarea reciprocă a acestei chestiuni”. Deci, pe de o parte, dl Lavrov, diplomatic, dar ferm, a spus lucruri destul de neplăcute pentru Transnistria, însă la foarte scurt timp, şeful diplomaţiei transnistrene zboară la Moscova pentru o „coordonare reciprocă” în problema negocierilor. De aceea, eu cred că întâlnirea lui Iastrebceak cu Gubarev face parte din şirul de acţiuni reale în plan diplomatic, în timp ce declaraţiile lui Lavrov sunt declaraţii pe care nu putea să nu le facă. Lavrov nu putea să declare că sprijină republica moldovenească nistreană. Şi nu va spune aşa ceva, niciodată. Poziţia oficială a Federaţiei Ruse, din momentul proclamării independenţei Republicii Moldova, este poziţia unei părţi ce recunoaşte integritatea teritorială a Republicii Moldova. Însă toată lumea vede şi înţelege ce se întâmplă în realitate.”
Europa Liberă: Sprijinul deschis al Rusiei pentru un alt candidat decât Igor Smirnov, mai exact pentru Anatoli Kaminski, ar putea avea vre-un impact asupra rezultatelor scrutinului prezidenţial din 11 decembrie, din regiunea transnistreană?
Maxim Kuzovlev: În privinţa susţinerii şi candidatului Moscovei lucrurile nu sunt atât de evidente cum ar părea să fie. Eu m-aş feri să spun că Moscova a mizat ferm pe Kaminski şi pe nimeni altul. În toată Transnistria vedem afişe imense cu Kaminski, iar alături Putin. Ce-i drept, ei nu-şi strâng mâinile şi privesc în direcţii diferite. Afişele sunt ştampilate cu inscripţia „sprijinit de Rusia”. Totodată, secretarul de presă al premierului rus a declarat că Putin nu s-a întâlnit niciodată cu dl Kaminski şi cu atât mai mult nu şi-au făcut poze împreună, iar ceea ce a apărut e o butaforie şi chiar o profanare. Deci, pe de o parte, s-ar părea că există sprijinul Moscovei. Dar, pe de altă parte, mai sunt şi declaraţiile care nu au fost dezminţite, de altfel, nici de Kaminski, nici de susţinătorii săi, despre faptul că premierul rus şi preşedintele Sovietului suprem al Transnistriei nu au comunicat. În plus, aşa o persoană, cunoscută pentru declaraţiile sale dure, cum este şeful comitetului pentru relaţii externe al Dumei de stat, deputatul Constantin Kosaciov, a declarat deunăzi foarte limpede că, da, ne-am exprimat poziţia faţă de Transnistria, însă, citez: „ca stat, Federaţia Rusă nu se implică în aceste alegeri”, se are în vedere alegerile din Osetia de Sud şi din Transnistria. Dar în timp ce, în Osetia, şeful statului rus Dmitri Medvedev se întâlneşte cu persoana pe care Federaţia Rusă o susţine, cu dl Bibilov, în Transnistria aşa ceva nu se întâmplă. S-ar părea că, dacă îl susţine pe Kaminski, Dmitri Medvedev s-ar fi putut întâlni şi cu Kaminki, însă, nu ştiu de ce n-a avut o asemenea posibilitate sau poate era ocupat cu altceva. Asta n-a făcut-o nici dl Putin. De aceea, lucrurile nu sunt atât de evidente cum par. Eu n-aş zice că Moscova a decis tranşant să nu susţină pe cineva anume. Senzaţia mea este că toţi candidaţii la alegerile din Transnistria, într-o măsură mai mare sau mai mică, sunt sprijiniţi de Federaţia Rusă. Să admitem, Kaminski este „favoritul” Moscovei. Smirnov, parcă nu mai e, dar îi felicită foarte activ pe conducătorii Federaţiei Ruse cu Ziua unităţii naţionale, iar la întâlnirea dintre Iastrebceak şi Gubarev, Iastrebceak îi transmite un mesaj din partea lui Igor Nicolaevici Smirnov către Vladimir Vladimirovici Putin şi către Dmitri Anatolievici Medvedev. Deci, situaţia-i neunivocă. Totodată, dl Şevciuk, care şi el se poziţionează ca un candidat pro-rus, deşi în Transnistria alţii nu există, se bucură şi el de o anumită susţinere la Moscova. Moscova este mare şi în Moscova sunt mulţi bani. Şi aceşti bani pot fi împărţiţi între toţi candidaţii. În ce cantităţi şi în ce măsură însă, asta e deja altceva.”
Europa Liberă: opinia oaspetelui ediţiei de astăzi, jurnalistul din Tiraspol, Maxim Kuzovlev.
La rubrica Vox populi de astăzi, i-am întrebat pe mai mulţi locuitori ai regiunii transnistrene dacă întâlnirea dintre premierul Republicii Moldova Vlad Filat şi liderul administraţiei transnistrene Igor Smirnov ar putea să dezgheţe relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol şi ce probleme ar trebui să fie rezolvate la asemenea întâlniri, întâi de toate?
„Dacă la aceste întâlniri s-ar decide să formăm un fel de uniune, sau să fie totuşi recunoscută Transnistria, sau ca Transnistria să se unească, în sfârşit, cu cineva, aceste întâlniri ar fi mult mai eficiente.”
„Întâi de toate, să fie rezolvată problema statutului, a recunoaşterii noastre, pentru că asta interesează mai mult şi pe studenţii noştri – recunoaşterea diplomelor de studii.”
„Ţin minte, după întâlnirea din vară de la meciul de fotbal a fost reluată circulaţia trenului Chişinău - Odesa. Poate că şi acum vor rezolva câte ceva. Avem nevoie de un preşedinte permanent în Moldova, să se adune şi să rezolve odată problema. Pentru că Filat, Ghimpu şi alţii au un statut interimar.”
„Să discute despre cum să împace, totuşi, ţările noastre. Însă la bază să rămână structura federativă despre care s-a tot vorbit atâta şi pe toată lumea o ştie. Şi atunci, existenţa noastră liberă, prietenească, va continua, în mod sigur.”
„De atâta timp de când au loc negocieri, ar fi trebuit, într-adevăr, să se rezolve ceva. Dar, oricât ar fi de straniu, de 21 de ani nu s-a făcut nimic. Republica noastră a rămas nerecunoscută, nu am reuşit să ne unim cu nimeni – nici cu Moldova, nici cu Rusia. Acum însă, e limpede, se apropie alegerile şi cineva vrea să arate că e în plină activitate. Dar oamenii nu se vor simţi mai uşor de la asta.”
Europa Liberă: opinii culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol şi Bender.
După discuţiile dintre Filat şi Smirnov, corespondenta noastră Valentina Ursu a căutat să afle şi opinia locuitorilor din Varniţa, o suburbie a Benderului aflată sub jurisdicţia Republicii Moldova, despre perspectiva soluţionării problemei transnistrene.
Europa Liberă: Credeți că criza transnistreană este o prioritate pentru guvernarea de la Chișinău să fie rezolvată?
Europa Liberă: Cine vrea divizarea Moldovei?
- ,,Președintele de la Pridnestrovia. Și Rusia.”
Europa Liberă: Acum dacă Igor Smirnov nu mai este susținut de autoritățile de la Kremlin nu mai are șanse să rămână în fruntea regiunii?
-, ,Eu cred că nu.”
Europa Liberă: Păi, dar cetățenii îl aleg.
- ,,Majoritatea sunt de partea Transnistriei, mai mulți sunt ruși decât moldoveni. Gazul nu-l plătesc, cum îl plătim noi, moldovenii, două-trei mii de lei pe lună. Pensiile sunt mai bune. E mai bun traiul acolo decât la noi, moldovenii.”
*
- ,,Serviciile comunale îs cu mult mai ieftine ca la Chișinău, pensiile sunt mai mari ca la Chișinău. Având și eu rude acolo, ei spun că eu nu vreau în Moldova voastră, pentru că la voi e prea scump și pe noi ne aranjează așa. Lumea de acolo nu vrea să fie cu Moldova, acolo sunt mai multe privilegii. Pe oamenii de rând nu-i încălzește că e Est, că e la Vest. Să fie locuri de muncă, să poată trăi în țară, să nu plece tineretul. Să nu fie prețuri mari. N-are importanță unde ducem noi spre Europa, sau spre Rusia, sau spre Ucraina. Principalul e ca lumea să trăiască normal, să nu trebuiască să fugă toți din țară.”
Europa Liberă: Dumneavoastră ce credeți, e o prioritate soluționarea problemei transnistrene?
- ,,Transnistria demult e pierdută și n-o să mai fie parte componentă a Moldovei.”
Europa Liberă: Și atunci de ce se depun atâtea eforturi ca să se reunifice Moldova?
- ,,Niște vorbe goale de guvernarea actuală și care a fost. Se ascund doar după întrebarea asta, dar ei nu fac nimic ca într-adevăr să se soluționeze întrebarea asta.”
Europa Liberă: Credeți că dacă Moscova nu-i mai acordă susținere lui Igor Smirnov, șansele lui de a rămâne în fruntea acestei regiuni sunt mai mici?
- ,,Da, cred că da. O să-l impună ca el să se dezică de funcția asta.”
Europa Liberă: El nu se dezice deocamdată.
- ,,Nu se dezice. Acesta tot e un joc politic. Smirnov deja a început să-și impună punctele de vedere, adică a prins la bani, a prins oleacă la putere și crede că poate s-o mai ducă.”
Europa Liberă: Credeți că e un om bogat Igor Smirnov?
- ,,Nu bogat, dar foarte bogat. Și toată familia.”
*
Europa Liberă: Ce șanse există ca problema transnistreană să fie rezolvată?
- ,,Nu e toată problema în Transnistria, acolo e Rusia. Acolo toată puterea vine de la Rusia. Rusia să se rezolve sau nu.”
Europa Liberă: Igor Smirnov are șanse să rămână la cârma Transnistriei?
- ,,Nu, nu cred să aibă șanse pentru că dacă a zis Rusia că trebuie de schimbat, înseamnă că trebuie schimbat.
*
Europa Liberă: Este o prioritate pentru guvernarea de la Chișinău să fie soluționată problema Transnistriei?
- ,,Nu cred. Dacă vă referiți la moment - e mai mult populism. Da, este o prioritate pentru țara noastră, numai nu pentru guvernare la moment.”
Europa Liberă: Da ce ar aduce reunificarea?
- ,,Măcar și pentru popor ar fi mai bine de trăit. Ar putea să se întâlnească neamurile, să n-aibă probleme cu circulația. De fiecare când circuli, de fiecare dată diferite taxe trebuie să plătești, ca să pleci la o rudă sau la un cunoscut. În rest, și pentru țară, să zicem tot patrimoniul industrial totuși acolo a fost construit, de ce astăzi numai liderii de la Tiraspol trebuie să beneficieze de toată smântâna ceea de acolo, construit de tot poporul Republicii Moldova. Trebuie să beneficieze toți, absolut tot poporul.”
Europa Liberă: Credeți că rămânerea lui Igor Smirnov ar decide ceva? Dacă continue să se afle la cârma Transnistriei?
- „Nu cred. Chiar și Kaminsk, care într-un fel e favorizat de Rusia, nu cred. Cheia totuși e la Moscova. Poate să fie oricare lider n-ar fi. Dacă Moscova o să ajungă la o decizie, întrebarea o să fie rezolvată.”
Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.