Linkuri accesibilitate

Ce așteaptă locuitorii Transnistriei de la alegerile parlamentare din Rusia


Sondaj de opinie al Europei Libere la Tiraspol și Bender.



În ciuda nemulțumirilor exprimate de autoritățile de la Chișinău, Moscova va deschide duminică peste 20 de secții de vot în stânga Nistrului pentru alegerile parlamentare ruse. Se presupune că numeroși locuitori ai regiunii dețin pașapoarte rusești și au dreptul să voteze. Corespondenții Europei Libere la Tiraspol și Bender au discutat cu mai mulți oameni întâlniți pe stradă, întrebându-i dacă vor merge la vot și ce așteaptă de la aceste alegeri:


„Sperăm că va fi mai bine, dacă votăm cu Edinaia Rossia, vom beneficia şi noi probabil de programele ruseşti de asistenţă socială”.

„Toată familia mea are cetăţenie rusă. E de datoria noastră să votăm. Cine ştie, poate că votul meu va fi decisiv. Votez pentru tizul meu, Medvedev, pentru Putin şi partidul lor Edinaia Rossia.”

„Sigur, îi doresc Rusiei să fie mare şi puternică. Dar nici Ucraina să nu ne uite, iar Rusia să ţină bine minte de unde-şi trage rădăcinile.”

„Suntem o republică nerecunoscută. Însă chiar dacă suntem ajutaţi şi sprijiniţi de Rusia, noi încă nu suntem luaţi în serios, nu suntem percepuţi ca o republică. Probabil, urmează să cucerim această încredere.”

„Sunt cetăţean al Rusiei. Am părerea mea, votez cu Edinaia Rossia. Pe noi nimeni nu ne poate ajuta, în afară de Rusia. Pentru că toţi sunt săraci, iar Rusia-i mai bogată şi mai puternică.”

„Uniţi suntem mai puternici. De aceea, sperăm că Rusia va continua să ne ajute, inclusiv financiar, să fim mai aproape.”

„Toţi cetăţenii ruşi trebuie să voteze. Putin va fi preşedinte, Medvedev prim-ministru, iar Rusia va investi la noi în întreprinderi.”

„Sunt cetăţean al Rusiei şi voi merge să votez. Aştept ca toate să se schimbe spre bine.”

„Trebuie toţi să ne facem datoria faţă de prima sau a doua patrie. Voi merge să votez pentru Edinaia Rossia.”

„Voi merge să votez, neapărat, pentru partidul care cred că merită să reprezinte Rusia şi atât.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG