Linkuri accesibilitate

Ilian Gîrneţ: o voce aparte în noianul de violonişti renumiţi


Ilian Garnet
Ilian Garnet

La sfîrşit de an, melomanii din Moldova vor putea să-l asculte acasă. În ajun de Crăciun, Ilian Gîrneţ va participa la un concert de la Palatul Naţional.




Săptămîna trecută violonistul moldovean Ilian Gîrneţ a avut un concert la Conservatorul Regal de la Bruxelles la care au venit să-l asculte peste 700 de melomani. Premiat la mai multe concursuri, mulţi îl consideră o revelaţie, dar el spune că în continuare caută cum să fie o voce aparte în noianul de violonişti renumiţi.

Sala plină pentru un artist este o dovadă că merge pe drumul cel bun, spune violonistul moldovean Ilian Gîrneţ. Cel mai recent recital al artistului, alături de pianista Claudia Bara, de la Conservatorul Regal de la Bruxelles de săptămîna trecută s-a ţinut cu casa închisă.

„Asta face farmecul concertului. Fără spectator nu iese ceea ce aş vrea, pentru că am nevoie de schimbul de energetică şi să le văd ochii, să-i văd că sînt dornici de muzică şi atunci pot şi eu să fac ceea ce-mi place.” – ne-a spus violonistul.

După ce a fost premiat la cel mai important concurs european de vioară „Regina Elisabeta” acum doi ani, scene importante din Belgia, Germania, Cehia, Spania şi România l-au avut ca solist. Dar Ilian Gîrneţ spune că îşi caută în continuare o voce aparte, aşa încît să aducă ceva în plus faţă de cum a fost interpretat pînă la el Mozart sau Paganini. Şi îşi exerzeasă mereu tehnica, ca sa facă faţă concurenţei, deşi artişti cu experienţă spun că el ar avea o tehnică perfectă.

În cariera sa, violonistul a participat la peste 30 de concursuri internaţionale şi festivaluri, cel mai recent, în septembrie, la festivalul internaţional „George Enescu” din România, în compania Orchestrei Naţionale de Cameră sub bagheta dirijorului Cristian Florea.

Competiţiile muzicale sînt pentru el o posibilitate de a se afirma ca artist, şi poate unica pe care o au artiştii din ţările mici, spune Ilian Gîrneţ.

„Dacă vii din America sau din Germania poţi să te descurci şi fără concursuri, dacă ai conexiuni, ai legături şi te propun în concerte. Dar pentru mine ca pentru un moldovean asta a fost unica cale, fără concursuri nu te aude nimeni. Sîntem puţin izolaţi, tot timpul am fost puţin în coada unui imperiu, cum am fost în coada Uniunii Sovietice, acuma sîntem la graniţa cu Europa. O ţară mică, mai puţin importantă bineînţeles că te marchează. Şi atunci încercăm să plecăm din ţară şi să ne căutăm un loc printre străini. Cum am făcut şi eu acum cîţiva ani şi locuiesc în Germania. Dar cu părere de rău, aş vrea să stau în ţara mea şi să activez aici, să mă simt tot timpul acasă.”

Acum Ilian Gîrneţ se pregăteşte pentru noi concerte. Pentru anul viitor calendarul este marcat cu apariţii pe scene din mai multe ţări. Impresarii săi au deja înţelegeri pentru concerte în Germania, Cehia, Slovacia, România şi Ucraina. Violonistul are în program recitaluri de sonate de Schubert şi Beethoven, dar va cînta şi acompaniat de orchestre cunoscutele concerte pentru vioară de Sibelius, Brahms şi Ceaikovski.

La sfîrşit de an însă melomanii din Moldova vor putea să-l asculte acasă. În ajun de Crăciun Ilian Gîrneţ va participa la un concert de la Palatul Naţional, unde va cînta cu Orchestra Radio, şi, înainte de revelion, cu Orchestra de Cameră, la ultimul concert al anului de la Sala cu Orgă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG