Sfârșit de decembrie, sfârșit de an. E vremea retrospectivelor și a bilanțurilor, chiar și provizorii, cu ochii pe viitorul imediat. A fost un an de crize și de turbulențe politice și economice. Săraci și bogați au fost afectați, deși suferința și sărăcia nu au fost și nu sunt echitabil împărțite, iar cei cu venituri modeste sunt mereu cei mai dezavantajați.
E vremea pescuitorilor în ape tulburi, a populismului și a demagogiei politicienilor. Ce-am făcut și ce nu, ce-am reușit și ce-am ratat, uneori cu bună știință, din neputință, din neștiință, din indiferență? Ca întotdeauna, sticla poate fi și pe jumătate plină, și pe jumătate goală.
Anul care s-a dus fost pentru România anul eșecului în aderarea la spațiul Schengen. Mecanismul de Cooperare şi Verificare, anexat ca o condiţie pentru aderare, a relevat ceea ce știam deja, problemele mari ale României sunt cantonate în zona Justiţiei. În ciuda unor „succese” și a unor condamnări de răsunet în lupta cu corupția din planul doi al administrației, asupra corupției oligarhiei politico-financiare la nivel înalt veghează și azi zeița norocului dâmbovițean.
Singura noutate este în domeniul sentințelor. Cinci parlamentari au primit condamnari cu suspendare în ultimele luni ale anului, ceea ce inseamna ceva mai mult decât nimic. La care se adaugă achitarea, cu posibilitate de recurs, a lui Adrian Năstase, în dosarul mătușa Tamara. Sentințele, discutabile, sunt determinate de timorarea judecătorilor, care refuză să pronunțe condamnări prea severe și să trimită politicieni influenți la închisoare, dosare întocmite de DNA care nu rezistă în instanță, corupția unor magistrați.
Situația a devenit și mai complicată odată cu intervenția lui Traian Băsescu care a pus în discuție întreaga activitate a procurorilor de la DNA, deși este din puținele instituții angajate în lupta cu corupția care se bucură de aprecierile Uniunii Europene. Mai mult, unii au detectat în intervenția președintelui, care a invitat Paralamentul să ceară probe suplimentare în cazul dosarelor trimise de DNA spre avizarea începerii urmăririi penale, chiar o încercare de a-i pune la adăpostul imunității pe unii din marii corupți. Ceea ce probabil nu a fost în intenția lui, cel puțin judecând după lipsa de reacție sau după acceptarea arestări unor corupți din PDL. Dar, cine știe, poate că apropierea alegerilor din 2013 a mai schimbat câte ceva din perspectiva unui președinte jucător, prea tânăr pentru a accepta ieșirea la pensie.
Scandalul Schengen a reizbucnit în septembrie, când Olanda și Finlanda au blocat din nou intrarea Românei și Bulgariei, de data pe termen nedeterminat. România a răspuns cu blocarea intrării în țară a unor produse agricole, în principal flori, iar la începutul lui decembrie, președintele Traian Băsescu i-a invitat pe români să evite cumpărarea de zarzavaturi olandeze! Îndemnul ar avea o noimă dacă locul lor ar fi luat de zarzavaturi românești. Nu e cazul nici măcar cu pătrunjelul, că la lalele, oricum, Olanda este imbatabilă.