Linkuri accesibilitate

Perspective economice pentru 2012


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Iurie Gotişan: „Inflaţia va fi călcâiul lui Ahile pentru 2012. Mersul economiei şi capacitatea de cumpărare a populaţiei ar putea fi afectată de o potenţială creştere a preţului la gazele naturale importate.”



Economistul Iurie Gotişan în dialog cu Valentina Ursu.

Iurie Gotişan: „În 2012 nu vom avea o creştere economică atât de pronunţată dacă comparăm anii 2011 şi 2010. Asta din mai multe motive, inclusiv dacă privim la riscurile care vin de pe extern. Nu vom avea o creştere la fel de pronunţată a exporturilor similară cu cea din 2011, care de fapt a contribuit mult la creşterea economică, iar asta ar putea să afecteze situaţia de pe piaţa muncii, reducându-se astfel cererea de consum – principalul motor de creştere economică a ţării, care a fost până în prezent. Piaţa muncii sau mai bine zis goana după joburi va fi o problemă principală pentru populaţie şi autorităţi deopotrivă. Or, găsirea sau păstrarea unui loc de muncă se arată ca o mare provocare pentru 2012 şi este o legătură logică pentru că consumul nu are de unde să crească pentru că nu cresc veniturile, iar veniturile de fapt nu cresc pentru că lumea nu este ocupată.”

Europa Liberă: Se zice că în acest an 2012 ar putea să se taie mai multe cheltuieli. Care ar fi ele?

Iurie Gotişan: „Vedeţi, o altă provocare pentru anul în care am intrat va fi optimizarea finanţelor publice, astfel ca nu putem evita masurile de consolidare fiscală. Fie că vorbim despre tăierea mai multor cheltuieli, fie ca se alege, sau deja s-a mers pe varianta creşterii taxelor şi impozitelor, dacă ne referim la actualul buget. La noi de fapt s-a operat în o combinaţie a celor doua. Până la urmă, nu putem ocoli anumite măsuri care să conducă rapid la consolidare fiscală. Mai ales ţinând cont şi de faptul că pentru 2012 avem un buget mai mult sau mai puţin auster. Respectiv, autorităţile vor putea fi puse în faţa unor provocări sociale chiar.”

Europa Liberă: Republica Moldova în ultimul timp sau chiar pe parcursul celor 20 de ani de independenţă, a beneficiat de foarte multă şi mare asistenţă din exterior, fie de la FMI, de la Banca Mondială, de la UE, de la alte structuri. Credeţi că dacă criza se face mai pronunţată va fi redusă această finanţare de pe extern?

Iurie Gotişan: „Cu siguranţă vom avea o reducere a volumului de resurse externe, inclusive pentru finanţarea investiţiilor publice. Şi asta pentru că Uniunea Europeană sau Comisia Europeană va fi mai mult preocupată de problemele interne decât cele de pe exteriorul său. Fără investiţii pe măsura, atât străine, cât şi locale, greu ne va fi să facem faţă mai multor provocări. Absorbţia fondurilor din afară, inclusiv a celor europene este mai mult decât necesară şi acest domeniu până la urmă reprezintă adrenalina necesara atunci când nu putem miza pe consum şi investiţii private. În plus, trebuie sa fim pregătiţi în negocieri serioase cu Uniunea Europeană, chiar din primele luni ale lui 2012, deoarece se ştie că anume în acesta perioada se va da startul negocierilor oficiale pe marginea acordului de liber schimb. Astfel că vom avea nevoie de vigoare şi mai multă, să zic eu, inteligenţă în diplomaţia economică externă.”

Europa Liberă: Preţurile vor creşte şi în continuare. Bănuiesc că nimeni nu le poate stopa, pentru că ele cresc ca pe drojdii. Ce ne puteţi spune despre capacitatea de cumpărare a populaţiei, despre inflaţie?

Iurie Gotişan: „Inflaţia va fi călcâiul lui Ahile pentru 2012, dacă pot să mă exprim astfel. Mersul economiei, dar cel mai mult, capacitatea de cumpărare a populaţiei ar putea fi afectată de o potenţială creştere a preţului la gazele naturale importate. Lucrurile ar putea evolua şi de faptul că creşterea preţului creează premise economice şi psihologice de altfel necesare pentru creşterea preţurilor la alte mărfuri şi produse. În plus scumpirea carburanţilor poate deveni în cele din urmă o sursă sigură care va alimenta inflaţia, după cum am spus. Şi de fapt, cred eu că inflaţia va fi indicatorul cu cel mai mare impact pentru economie în 2012.”

Europa Liberă: Pentru că în 2011 s-a vorbit foarte mult despre aceste atacuri raider, credeţi că a fost o învăţătură pentru guvernanţi, pentru politicienii de la Chişinău?

Iurie Gotişan: „În 2011 am fost martorii mai multor scandaluri şi raiduri corporative, după cum aţi spus, şi îmi e teamă că şi în 2012 am putea să mai avem din astea, fapt care va testata capacitatea instituţiilor moldoveneşti de a asigura protecţia drepturilor de proprietate. Că au învăţat autorităţile sau nu rămâne de văzut, iar în mare parte asemenea atacuri va tempera şi mai mult dorinţa celor din afară de a investi in Republica Moldova, problema principală fiind coruptibilitatea sistemului judecătoresc şi implicarea unor exponenţi ai acestuia în scheme criminale.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG