Noul an 2012 a început în Germania tot aşa cum s-a încheiat 2011. În faţa opiniei publice s-a derulat primul act al unei „piese” bizare în care personajul principal fusese preşedintele Republicii Federale Germania, Christian Wulff.
Pe cînd mai era prim-ministru al landului federal Saxonia Inferioară, actualul şef al statului a profitat de legăturile sale personale cu un om de afaceri care i-a acordat un credit preferenţial de 500.000 de euro. Presa şi-a făcut datoria şi a relatat că Wulff nu a respectat reglementările în vigoare şi a trecut sub tăcere această chestiune în faţa Parlamentului regional.
În loc să rectifice omisiunea comisă, preşedintele a preferat să tacă. Între timp, afacerea a devenit subiectul principal al presei germane. Sub presiunea avalanşei de relatări, Wulff a recurs la tactica salamului, oferind explicaţii sumare prin intermediul oficiului de presă al preşidenţiei. Într-o astfel de declaraţie s-a recunoscut că s-a greşit. Înainte de Crăciun, Wulff însuşi a încercat să dea o explicaţie, afirmînd, între altele, că libertatea presei este un drept intangibil.
În actul doi al „piesei”, pomenite la început, preşedintele joacă acelaşi rol, dovedind că între vorbele şi faptele sale există o prăpastie. Acum s-a aflat că Wulff - care în public a schiţat un gest de regret şi s-a prezentat ca un apărător al libertăţii de exprimare - a încercat să oprească relatările despre creditul deocheat. Acest abuz evident a fost dezvăluit de către ziarul de mare tiraj „Bild” şi de ziarul „Welt am Sonntag”. Wulff l-a sunat personal pe redactorul şef de la „Bild”, ameninţîndu-l pe acesta cu repercusiuni juridice dacă ziarul nu-şi va înceta campania publicistică. Intervenţii similare au fost confirmate şi de către conducerea concernului Springer care editează ziarele „Bild” şi „Welt”.
Încercarea de a suprima publicarea unor articole a fost aspru criticată de către Uniunea Jurnaliştilor Germani (DJV). Referindu-se la acest gest abuziv al preşedintelui, Hendrik Zörner de la Uniunea Jurnaliştilor a declarat canalului 1 al televiziunii publice (ARD): „Ceea ce a făcut Wulff este o încălcare flagrantă a dreptului de informare liberă. El a încercat să influenţeze, a încercat să împiedice o relatare critică, înainte ca aceasta să fie dată publicităţii. Aşa ceva nu este compatibil cu libertatea presei.”
Dacă pînă-n prezent cei din propria tabară politică a preşedintelui creştin-democrat s-au abţinut de la comentarii, acum situaţia s-a schimbat. În cursul zilei de marţi mai mulţi politicieni creştin-democraţi au cerut preşedintelui să dea explicaţii clare privind afacerea creditului. Totodată i s-a cerut să se refere public la încercările de a stopa relatările ziarului „Bild”. Opoziţia, în schimb, a cerut ultimativ renunţarea la „tactica salamului” şi a precizat că încercarea unui preşedinte de a influenţa presa este inadmisibilă.