Linkuri accesibilitate

Festivalul filmului mut


Festivalul fimului mut. Cinematograful Odeon.
Festivalul fimului mut. Cinematograful Odeon.

Festivalul are loc la Chişinău şi Tiraspol şi este organizat de ambasadele Franţei şi Germaniei, împreună cu Alianţa franceză.


Pe ambele maluri ale Nistrului, ambasadele Germaniei şi Franţei împreună cu Alianţa franceză, organizează festivalul filmului mut. În pofida Oscarului câştigat anul acesta de un film mut „Artistul”, Diana Răileanu a vrut să afle de la organizatori dacă filmele mute mai au un public şi a discutat cu colaboratoarea secţiei cultură şi al serviciului traduceri din cadrul Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, Olesea Ţurcan:

Olesea Ţurcan: „De fapt, Ambasada Germaniei şi Ambasada Franţei colaborează de mai mult timp în domeniul culturii şi anume organizează diferite evenimente culturale în toată lumea, nu doar în Republica Moldova. Aici, am organizat de mai multe ori aşa-numita „săptămână a filmului franco-german”, dar de data aceasta am hotărât să introducem un element nou, adică festivalul filmului mut. După părerea noastră, filmele mute sunt o mare provocare atît pentru spectator, cît şi din punct de vedere al regiei, mai ales dacă ne gândim că ele au fost filmate prin anii 1910-1920 ai secolului trecut.”

Europa Liberă: Din cîte am înţeles, filmele vor fi acompaniate de un pian?

Olesea Ţurcan: „Este un acompaniament în interpretare liberă şi live, pentru că prezentările de filme mute au fost întotdeauna însoţite de muzică live, nu doar la pian, de obicei se făcea cu o orchestră întreagă, atît în fosta URSS, cît şi în Franţa, în SUA, adică peste tot. Am vrut un pic să reproducem epoca, adică să ne întoarcem în epoca filmelor.”

Europa Liberă: Pentru că zilele trecute deja au fost rulate cîteva filme, cum a reacţionat publicul de aici la filmul mut?

Olesea Ţurcan: „Deschiderea festivalului a fost la 2 martie, în cinematograful Odeon, şi a început cu un film german al marelui regizor Frtiz Lang, filmul se numeşte „Metropolis” şi sinceră să fiu la început aveam un pic de emoţii, nu ştiam dacă va veni lume sau nu, dar am fost plăcut surprinşi că sala era chiar arhiplină. Ne pare bine că festivalul încă durează şi toţi au posibilitatea să vină să vadă cel puţin unul din filme.”

Europa Liberă: Dna Ţurcan, am întâlnit oameni care spun că fimele mute ar fi uşor demodate. Dvs ce părere aveţi?

Olesea Ţurcan: „Nu suntem de acord, mai ales că aceste filme prind acum amploare. De exemplu, la premiile Oscar de anul acesta, marele câştigător a fost un film mut şi anume un film francez – „The artist”. Filmele mute revin în actualitate, ca să spun aşa.”

Europa Liberă: Evenimentul este organizat şi la Tiraspol, ieri şi azi oamenii au putut privi filmele prezentate la festival. Cum a reacţionat publicul din regiunea transnistreană?

Olesea Ţurcan: „La Tiraspol am avut o sală în care spectatorii au depăşit cu mult limita locurilor şi era preponderent public tânăr, studenţi care erau interesaţi şi care au rezistat două ore să privească filmul şi nu se lăsau duşi acasă...”

Europa Liberă: Deci, publicul din regiune ar fi flămând după filme europene?

Olesea Ţurcan: „... evenimente culturale, aş spune eu.”

Europa Liberă: Între 7 şi 9 martie va fi organizată cea de-a doua rundă a festivalului la cinematograful Odeon. Aţi putea să ne vorbiţi despre filmele care vor putea să le vizioneze spectatorii în aceste zile?

Olesea Ţurcan: „Miercuri, 7 martie, vor fi două filme mute franceze, unul este „Misterul rocilor de cador” şi altul „Inima şi banii”. Pentru joi, opt martie avem un film german, se numeşte „Natan înţeleptul”, la acest film am să revin. Vineri, iarăşi avem două filme franceze, „Agonia Bizanţului”, care reprezintă un eveniment istoric şi „În ţara paturilor cu uşi închise”. Vreau să revin la pelicula „Natan înţeleptul”, pentru cei care studiază germana, acest film este şi o dramă din literatura germană, scrisă de Gotthold Ephraim Lessing, şi ea se studiază în cadrul programului de studiu. Cei care învaţă germana, vin la film şi pot să considere că au citit lucrarea, mai mult decît atît, este un film care explică rolul religiilor şi cum pot ele să trăiască una lângă alta.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG