Linkuri accesibilitate

Candidatura lui Nicolae Timofti la funcția de şef al statului


Mihai Ghimpu: „Este candidatul pe care posibil că ni l-a dat Dumnezeu după doi ani şi jumătate de chin.”

Prezentându-l în ipostaza de candidat la funcţia de şef de stat din partea alianţei de guvernare toţi cei trei lideri ai formaţiunilor componente i-au elogiat calităţile, chiar dacă era de la sine înţeles că Nicolae Timofti este un candidat de compromis, iar Mihai Ghimpu a căutat dovada voinţei divine în alegerea la care s-a ajuns.

„Am venit în faţa dv. să vă prezentăm candidatul identificat de componentele alianţei prin consens şi numele dumnealui este Nicolae Timofti, preşedintele Consiliului Superior al magistraturii. Este candidatul pe care posibil că ni l-a dat Dumnezeu după doi ani şi jumătate de chin. Este un om al legii şi care toată viaţa a lucrat cu legea şi pentru oameni,” a spus liderul liberal, Mihai Ghimpu.

„Toţi cei 31 de deputaţi ai PLDM au semnat în favoarea acestui candidat şi vineri vor vota solidar pentru persoana care are calităţile în primul rând morale pentru a fi un preşedinte bun, ” a declarat liderul liberal-democrat, Vlad Filat.

„Este o persoană care ca convingeri, priorităţi, convingeri întruneşte într-o măsură completă acele viziuni pe care le-am înaintat noi, cei din AIE. Aici vreau să constat o armonie deplină, ” a spus la rândul său liderul democraţilor, Marian Lupu.

Atunci când cu o lună în urmă anunţaseră că renunţă la ideea referendumului, ca soluţie de depăşire a crizei politice, liderii alianţei au spus că vor încerca să găsească un candidat apolitic pe care să-l poată vota împreună cu grupul celor trei socialişti condus de Igor Dodon. Fostul fruntaş comunist a spus însă astăzi că ar mai avea nevoie de câteva zile de reflecţie:

„Este vorba de un test al statalităţii şi care constă într-o discuţie sinceră aici, la sediul partidului, cu Nicolae Timofte.”

Nici Mihai Godea nu s-a hotărât deocamdată dacă va sprijini sau nu candidatul alianţei, cu votul său care, spun analiştii, ar putea să compenseze eventuala opinie separată a vreunui deputat rebel, cum s-a mai întîmplat în cazul votării pentru Marina Lupu.

„Nu ştiu dacă alianţa contează pe votul meu, de vreme ce n-am avut nici o discuţie şi n-am fost abordat. Dar ceea ce am să fac, vom discuta cu colegii de partid şi voi face publică opţiunea noastră ulterior.”

În scurtul său discurs din cadrul briefingului de presă în care a fost prezentat, Nicolae Timofte a promis că în caz de succes la votul din 16 martie, va fi un preşedinte al cetăţenilor, şi nu al alianţei:

„Înţeleg ce răspundere mi-am asumat. Nu voi fi preşedintele alianţei, ci al cetăţenilor. Pot respecta legea şi mă voi conforma pe deplin Constituţiei. Am să mă strădui ca să păstrăm echilibrul între forţele politice şi să păstrăm liniştea în ţară.”

Dar ce părere are despre alegerile din 16 martie şi despre candidatul alianţei unul dintre fruntaşii comunişti, Mark Tkaciuk?

“Parlamentul este nelegitim şi urma să fie dizolvat încă din 15 ianuarie, aşa că aceste discuţii sunt absolut inutile. Cât despre candidatul propriu-zis, este la fel de fără culoare ca şi cei ce l-au înaintat.”

Unii comentatori, printre ei şi Ion Dron de la Centrul de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, spun însă că alianţa ar mai avea o problemă de rezolvat până în ziua de 16 martie - să decidă dacă organizează alegeri ordinare sau le repetă pe cele din 16 decembrie, invalidate de Curtea Constituţională pe motivul desecretizării votului:

“Noi nu cunoaştem ce fel de alegeri vor fi şi este foarte important pentru AIE săp definească acest lucru, pentru că au consecinţe diferite,. Parlamentul ar trebui să spună ce fel de alegeri organizează. Dacă nu va face acest lucru, există posibilitatea ca CC să aibă spaţiu de a declara nule aceste alegeri, la cerere, pentru că este un lucru foarte important - CC sancţionează mereu foarte drastic încălcările de procedură. Procedura este astîăzi una de principiu şi în zadar liderii alianţei trec cu atâta uşurinţă peste acest subiect.”

Analiştii se întreabă cine şi-ar putea asuma de această dată misiunea de îi cere Curţii Constituţionale să expertizeze procedura, odată ce comuniştii s-au autoexclus din process iar toţi ceilalţi devin părtaşi ab initio … pînă la proba contrarie, adică pînă în a doua zi de vineri a Postului mare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:29 0:00
Link direct
Previous Next

XS
SM
MD
LG