Linkuri accesibilitate

Girueta stricată


Cît de compatibile sînt oare o Elveţie a Estului şi Uniunea vamală euroasiatică?


O mare problemă a Moldovei, de la 1991 încoace, a fost absenţa unui vector politic extern clar. Societatea moldovenească dezagregată nu poate găsi un compromis în ceea ce priveşte direcţia pe care ar trebui s-o urmeze ţara. De fapt, dacă stai să te întrebi încotro a mers Moldova timp de 20 de ani, e aproape imposibil să găseşti un răspuns mulţumitor.

Actorii politici moldoveni au dat mereu impresia că sînt decupaţi din celebra fabulă a lui Krîlov cu lebăda, racul şi ştiuca. Fiecare are calea sa pe care păşeşte ţanţoş, fără să-i pese că se îndepărtează tot mai mult de oponenţii politici. Gama direcţiilor îmbrăţişate e halucinantă: unirea cu România, dar şi refacerea Uniunii Sovietice, integrarea europeană, dar şi integrarea euroasiatică, o neutralitate ca liant între Vest şi Est, dar şi o izolare suficientă sieşi.

Dar şi mai grav e în realitate altceva. Nu puţini dintre protagoniştii scenei politice o iau în mai multe direcţii concomitent sau îşi schimbă opţiunile în funcţie de circumstanţe. Nu zic că partidele politice nu trebuie să dea dovadă de maleabilitate şi de pliere pe realitate. Numai că deseori ceea ce vedem e un soi de bîjbîială şi de incoerenţă ciudată.

Bunăoară, PCRM-ul, care în aceste zile protestează împotriva guvernării, se mişcă, dacă e să dăm crezare declaraţiilor, în două direcţii concomitent: spre Europa şi spre CSI. Am auzit chiar ideea că Moldova ar putea fi şi membru al UE, şi al CSI. Cum precedente de acest fel deocamdată nu există, îmi este destul de greu să-mi imaginez această dublă ipostază.

Am remarcat că Partidul Social Democrat intenţionează să organizeze un referendum al cărui miză să fie aderarea Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Îmi amintesc bine însă opţiunile anterioare ale liderului social-democrat Şelin, acelea de a face în Moldova o Elveţie a Estului. Am reţinut mărturisirea liderului PSD, aceea că el ia notiţe de la politicienii şi oamenii de afaceri elveţieni. Cum nu am văzut ca dl Şelin să fi renunţat la visul elveţian, mă întreb: dar cît de compatibile sînt oare o Elveţie a Estului şi Uniunea vamală euroasiatică?

Şi ar mai fi şi alte exemple: trecerea de la unionism la statalism, retorica zgomotoasă pro-europeană subminată de paşii liliputani făcuţi în această direcţie. Politica externă a Moldovei de la 1991 încoace a semănat mereu cu o giruetă stricată.
XS
SM
MD
LG