Linkuri accesibilitate

„Toleranţa trebuie să devină cuvântul cheie care să marcheze un nou început”


Ceremonia de învestire a lui Nicolale Timofti în funcția de președinte al Moldovei.

Noul președinte, judecătorul Nicolae Timofti a depus astăzi jurământul la o săptămână de când a fost ales și la peste 900 de zile în care Moldova nu a avut un șef al statului plenipotențiar. Prioritatea președintelui este integrarea europeană a Moldovei despre care spune că nu are alternativă și a devenit ireversibilă. Opoziția comunistă a repetat că nu recunoaște alegerea lui Timofti și nu a participat la ceremonia de învestitură de la care relatează în minutele următoare Liliana Barbăroșie:


În discursul ţinut astăzi în sediul temporar al Parlamentului unde au fost invitaţi aproximativ 450 de musafiri de onoare, noul preşedinte, Nicolae Timofti, a vorbit întâi de toate despre nevoia consolidării societăţii moldoveneşti:

„După ani grei de lupte politice, care au dezmembrat socitatea noastră, avem nevoie de pace, înţelegere, stimă reciprocă. Toleranţa trebuie să devină cuvântul cheie care să marcheze un nou început pentru dezvoltarea societăţii moldoveneşti,” a spus Timofti.

„În calitatea mea de preşedinte, voi depune toate eforturile pentru a deveni un bun mediator politic şi social,” a continuat şeful statului.

Dar tema centrală a discursului de inaugurare a fost totuşi integrarea europeană. Alături de reîntregirea teritorială.

Trebuie să pregătim societatea noastră de multaşteptată aderare la Uniunea Europeană, a îndemnat Timofti.

„Voi acţiona cu fermitate şi consecvent ca într-o bună zi pe Nistru să nu mai fie linie de demarcare”, a continuat el, îndemnând totodată moldovenii la mai multe reforme care le-ar face atractivă ţara pentru locuitorii regiunii transnistrene.

Republica Moldova va fi condusă pentru prima dată de un fost judecător. Aşa că Nicolae Timofti a vorbit mult despre respectarea legilor ca despre o condiţie prioritară pentru viitorul european al moldovenilor:

„Vreau să declar că preşedintele Nicole Timofti, la fel ca şi judecătorul Niciolae Timofti va pune legea în capul mesei. Ferma mea convingere este că doar un stat guvernat de lege poate avea un viitor liber, prosper şi european”.

Nici îndemnul la conciliere, nici promisiunea legată de supremaţia legii nu au fost totuşi auzite tocmai de cei cărora cel mai probabil le-au fost în primul rând adresate. Opoziţia parlamentară a lipsit de la ceremonie. „Nu dorim să fim martori ai încălcării demonstrative a juramântului, atunci când jurământul este depus pe Constituţie de către o persoană care a fost aleasă contrar prevederilor Legii Supreme", a explicat într-un comunicat difuzat în ajun partidul comuniştilor care a protestat şi în ziua alegerii acestuia printr-un marş împortiva a ceea ce ei numesc „uzurpare a puterii”.

Motive de nemulţumire a avut astăzi şi presa. După ce operatorii şi fotografii nu au avut posibilitatea să ia imagini în voie, fiind înghesuiţi într-un colţ al sălii, reprezentanţii mass-media au protestat afişând pancarte cu inscripţii „Jos ţarcul pentru presă”; „Ne scuzaţi, vă putem filma doar cefele”. Un incident care a determinat într-un sfârşit protocolul să cedeze şi să permită operatorilor să se apropie de actorii principali ai ceremonialului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct
Previous Next

XS
SM
MD
LG