Linkuri accesibilitate

Pensionarii din R.Moldova aleg să muncească


Ministerul Muncii analizează posibilitatea recalculării pensiilor, în funcţie de anii lucraţi după pensionare.

Circa 20 la suta dintre persoanele aflate la pensie sunt oficial angajate în câmpul muncii, arata datele statistice ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale.
Aflându-se la vârsta pensionării, aceşti oameni beneficiază atât de pensie, cât şi de salariu. Cei mai mulţi dintre pensionari muncesc în sectorul agricol, fiind urmaţi de cei din sectorul bugetar, în special, profesori şi medici. Mai multe de la Alla Ceapai.


Cu o pensie medie de 900 de lei, care abia le ajunge să-şi cumpere de-ale gurii, o bună parte dintre bătrînii din Republica Moldova aleg să muncească pentru a-şi asigura o existenţă decentă. Este şi cazul Anei Grati, doctor la Spitalul de boli infecţioase pentru copii.

„La ai mei 72 de ani încă lucrez fiindcă pot aduce folos copiilor bolnavi, care au nevoie de ajutorul meu. Sunt bucuroasă că îmi dă Domnul putere şi pot să îi ajut. Dar la vîrsta mea înaintată aş dori să am o pensie aşa ca să pot supravieţui fără ajutorul pe care îl primesc de la serviciu. Lucrînd 40 de ani în reanimare, am o pensie de 1200 de lei, care clar că nu îmi ajunge nu ca să achit serviciile comunale, dar nici de lapte şi pîine pentru o lună de zile. Uit, de multe ori, de vîrstă, de la serviciu de noapte vin obosită, dar satisfăcută că am făcut un lucru bun.”

În situaţia doctoriţei Ana Grati sunt mai mulţi vîrstnici. Unii dintre ei renunţă să-şi părăsească locul de muncă, pentru că se simt încă plini de forţă, spune Valentina Buliga, ministra Muncii, Protecţiei Sociale şi Familie:

„Pe de o parte unele femei vin şi ne bat la uşă în fiecare zi că eu vreau să mă duc la pensie la 57 de ani, că sunt pregătită sunt profesionistă şi vreau să muncesc, avem, pe de altă parte, femei care sunt chinuite, necăjite la ţară care chiar sunt epuizate. Uitaţi-vă chiar în Europa care este vîrsta de pensionare 65-63, 63-60, de aceea nici nu se întîmplă acest fenomen că şi lucrează şi pensie primeşte. Pentru că ce de fapt înseamnă pensie, pensia este atunci cînd deja persoana a atins o vîrstă cînd nu mai poate să muncească şi trebuie să se ducă să se odihnească şi statul să-i poarte respect şi să-i plătească pensia pe care şi-a asigurat-o.”

Legislaţia nu prevede pînă la ce vîrstă au dreptul să lucreze persoanele ieşite la pensie. Dar fiecare an lucrat după pensionare nu mai este calculat ca vechime în muncă şi deci nu contribuie la creşterea pensiei, precizează Şefa direcţie asigurare socială a Ministerului Muncii, protecţiei sociale şi a familiei Laura Grecu:

„Persoana beneficiază şi de pensie şi de salariu integral, doar că persoanei nu i se recalculează pensia după anii lucraţi după pensionare. Dar ne gîndim şi la acest lucru şi vom interveni şi la acest capitol ca anii în care ai lucrat şi ai contribuit la bugetul asigurărilor să fie luaţi în calcul la determinarea mărimii asigurărilor.”

Pensionarii dornici de a se angaja în cîmpul muncii beneficiază de servicii speciale de mediere la Agenţia naţională pentru ocuparea forţei de muncă. În 2011, circa 200 de pensionari au fost ajutaţi să-şi găsescă un loc de muncă. Iar în acest an Agenţia îşi propune să editeze şi o broşură destinată vîrstnicilor care să îi ghideze unde şi cum se pot angaja în cîmpul muncii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG