Linkuri accesibilitate

Transnistria renunţă la auto-blocadă?


Staţia feroviară din Tiraspol
Staţia feroviară din Tiraspol
Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. În ediţia de astăzi:

Chişinăul şi Tiraspolul au convenit să reia circulaţia trenurilor marfare prin regiunea transnistreană, întreruptă acum şase ani. Ar putea acest gen de cooperare să se extindă şi în alte domenii? Discutăm astăzi cu oaspeţii ediţiei, premierul Republicii Moldova Vlad Filat şi jurnalistul din Tiraspol Maxim Kuzovlev.

Mai întâi, buletinul de ştiri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute, prezentate de Iulia Mihailov.

***

Premierul Moldovei, Vlad Filat a semnat vineri la Tiraspol cu Evgheni Şevciuk, un acord prin care circulaţia feroviară de marfă va fi reluată pe deplin pe segmentul transnistrean în termen de 30 de zile. Premierul Vlad Filat a spus că ambele părţi vor efectua controlul vamal. Liderul administraţiei transnistrene a spus că acest acord este în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului şi speră că el va intra în vigoare în 30 de zile. Din martie 2006 circulaţia feroviară a fost întreruptă pe segmentul transnistrean, iar din octombrie 2010 a fost reluată circulaţia trenurilor de pasageri între Chişinău şi Odesa. Mai multe, în câteva minute.

Semnarea acordului a fost salutată de ambasadorul special al preşedinţiei OSCE pentru negocierile transnistrene Erwan Fouere. Discuţiile pregătitoare ale acordului, se arată într-un comunicat de presă, au fost stabilite la întrevederea de la misiunea OSCE dintre negociatorii politici Eugen Carpov şi Nina Ştanski, la începutul săptămânii trecute. Ambasadorul Fouere a anunţat şi că se va afla în regiune între 2 şi 5 aprilie şi va avea întrevederi la Kiev, Odesa, Tiraspol şi Chişinău pe tema negocierilor transnistrene. Ambasadorul va calatori cu trenul de la Odesa la Tiraspol şi Chişinău. Pe agenda sa se află şi întrevederi cu reprezentanţi ai societăţii civile din regiunea transnistreană.

Ministerul de externe rus a dat publicităţii o declaraţie în care se arată că Dimitri Rogozin a fost numit emisar special pentru Transnistria pentru a consolida relaţiile moldo-ruse şi pentru a rezolva conflictul transnistrean. În declaraţia, citată de mediile din Moldova, se precizează: „…Suntem convinşi că un nivel înalt de reprezentanţă din partea rusă o să confere o dinamică pozitivă dialogului politic…” Ministerul rus de externe mai spune că delegarea lui Rogozin are ca obiectiv de bază stabilizarea situaţiei social-economice în Transnistria, asigurarea unui nivel de trai decent şi găsirea formulei viabile pentru rezolvarea conflictului de pe Nistru. Numirea lui Rogozin a stârnit nemulţumire la Chişinău, pentru că autorităţile moldovene nu au fost consultate în prealabil.

Şi la începutul săptămânii trecute, premierul Vlad Filat a întreprins o vizită la Bruxelles, unde a avut întrevederi la Parlamentul European şi cartierul general al NATO. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schultz, a spus că după discuția cu liderul moldovean poate confirma că legislativul european și Uniunea Europeană în ansamblul ei sprijină programul de reforme al guvernului de la Chișinău. La întâlnirea cu secretarul general al NATO, premierul Vlad Filat a declarat că vede în Alianța Nord Atlantică o „alianță a valorilor”, iar neutralitatea militară a Moldovei nu împiedică strângerea parteneriatului. La o conferință de presă comună, Anders Fogh Rasmussen a spus că NATO este gata să sprijine reformele în Moldova în domeniile în care i se cere sprijinul și că aprofundarea parteneriatului cu Moldova nu face decât să ajute țara pe calea integrării europene.

Purtătorul de cuvânt al Gazpromului a anunțat planurile concernului rus de a redirecționa treptat transportul de gaze către Europa prin conductele belaruse, în locul celor ucrainene. Serghei Kupriyanov a declarat că procesul a început deja. La sfârșitul anului trecut, Gazpromul a cumpărat operatorul belarus Beltransgaz împreună cu întregul sistem de conducte. În Ucraina - cea mai importantă rută de tranzit până recent, compania Naftogaz a confirmat că volumul de gaze care intra în sistemul ucrainean s-a înjumătățit de la sfârșitul lunii februarie până astăzi.

***

Europa Liberă: Aşadar, pe 30 martie, premierul Vlad Filat și liderul transnistrean Evgheni Șevchiuk au convenit să restabilească integral circulația trenurilor de marfă și pasageri prin Transnistria. Cu excepția unui tren de pasageri pe ruta Chișinău-Odessa care circulă din 2010, celelalte trenuri moldovenești către răsărit și înapoi fac, de şase ani, un ocol costisitor pe la Ocnița. Înainte de a decide definitiv cum se poate relua traficul pe scurtătura transnistreană, Filat și Șevciuk au convenit să ceară părerea vameșilor și căilor ferate, așteptată în 30 de zile. Valentina Ursu a aflat mai multe detalii, imediat după semnarea protocolului, de la premierul Vlad Filat:


Vlad Filat
Vlad Filat: „În urma unei munci destul de asidue, noi am ajuns în situaţia în care să convenim asupra reluării transportului pe calea ferată, mă refer în cazul dat la transportul marfar. Şi în 30 de zile, aşa am convenit că vom asista împreună la implementarea acestei înţelegeri la care am convenit. Urmează sub aspect tehnic să fie asigurată logistica implementării. Este din punctul meu de vedere o acţiune, care aduce un rezultat foarte concret.”

Europa Liberă: Dar Dumneavoastră vedeţi finalitatea acestei acţiuni? Am înţeles că vor fi două posturi mixte - la Bender şi la Râbniţa; şi după Râbniţa cine mai continuă să supravegheze ceea ce se transportă până în Ucraina?

Vlad Filat:
„În primul rând, controlul va fi asigurat în formatul mixt, ceea ce înseamnă că spre exemplu ştampila vamală va fi aplicată de către vameşul din Serviciul vamal în urma controlului respectiv. Vreau să vă spun că şi controlul pe calea ferată pe teritoriul Transnistriei va fi asigurat de Calea ferată a Moldovei. Ceea ce ţine de alte măsuri de asigurare, vor fi aplicate regulile naţionale şi internaţionale. Deci, aici toate condiţiile care vizează respectarea procedurilor este asigurată.”

Europa Liberă: Agenţii economici din stânga Nistrului, care expediau mărfuri, vărsau 0,18 la sută, pare-se, în bugetul Republicii Moldova, dacă erau înregistraţi la Chişinău. Nu?

Vlad Filat:
„Urmează ca toate reglementările care sunt la ora actuală şi care se referă la agenţii economici, care fac anumite plăţi în Republica Moldova, vor continua să facă aceste plăţi. Noi urmărim ca să asigurăm condiţii de transport pe calea ferată într-un regim normal, fără a pune în situaţia în care aceste transporturi să facă ocoliri, care până la urmă ţin de o distanţă de 400 de kilometri. Acest lucru este favorabil şi pentru agenţii economici din dreapta Nistrului, nu doar de agenţii economici din stânga Nistrului. Mai mult decât atât: noi aşa am convenit şi este firesc să fie – să asigurăm condiţii adecvate pentru activitatea cetăţenilor din Republica Moldova, fie sub aspect economic, fie în domeniul cultural, social.”

Europa Liberă: Domnule premier, nu ştiu dacă greşesc, o să ne corectaţi Dumneavoastră: pare-se că e pentru prima oară când vedem că autorităţile de la Chişinău discută cu reprezentanţii Tiraspolului fără participarea mediatorilor, şi rezolvă o problemă.

Vlad Filat:
„Da, este în premieră când ne vedem, şi nu doar ne vedem - luăm decizii fără participarea mediatorilor. Asta demonstrează că putem să mergem şi de unii singur să luăm decizii, mai cu seamă că aceste decizii vizează cetăţenii, fie că locuiesc pe malul drept al Nistrului, fie că locuiesc pe malul stâng al Nistrului; toţi sunt cetăţeni ai Republicii Moldova.
Eu aici nu aş vrea cumva să subestimez rolul mediatorilor şi partenerilor aflaţi în procesul de negocieri. Însă, eu cred că această zi demonstrează că avem deja maturitatea necesară şi capacitatea să acţionăm şi de unii singuri în interesul cetăţenilor noştri.”

Europa Liberă: De ce v-am pus astfel întrebarea? Pentru că s-au auzit unele voci, care au spus că a fost o înţelegere tacită între Bruxelles şi Moscova, şi Chişinăul şi Tiraspolul au executat ceea ce s-au înţeles cei mai mari.

Vlad Filat:
„Decizia a fost luată între Chişinău şi Tiraspol, vă spun lucrul acesta cu toată responsabilitatea. Speculaţii la noi tot timpul au existat - mâna Moscovei, mâna alte capitale ş.a.m.d. Este mult prea mult spus şi prea speculativ. Încă o dată: această decizie este urmare a înţelegerilor pe care le-am avut la Odesa.

În afară de această decizie de astăzi, care a fost formalizată, vreau să vă spun că am continuat discuţiile care ţin de domeniul telecomunicaţiilor, care ţin în general de libera circulaţie a cetăţenilor.

Urmează să fie luate decizii în acest sens în perioada imediat următoare, nu vreau să anticipez. Însă, înţelegerea este una foarte bună. În contextul dat vreau să vă spun că am solicitat şi am primit răspuns pozitiv în ceea ce ţine de circulaţia cetăţenilor în timpul sărbătorilor de Paşti, mă refer şi la Paştele Blajinilor. În această perioadă va fi circulaţia într-un regim simplificat, pentru ca oamenii să poată să meargă să sărbătorească această sărbătoare sfântă - la părinţi, la rude şi să-şi viziteze mormintele celor apropiaţi, care au plecat în lumea celor drepţi.”

Europa Liberă: Consolidând aceste măsuri de încredere între cele două maluri ale Nistrului, înseamnă că ar putea să fie absorbite nişte fonduri europene despre care atât de mult se discută?

Vlad Filat:
„Eu îmi doresc foarte mult ca parte din fondurile care sunt oferite Republicii Moldova şi care pot fi atrase suplimentar să se regăsească în proiecte investiţionale care vizează infrastructura din stânga Nistrului. Eu revin în a spune că şi în stânga Nistrului locuiesc cetăţeni ai Republicii Moldova şi este necesar ca să le oferim şi lor condiţii de viaţă mai bună. Urmează ca în rezultatul acestor acţiuni să avem fonduri mai multe în Republica Moldova în general, şi în dreapta Nistrului, dar în mod special să se regăsească şi în stânga Nistrului. Mai mult decât atât, dacă e să revenim, dând un exemplu mult mai concret: s-a vorbit dar nu suficient vis-a-vis de crearea euroregiunii Nistru.

Aşa după cum ştiţi, şase raioane din Republica Moldova, împreună cu regiunea Viniţa, au creat această euro-regiune Nistru. Aşa cum ne-am aşteptat, către această euro-regiune vin două raioane din stânga Nistrului. Este vorba de raionul Camenca şi Râbniţa. Este un pas extrem de important, care eu cred că este greu acum să-l evaluăm la justa valoare, dar care cu certitudine va reprezenta un exemplu şi pentru celelalte raioane din stânga Nistrului, cum poţi să beneficiezi nu doar de fonduri, dar de ceea ce-ţi oferă Uniunea Europeană la capitolul valori.”

Europa Liberă: Până a face acest interviu cu Dumneavoastră am reţinut o declaraţie pe care o făcea reprezentantul Federaţiei Ruse în Transnistria, Dmitri Rogozin, spunând că regiunea transnistreană va fi parte componentă a Federaţiei Ruse. De ce apar asemenea declaraţii?

Vlad Filat:
„Eu nu o să comentez aceste declaraţii, cu atât mai mul că nu le-am auzit. Eu ştiu care este poziţia oficială a Federaţiei Ruse, nu poziţia unui funcţionar, poziţie care se regăseşte şi în actul de recunoaştere a Republicii Moldova, ca fiind ţară independentă, suverană şi la capitolul integritate teritorială fără discuţii. Eu aştept ca să avem până la urmă explicaţiile, care trebuie să fie oferite de rigoare vis-a-vis de mandatul şi de scopul domnului Rogozin. Din câte cunosc eu, cel puţin, urmează ca în luna aprilie dânsul să vină la Chişinău. Vom comunica şi atunci voi fi în situaţia în care să comentez.”

***

Europa Liberă: un alt oaspete al ediţiei de astăzi, jurnalistul transnistrean Maxim Kuzovlev crede că reluarea circulației trenurilor, așteptată de locuitorii și firmele transnistrene, ar putea fi un semnal că se pot restabili legăturile şi în alte domenii.


Maxim Kuzovlev
Maxim Kuzovlev: „Este un lucru foarte pozitiv că o situaţie anormală, ce durează de şase ani de zile, este pe cale să ia sfârşit. Mă refer la faptul că majoritatea trenurilor de pasageri şi de mărfuri sunt nevoite să circule prin nordul Moldovei şi nu pe drumul cel mai scurt, iar din această cauză agenţii economici din Transnistria suportă pierderi mari.

Desigur că este un lucru bun că situaţia se va schimba, aşa cum promit Filat şi Şevciuk. Un alt moment pozitiv este că, aşa cum susţin părţile, s-a ajuns la o formulă inedită pentru controlul vamal în comun. Desigur că este un pas spre apropierea părţilor, iar în perspectivă aceasta ar trebui să facă mai uşoară viaţa agenţilor economici pe teritoriul moldovean şi cel transnistrean. Cum va fi însă în realitate, timpul ne va arăta.”

Europa Liberă: Această apropiere despre care aţi pomenit între Chişinău şi Tiraspol ar putea să continue şi în alte domenii?

Maxim Kuzovlev: „Dl Şevciuk a spus că va examina împreună cu dl Filat şi alte probleme, şi că se va avansa în rezolvarea lor în acelaşi spirit constructiv ce-a existat şi la întâlnirea din 30 martie. Nu ştiu ce a avut în vedere dl Şevciuk, dar mai curând că e vorba de aceleaşi probleme pe care Filat le-a abordat la întâlnirile informale şi formale cu Smirnov – reluarea legăturii telefonice fixe, cooperarea mai strânsă între serviciile poştale, şi orice alte chestiuni şi proiecte sociale comune. Eu cred că totul va depinde de modul în care va fi respectată înţelegerea dintre premierul moldovean şi liderul transnistrean. Punerea în practică a acestei înţelegeri va da tonul tuturor celorlalte negocieri de pe agenda grupurilor de experţi.”

Europa Liberă: Tiraspolul ar putea să fie la fel de deschis şi faţă de valorificarea, împreună cu Chişinăul, a celor 12 milioane de euro, oferite anul acesta de Uniunea Europeană pentru măsurile de încredere? - pentru anul viitor suma anunţată fiind de 28 de milioane…

Maxim Kuzovlev: „Partea transnistreană în general este destul de deschisă pentru un anume ajutor financiar şi valorificarea unor proiecte comune. Acest lucru nu numai că se declară, dar se şi discută la diverse întâlniri. Eu cred că dacă va exista o decizie comună privind felul în care aceste mijloace să fie valorificate într-un mod corect, cine le va repartiza, şi cine le va asimila într-un mod corect, desigur că un anumit progres în realizarea unor proiecte comune pe banii Uniunii Europene se va produce.”

***

Europa Liberă a încercat să afle şi ce cred locuitorii de rând ai regiunii transnistrene despre compromisul dintre Chişinău şi Tiraspol asupra reluării circulaţiei trenurilor marfare, şi în ce alte domenii ar putea fi extinsă cooperarea spre binele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului?

– Все, что делается – это к лучшему. И сообщение, и что-то еще должно быть. Чтобы мы спокойно, как говорится, жили и знали о том, что наше государство признано, чтоб у нас торговля шла со всеми. Двадцать лет живем, а никак не могут договориться с Кишиневом даже. Ну как можно до сих пор не договориться – двадцать лет?! Ну, может, Шевчук что-то сделает…

– Я считаю, что если переговоры будут дальше осуществляться в хорошем положении, позитивно, то как бы толком, что-то получится, а если стороны будут противоречить друг другу, то навряд ли. Ну, тут если взять, то все надо, чтобы во всех сферах, чтобы могли сотрудничать, чтобы для народа было легче и насчет учебы, работы, здравоохранения.

– Ну, наверное, чтобы Молдова перестала уже, в конце концов, претендовать на нашу территорию и оставила нас в покое. И, наоборот, если хочет, то может как-то сотрудничать, чтобы мы им, а они нам помогали, и тогда будет два государства – хороших, процветающих. Почему нет?

– Конечно, пойдет. Все будет нормально. Слишком долго затянулся конфликт, все-таки это же не один день, не один год. Никто никого не хочет слушать. Самое главное это. Каждый живет так, как он хочет. Просто мы земляне, это надо понять людям. Тогда бы не было войн, конфликтов. Если бы ООН выполняла свои функции так, как это изначально было заложено, тогда бы все было в порядке.

– Вообще, это классно. Через Одессу в основном мы ездим, да? – вот, например, через Кучурганы, а то, что напрямую – так супер, классно…

– То, что наши дипломы не признаются. Да нет, они только в Приднестровье действительны – и все. Нам выдают этот эквивалент, но все равно, как говорят, что в Россию они едут, все равно не то отношение, что к российским дипломам. Чтобы продукты дешевле даже были, в аспирантуру было легче поступать преподавателям нашим, потому что, во-первых, дорого в России, а у нас этих аспирантур нет.


Europa Liberă: opinii culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol şi Bender.

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG