Linkuri accesibilitate

Turcia, România, Uniunea Europeană şi neo-otomanismul


De ce vrea Turcia ca România să se bată pentru ea la Bruxelles.

Ministrul turc al afacerilor europene, Egemen Bagiș a facut o vizita consistentă in România pentru a semna un memorandum legat de felul in care Bucurestiul ar putea sprijini Turcia sa adere la Uniunea Europeana. „România este unul dintre cei mai ferventi sustinatori ai aderarii Turciei la Uniunea Europeana” a spus demnitarul de la Ankara, explicind ca acordul semnat la Bucuresti „este la fel de valoros ca un gol marcat de Hagi intr-un meci de 90 de minute”. Gheorghe Hagi, cel mai titrat fotbalist roman, a jucat pentru Galatasary Istambul, echipa cu care a reusit sa cistige supercupa Europei in 2000, Cupa UEFA in 1999 si cupa Turciei aproape in fiecare din cei cinci ani cit a jucat pentru aceasta echipa. In Turcia Hagi este vazut ca un erou national, de aceea ministrul afacerilor europene de la Ankara a facut aceasta comparatie.

Turcia este cel mai vechi candidat la Uniunea Europeana, dar din cauza ca este considerata mai degraba o tara asiatica decit una europeana si din pricina ca religia predominanta este musulmana, marile puteri europene au tot aminat apropierea acestui stat de comunitatea europeana. Turcia, una dintre cele mai dinamice economii pe plan mondial, a facut progrese serioase pentru a-si moderniza justitia si pentru a se apropia de standardele europene in ceea ce priveste statul de drept, dar cu toate acestea opozitia europenilor nu a putut fi invinsa, mai cu seama aceea a francezilor care cer inca Ankarei sa recunoasca genocidul facut de nationalistii turci in perioada 1915-1916, in urma caruia au murit intre 600 de mii si un un milion si jumatate de armeni.

Romania este insa unul dintre principalii sustinatori ai aderarii Turciei in Uniunea Europeana, mai cu seama ca cele doua tari au fost extrem de apropiate in ultimii 20 de ani, iar recent a fost semnat si un parteneriat strategic intre Bucuresti si Ankara. Asadar guvernul turc se asteapta ca Bucurestiul sa se bata la Bruxelles pentru Turcia in aceeasi masura in care o face pentru Republica Moldova. Ministrul turc al afacerilor europene spune diplomatic ca in Uniunea Europeana nu exista tari care sa „poata impiedica Turcia sa adere la Uniune”, ci doar „oameni politici” aflati in campanie electorala. Egemen Bagiș a atras insa atentia la Bucuresti ca „Turcia a asteptat 45 de ani pentru a incepe negocierile de aderare” si ca „nevoia Turciei de a deveni membră a Uniunii Europene scade cu fiecare zi care trece, in timp ce nevoia Uniunii Europene de a avea Turcia inauntru creste cu fiecare zi”. In acest fel oficialul turc a descris indirect noua doctrina a politicii externe turcesti, cunoscuta si sub numele de neo-otomanism, prin care Turcia tinde sa devina o mare putere intre Orient si Occident.

Vorbind ca un exponent al unei mari puteri, ministrul turc al afacerilor europene i-a indemnat pe demnitarii romani sa se se poarte de la egal la egal cu tarile vechi ale Uniunii Europene: “Sfatul meu pentru Romania, cu toata umilinta”-a precizat Egemen Bagis se refera la faptul ca “Romania este un membru cu drepturi egale, asa cum sint Germania, Franta, Olanda, Italia sau Spania, iar Romania n-ar trebui sa se abtina sa-si faca auzita vocea’. Acest sfat se refera in mod direct la faptul ca Bucurestiul este tinut in afara spatiului Schengen, dar in subsidiar oficialul turc a lasat sa se inteleaga ca Romania, a saptea tara ca dimensiune din Uniunea Europeana, ar trebui sa se poarte la Bruxelles ca o putere regionala, iar din acest punct de vedere sa sprijine mai vocal Turcia.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00
Link direct

Politigraf

XS
SM
MD
LG