Linkuri accesibilitate

Retragerea licenţei televiziunii NIT: pro şi contra


CCA spune că nu vede motive pentru reconsiderarea deciziei sale.


Un grup de jurnalişti şi comentatori au semnat un apel la restabilirea licenței de emisie a televiziunii NIT. Licența i-a fost retrasă postului săptămâna trecută de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, după zeci de avertismente pe care NIT-ul acuzat de partizanat politic le-a ignorat. Semnatarii apelului spun că cele întâmplate sunt un caz de încălcare a libertății de expresie, chiar dacă liderul comuniștilor, Vladimir Voronin recunoştea toamna trecută că PCRM controlează NIT-ul şi-l foloseşte în campaniile politice. Relatează, Liliana Barbăroşie:

Într-o discuţie purtată toamna trecută în biroul său cu un apropiat al liderului transnistrean şi înregistrată clandestin de acesta, iar apoi plasată pe internet, Vladimir Voronin vorbea despre NIT ca despre principalul instrument de campanie electorală a partidului pe care îl conduce şi care finanţează această instituţie audiovizuală. „Un ziar mă costă 15 lei. La ce-mi trebuie o astfel de agitaţie? Mai bine deschid o emisiune în plus la NIT şi lasă o babă să-şi bată acolo limba”, spunea Vladimir Voronin în înregistrarea pe care se văzuse nevoit după publicare să o recunoască că fiind autentică.

Criticii deciziei Consiliului Coordonator al Audiovizualului, între care un grup de jurnalişti şi comentatori, şi altul de ONG-uri media, dar şi Organizaţia Naţiunilor Unite, spun însă că retragerea licenţei NIT ar submina libertatea de expresie, chiar dacă la un post de televiziune asociat cu propaganda.

Dar poate fi considerată închiderea unui radiodifuzor recunoscut că ar face propagandă ca un atac la libertatea de expresie? Semnatarul uneia dintre aceste reacţii critice, analistul de la Institutul de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, crede că poate:

Arcadie Barbăroşie
Arcadie Barbăroşie
„Da. De ce nu? Este Flux-ul o unealtă de partid? A fost EuroTV o unealtă de partid? Eu nu mă apuc să discut aspectul juridic al problemei, pentru că aştept ce va spune instanţa. S-ar putea constata că CCA a acţionat absolut legal. Dar ceea ce mă deranjează este că există semne că decizia a fost dictată politic. Se ia decizia joi, vineri ea este şi publicată în Monitor, şi imediat este sistată emisia. Acesta e un aspect. Plus că, chiar dacă nu-mi place ce face NIT-ul şi mă uit la ei cu mască antigaz, pentru că miroase urât, există un segment foarte important de populaţie care îi priveşte. Lasă telespectatorul să decidă, lasă-l să nu se uite şi ratingul să cadă sub un procent. Acuma sigur că va trebui de văzut ce se va întâmpla cu frecvenţele, cui o să pice acele frecvenţe. Pentru că există şi alte ipoteze – că a fost închis pentru că cineva îi vrea frecvenţele.”

Arcadie Barbăroşie are în vedere presupunerile făcute de unii politicieni şi instituţii media că retragerea licenţei NIT ar avea legătură cu lansarea unui nou post de televiziune controlat de un cunoscut politician din arcul guvernamental. Analistului i se pare suspect şi faptul că până a se ajunge la închiderea NIT-ului, nu s-au aplicat suspendări temporare de emisie, sau că nu au existat plângeri în judecată pe persoane concrete care ar fi instigat, prin intermediul acestui post de televiziune, la ură şi revolte.

Iată însă cum se apără directorul CCA, Marian Pocaznoi, de aceste critici şi suspiciuni:

„Nu avem noi aşa prerogative, să dăm în judecată sau să le retragem una câte una licenţele. Dar consider că dumnealor nu sunt informaţi până la urmă despre toate etapele pe care le-a parcurs CCA până a le retrage licenţa. Din 2009 am încercat în permanenţă să readucem în legalitate acest post de televiziune. Am aplicat toate sancţiunile posibile. Unul din drepturile fundamentale ale cetăţeanului este să fie informat corect şi echidistant. Posturi de partid sunt interzise prin lege. NIT activa pe frecvenţele naţionale ale Republicii Moldova. Pe frecvenţe naţionale nu se admite dezinformarea. Poate că n-am fost suficient de vocali, dar eu sunt ferm pe poziţii că noi am procedat corect şi legal”.

În singura deocamdată reacţie internaţională la închiderea NIT, cea formulată de Organizaţia Naţiunilor Unite, CCA-ului i se solicită să restabilească licenţa acestui radiodifuzor. Totuşi, directorul CCA a spus Europei Libere că, deşi instituţia pe care o reprezintă va examina într-o şedinţă această solicitare, nu vede motive pentru reconsiderarea deciziei anterioare prin care NIT-ul a fost lipsit de licenţă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG