Linkuri accesibilitate

NATO şi stereotipuri


Bogumil Luft
Bogumil Luft

Ambasadorul Poloniei, Bugomil Luft, crede că efortul de popularizare a NATO trebuie să aparţină în primul rând societăţii şi nu autorităţilor.


Încrederea cetăţenilor moldoveni în UE este comparabilă, aşa cum arată sondajele, cu neîncrederea acestora în Alianţa Nord-Atlantică, văzută adesea ca o anticameră a UE. Despre această lipsă de încredere în NATO şi căile de trecere peste ea am discutat cu ambasadorul polonez la Chişinău, Bugomil Luft.

Bugomil Luft: Lipsa de încredere în NATO este bazată pe neînţelegeri în primul rând. Şi este o moştenire a propagandei sovietice, care nu mai este în forma care a fost, dar nişte idei au rămas din păcate în populaţie. Şi mi se pare că cineva, mulţi oameni, ar trebui să depună efortul de a explica ce de fapt este NATO şi ce nu este. NATO nu a fost niciodată o organizaţie agresivă, dar aşa a fost prezentată de propaganda sovietică şi de cea a altor ţări aliate cu Uniunea Sovietică, ca şi Polonia. Îmi amintesc foarte bine acest lucru. Dar vreau să vă spun că de exemplu în Polonia marea majoritate a oamenilor nu a crezut niciodată această propagandă. Niciodată nu am avut acest sentiment, aceste emoţii în faţa NATO, de lipsă de încredere, de frică. Niciodată. Am văzut NATO ca o organizaţie a ţărilor libere şi am visat în epoca respectivă să fie şi Polonia o ţară liberă apărată de NATO.

Europa Liberă: Care este din punctul dvs. de vedere rolul autorităţilor în procesul acesta de explicare, de popularizare, de punere pe policioare a informaţiei corecte despre NATO?

Bugomil Luft: Cred că rolul autorităţilor, al politicienilor mai ales, nu este aşa de important şi chiar poate fi contraproductiv. Limbajul politicienilor poate fi văzut nedrept, ca o propagandă. De aceea eu cred că aceasta este mai ales treaba organizaţiilor neguvernamentale, pentru societatea civilă, pentru educaţie, dar nu neapărat sistemul de stat de educaţie, ci educaţia civică care se face şi de mass-media. Aveţi cel puţin o staţie de televiziune în această ţară care este foarte bună şi eficientă în ceea ce priveşte educaţia civică în general. Şi asta face parte din educaţia civică – să nu mai existe minciună despre nişte fenomene sau organizaţii. Şi atât. Mi se pare că acest efort trebuie făcut de societate. Probabil sunt prea puţini oameni care sunt conştienţi de importanţa acestui subiect, dar mi se pare că ceva se schimbă şi creşte numărul oamenilor care înţeleg despre ce este vorba. Şi vă urez să se dezvolte acest fenomen.

Europa Liberă: Cetăţenii moldoveni vor în UE, dar nu vor în NATO. Vedeţi vreo contradicţie în acest lucru?

Bugomil Luft: Nu este nici o contradicţie. Este un lucru posibil. Dar mi se pare că participarea în NATO are nişte valori în sine pur şi simplu. Este garanţia securităţii, a participării la o familie de popoare care vor să fie şi active în promovarea democraţiei, libertăţii, şi a lumii care trăieşte în pace. Pentru că ţările democratice sunt ţări paşnice, ţări care nu sunt agresive. Din cauza aceasta, promovând democraţia se promovează şi pacea.
XS
SM
MD
LG