Linkuri accesibilitate

Viitorul incert al misiunii din Afganistan


O patrulă americană în provincia Laghman, Afganistan
O patrulă americană în provincia Laghman, Afganistan

Retragerea din Afganistan, dacă nu este pregătită din timp, riscă să fie însoţită de un dezastru financiar suplimentar.


Dispozitivul militar occidental din Afganistan este nu doar o complicata combinatie de structuri logistice, dar si o impresionanta masinarie financiara. Sumele investite in razboi, in mentinerea trupelor acolo vreme de un deceniu si in lentele eforturi de reconstruire a unei administratii locale sint atat de uriase incat cifrele in sine nu mai spun nimic cetateanului european sau american.

Retragerea din Afganistan, daca nu este pregatita din timp si treptat, risca asadar sa fie insotita de un dezastru financiar suplimentar. Pentru a da un singur exemplu: cu exceptia Statelor Unite si a catorva tari cum sint Turcia si Romania, majoritatea membrilor NATO nu dispun de mijloace de transport adecvate unor astfel de situatii. Pentru a-si aduce trupele si materialul in Afganistan, unele tari din NATO au inchiriat, de-a lungul anilor, avioane de transport din terte tari, uneori nu foarte democratice, cum e Ucraina. Apoi, in cazul unei retrageri pripite, o cantitate enorma de material ar trebui abandonata in Afganistan, cu speranta ca asta nu va servi talibanilor si islamistilor.

Apoi, retragerea din Afganistan, in cazul in care e urmata de o prabusire a actualului regim moderat al lui Hamid Karzai, ar modifica cu totul balanta geo-politica din intreaga regiune a Asiei centrale, putand avea efecte directe chiar si asupra Rusiei, Indiei si Chinei. Desigur, cele mai afectate ar fi tarile imediat vecine cu Afganistanul, si anume: Pakistanul si republicile foste sovietice ale Asiei centrale. Acestea din urma, cu toatele regimuri de tip laic-autoritar, se vad confruntate in permanenta cu spectrul fundamentalismului islamic, care, cel putin intr-una din tari, Uzbekistanul, este reprezentat de miscari militante in contact direct cu cele din Afganistan.

Desigur, in cele din urma totul va depinde de deciziile nationale, intrucat coordonarea globala intre aliati este in general sovaielnica. In cazul unei victorii in Franta in alegerile prezidentiale a socialistului François Hollande exista chiar riscul unei retrageri totale a Frantei din Afganistan inainte de sfarsitul anului viitor, asa cum Hollande a promis in campania sa electorala. O asemenea decizie ar insemna o grea lovitura pentru eforturile de mentinere a unei coerente intre aliati. Washingtonul nu ar putea pastra trupe acolo pe termen nedefinit, de-ar fi doar si din pricina costului. Este estimat ca mentinerea unui soldat american in Afganistan costa un milion de dolari pe an... Or, Statele Unite au acolo aproape 100.000 de militari, iar asta reprezinta doar o fractiune din costuri. Viitorul misiunii din Afganistan ramane asadar plin de incertitudini.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG