Linkuri accesibilitate

Adrian Năstase, dosarul „bani pentru partid” și justiția română


Fostul premier Adrian Năstase
Fostul premier Adrian Năstase

Campania pentru prezidențialele de acum opt ani a fostului premier Adrian Nastase a fost practic finanțată indirect de stat.


In Romania, astazi Curtea Supremă a amânat procesul în cazul fostului premier Adrian Năstase, acuzat de corupţie. Avocatul apărării nu a fost prezent şi a fost amendat, dar întregul caz pune în discuţie modul în care noile autorităţi de la Bucureşti intenţionează să abordeze această atit de complicată problemă a reformei în justiţie şi a luptei impotriva corupţiei la nivel foarte înalt. De la Bucureşti, Sabina Fati.

Felul in care justitia romana gestioneaza marile dosare de coruptie aflate in derulare ar putea demonstra soliditatea sau dimpotriva fragilitatea democratiei autohtone. Primul semnal a fost dat astazi in cazul „bani pentru partid”, in care fostul premier socialist al Romaniei, Adrian Nastase este acuzat ca si-a folosit influenta politica pentru a stringe fonduri pentru campania electorala din 2004.

Oficialul roman este condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare, dar dosarul se afla in faza de recurs. Inainte de caderea guvernului de dreapta, care s-a prabusit pe 27 aprilie in urma unei motiuni de neincredere, Inalta Curte de Casatie si Justitie a urgentat dosarul, dar dupa schimbarea guvernului lucrurile s-au relaxat.

Dosarul „bani pentru partid” scoate la iveala ca Adrian Nastase, pe vremea cind era prim-ministru a ascuns operatiunea de stringere de fonduri pentru campania sa electorala in spatele simpozionului „Trofeul calitatii in constructii”, unde taxele pentru participanti erau de 125 de euro pentru persoane fizice si 400 de euro pentru persoane juridice. Conferintele erau organizate de Inspectoratul de Stat in Constructii, iar multi dintre participanti proveneau din institutii sau companii publice. Altfel spus campania pentru prezidentialele de acum opt ani a fostului premier Adrian Nastase era finantata indirect de stat.

In total au fost strinsi pina spre finele lui 2004 mai mult de 1,6 milioane de euro, potrivit procurorilor romani anticoruptie. Procesul a durat trei ani si a avut 40 de termene, inainte de formulara sentintei, pe care a atacat-o fostul premier.

Doi dintre cei trei magistrati ai completului care a decis condamnarea la 2 ani de inchsoare a oficialului roman scriu in motivarea deciziei ca Adrian Nastase si-a folosit influenta pentru a obtine finantarea ilegala campaniei prezidentiale din 2004. Magistratii care pledeaza pentru lipsirea de libertate a fostului premier considera ca pedepsirea sa ar fi un puternic semnal de alarma pentru politicienii romani, care in acest fel ar putea constientiza ca nu sint mai presus de lege. Ce-l de-al treilea magistrat care s-a oput pedepsei cu inchisoare sustine, insa, ca procurorii anticoruptie nu au adus probe suficiente

Pe numele fostului premier au fost deschise trei dosare, cel care a fost aminat astazi numit fie „trofeul calitatii”, fie „bani pentru partid”, un altul cunsocut sub numele de „matusa Tamara”, despre o mostenire presupusa fictiva de un million de dolari, in care oficialul roman a fost achitat, si un al treilea: cazul „Zambaccian”, botezat astfel dupa numele strazii dintr-o zona rezidentiala a Bucurestiului, unde fostul premier a reusit prin complicatii politico-financiare sa obtina un teren si sa construiasca o casa si care se afla in stadiu de recurs, iar instanta anterioara l-a condamnat pe Adrian Nastase la trei ani cu suspendare pentru santaj, achitatindu-l pentru principala acuzatie cea de luare de mita.

Aminarea astazi pentru a treia oara a deciziei finale in dosarul „bani pentru partid” ridica unele semne de intrebare, dincolo de pretextele invocate de avocatii lui Adrian Nastase, cu atit mai mult cu cit faptele din acest caz se prescriu in luna iunie. Urmatorul termen este, totusi, saptamina viitoare, dar procurorii anticoruptie si expertii independenti se tem ca odata instalat guvernul condus de socialistul Victor Ponta, presiunile care vor exista in aceasta zona vor creste in favoarea inculpatilor din tabara socialista si liberala, aflata acum la putere in Romania.
XS
SM
MD
LG