Linkuri accesibilitate

Cum votează românii: 5 cauze ale iresponsabilității lor


Majoritatea românilor nu sînt interesați de documente care evaluează starea de sănătate a clasei politice


Cit de răspunzători se simt alegătorii pentru acţiunile celor cărora le-au dat puterea? Dacă este să răsfoim presa - cea moldovenească sau internaţională - vedem că guvernele sunt criticate, politicienii sunt considerați corupţi şi lipsiţi de răspundere pentru cei care le-au dat voturile. Discuţiile din Romania nu diferă, iar dezbaterile despre votul uninominal readuce întrebarea legată de responsabilitatea votanţilor pentru alegerea pe care o fac. De la Bucureşti, Sabina Fati.
(1) Una dintre principalele cauze ale degradarii politicii românesti este strict legata de dezinteresul cetatenilor fata de lucrurile serioase si (2) de incapacitatea acestora de a lua decizii in cunostinta de cauza.

Desi in jur de 80% dintre romani sustin ca se uita la cel putin un jurnal de stiri pe zi, totusi multi dintre ei fie se lasa manipulati de televiziuni partinitoare, fie nu retin informatiile, mai cu seama ca in ultimii ani cititorii de ziare serioase au scazut dramatic si doar o parte infima dintre ei se regasec pe internet.

In plus in ciuda rapoartelor, informarilor, monitorizarilor facute de nenumaratele organizatii neguvernamentale care lucreaza serios, majoritatea românilor nu sint interesati de astfel de documente care evalueaza starea de sanatate a clasei politice. Este de pilda de neinteles cum unul dintre cei doi lideri ai Uniunii Social-Liberale, alianta aflata la guvernare in Romania nu are prezenta deloc in Parlament, dar cu toate acestea se afla in topul preferintelor electorale. Este vorba despre presedintele liberalilor, deputatul Crin Antonescu, aflat pe primul loc in topul celor care conform monitorizarii periodice pe care o face Institutul de Politici Publice trec pe la Parlament doar sa semneze statul de plata.
(3) O alta cauza tine de indiferenta fata de ideologie, care merge in paralel cu ignoranta. In Romania potrivit sondajelor de opinie facute in ultimii 10 ani, rezulta ca doar circa un sfert din populatie face distinctie intre dreapta si stinga, in vreme ce aproximativ 70% dintre români nici nu iau in calcul atunci cind voteaza, daca un candidat este de stinga sau de dreapta si chiar mai mult de trei sferturi dintre votantii români sint dezinteresati de programele partidelor, desi unii dintre ei tin minte anumite promisiuni.
(4) O a patra cauza a faptului ca mediul politic românesc pare din ce in ce mai insalubru este sistemul de vot. In 2008 a fost pus in practica un sistem uninominal compensat cu unul mixt, iar partidele au lasat pe seama candidatilor campania din teritoriu: in acest fel multi dintre politicienii saraci si cinstiti au disparut din peisaj, iar in locul lor au aparut fosti speculanti, deveniti mici oameni de afaceri locali, care au crezut ca din Parlament isi pot rotunji si mai bine afacerile. Citorva dintre ei li s-au deschis dosare de catre procurorii anticoruptie, in vreme ce doi deputati se afla deja la inchisoare.
(5) O a cincea cauza a faptului ca politicianul român tipic este mediocru si cu probleme de integritate tine de faptul ca românii au votat afectiv in ultimii 20 de ani. Nu este vorba despre toti românii, dar daca facem abstractie de cei circa 20% care fac distinctie intre dreapta si stinga si voteaza ideologic, ceilalti merg la urne cel mai adesea fiindca urasc un partid sau un lider national si vor ca acesta sa dispara din orizontul lor vizual. Este acum cazul presedintelui Traian Basescu a carui popularitate este in jur de zece procente, iar USL, Uniunea formata de socialisti si liberali creste in sondaje tocmai fiindca si-a propus sa-l elimine din joc pe seful statului roman.
In cartile de stiinte politice se spune ca oamenii politici sint reprezentativi pentru tara lor, dar si reversul este posibil: cu cit electoratul este mai pretentios, cu atit politicienii alesi devin mai responsabil. Pina atunci, insa, e nevoie de votanti mai cultivati, mai interesati de ceea ce se intimpla cu tara lor si deci mai responsabili.
XS
SM
MD
LG