Linkuri accesibilitate

Moldova nu se grăbeşte să adopte recomandările GRECO


Wolfgang Rau
Wolfgang Rau

Wolfgang Rau: Moldova mai are de lucru asupra legislaţiei anti-mită şi finanţării partidelor.


GRECO este prescurtarea unei inițiative patronate de Consiliul Europei, care reunește un grup de state hotărâte să lupte împotriva corupției. Cu secretarul executiv al acestei structuri cu 49 de țări-membre, Wolfgang Rau, a stat de vorbă corespondenta Europei Libere la Strasbourg, Iolanda Bădiliță:

Raporturile anuale ale GRECO scot la iveala faptul ca in cele 49 de state care s-au angajat in lupta impotriva coruptiei se fac pasi mici catre eliminarea acestei practici paguboase din sectorul public. In raportul sau de anul acesta, GRECO a chemat inca o data legiuitorii sa reglementeze finantarea partidelor si campaniilor electorale, cu accent pe transparenta finantarilor. L-am intrebat pe Wolfgang Rau, secretarul executiv al organizatiei, cum isi explica progresele modeste in acest domeniu?

Wolfgang Rau: „Aceasta este o situatie care va mai continua cativa ani de acum inainte. Noi ne bazam pe recomandarea Comitetului de Ministri care se refera la coruptia generata de finantarea politica si care stabileste cadrul de reglementari cu privire la finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale. Este o recomandare care nu se aplica in mod corespunzator in anumite state membre. Va mai dura un pic de timp pana se va ajunge la un acord in parlamentele nationale si de aceea noi trebuie sa repetam periodic acest apel la aplicarea prevederilor reglementarii respective.”

Cum era de asteptat, si in Moldova se inregistreaza aceeasi lentoare in adaptarea legislatiei anti-coruptie la recomandarile GRECO. Un element aparte il reprezinta statutul functionarului public, atrage atentia in interviul exclusiv acordat Europei Libere, secretarul executiv al corpului de experti de la Strasbourg.

GRECO, Moldova şi lupta cu corupţia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:48 0:00


Wolfgang Rau: „Moldova mai are de lucru in privinta legislatiei care reglementeaza mita si in legatura cu transparenta finantarilor politice. In privinta legislatiei anti-mita exista inca o serie de carente. De pilda, definitia functionarului public nu acopera toate perosoanele care lucreaza in domeniul public. Ar parea ca intereseaza doar acei oficiali cu atributii speciale, cu responsabilitate mare. Ceea ce nu aduce lumina asupra intrebarii daca si ceilalti oficiali care lucreaza in domeniul public sunt acoperiti de legislatia anti-mita. Daca discutam de o persoana care nu are responsabilitati foarte mari, care nu este manager in domeniul public, potrivit legislatiei actuale aceasta persoana nu poate fi condamnata daca ar lua mita. De asemenea, este neclara situatia in care cineva ofera mita printr-un intermediar. In plus, cand vine vorba despre raportarea de catre partide a situatiei financiare, mai ales la capitolul cheltuieli, aceste informatii nu sunt detaliate. Sursele de finantare nu sunt prezentate in mod transparent. “

Fiecare raport adoptat de GRECO este trimis si autoritatilor de resort din tara respectiva. Potrivit lui Wolfgang Rau, autoritatile moldovene au la dispozitie un an si jumatate pentru remedierea deficientelor.

Wolfgang Rau: „Ca orice alt stat membru al Consiliului Europei, Moldova are obligatia de a implementa recomandarile care i-au fost adresate. La 18 luni dupa adoptarea raportului de evaluare Moldova trebuie sa ne trimita la randul sau un raport in care sa fie cuprinse masurile care au fost luate. GRECO va revizui apoi aceste masuri si va nota daca recomandarile au fost implementate in totalitate, partial sau daca nu cumva nu s-a facut nimic din ce s-a promis. Procesul de monitorizare continua apoi cu un nou raport si noi recomandari”.

Infiintat la 1 mai 1999 din initiativa a 17 state (Belgia, Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Lituania, Luxemburg, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania si Suedia) GRECO - grupul statelor impotriva coruptiei- este un organism al Consiliului Europei cu sediul la Strasbourg. Corpul de experti analizeaza legislatia anti-coruptie din fiecare stat, formuland apoi recomandari cu caracter obligatoriu in functie de elementele specifice fiecarei tari in parte.
Previous Next

XS
SM
MD
LG