Linkuri accesibilitate

Compar cărţile cu oamenii şi îmi plac oamenii deştepţi...


Tatiana Castrașan

La Librăria din cartier, Alla Ceapai a stat de vorbă cu Tatiana Castraşan specialistă în comunicare la campania „Fabrica de imagine”.


Tatiana Castraşan: „Eu compar cărţile cu oamenii şi îmi plac oamenii deştepţi. Există oameni cu care atunci când vorbeşti ai impresia că citeşti o carte.”

Europa Liberă: Ai spus că compari cărţile cu oamenii şi anume oamenii deştepţi, sunt şi cărţi mai puţin inteligente?

Tatiana Castraşan:
„Pot să spun categoric că aşa este pentru că am văzut aşa cărţi. Nu pot să spun că le condamn sau că nu ar trebui să existe. În această categorie pot să pun romanele de dragoste superficiale, unele detective. În acelaşi timp trebuie să remarc că asta depinde foarte mult de cititor.

Cred că o carte îți pare bună sau rea, relevantă sau irelevantă în funcţie de momentul când a nimerit la tine, din momentul când o citeşti. Pentru fiecare lectură trebuie să fii pregătit. Există cărţi pe care atunci când le citeşti pentru prima dată înţelegi doar mesajul global. După care începi să te gândești de fapt ce a vrut autorul să spună. După o săptămână sau două încep să înţeleg altfel cartea, eu îi spun al treilea nivel de înţelegere, mi-aduc aminte de situaţiile care s-au întâmplat cu mine în trecut şi actuale, de fapt, şi văd o legătură între aceste evenimente şi soluţiile propuse de carte. Într-un fel pot să spun că le aplic.”

Europa Liberă: Îmi poţi da exemple de cărţi din care ai învăţat soluţii reale pe care ai putut să le aplici în situaţii de viaţă?

Tatiana Castraşan:
„Primul exemplu care îmi vine este „Lupul de stepă” a lui Herman Hesse. Este o carte complicată. Acolo spre sfârșit este descris un proces de introspecţie. Adică autorul retrăieşte nişte momente din trecut, astfel le înţelege, le acceptă şi trece mai departe. La fel de complicată este cartea „Procesul” de Kafka, de fapt nu am înţeles-o nici acum, cred că am să o citesc încă o dată. Dar mi-a luat mult timp să trec pagină cu pagină. Este un fel de descriere succintă a vieţii unui om.

Cărţile pe care le citim ne influenţează, ne schimbă modul de a gândi, de a percepe anumite lucruri. Iată de ce este important să nu dăm de cărţi proaste, să ştim să alegem grâul de neghină. ”
XS
SM
MD
LG