Linkuri accesibilitate

Moldova-NATO: o relație „nesinceră” sau prea puțin vizibilă


Experții Cornel Ciurea și Veaceslav Berbeca (IDIS Viitorul)

Opiniile lui Veaceslav Berbeca, expert la IDIS Viitorul.


Un studiu al Institutului pentru dezvoltare şi iniţiative Sociale „Viitorul” a ajuns recent la concluzia că autorităţile moldoveneşti sunt neoneste în raport cu Alianţa Nord-Atlantică. Studiul spune că, de teama electoratului în majoritate ostil organizaţiei, politicienii de la guvernare omit să vorbească despre beneficiile pe care le are Moldova de la cooperarea cu NATO. Am discutat despre această concluzie cu autorul ei, expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Berbeca:

Veaceslav Berbeca: „Noi, cu NATO am dezvoltat diferite instrumente, programe de colaborare: Parteneriatul pentru Pace, care a fost o instruire pentru militarii din Republica Moldova; PARP – un instrument de care beneficiază Ministerul Apărării; IPAP – un alt instrument important care presupune o reformă a sistemului de securitate al Republicii Moldova; deci mai multe programe care evident au beneficii.

Dar Republica Moldova foarte des evită şi pună în discuţie avantajele acestei colaborări. Adică atunci când avem nevoie, discutăm, colaborăm, vorbim despre necesităţi, însă public nu afişăm. Public nu se discută despre efectul acestei colaborări. De aceea am spus că este o relaţie nesinceră.

De exemplu, acum se discută foarte mult despre reforma Serviciului de Grăniceri. Se spune că se reformează graţie doar necesităţii implementării planului de acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize. Însă această reformă a fost iniţiată mult mai devreme, încă odată cu adoptarea IPAP-ului. Adică se omit din discuţie lucruri care sunt benefice, dar au fost iniţiate în formatul colaborării RM cu NATO, nu cu UE.”

Europe Liberă: De ce NATO tolerează o astfel de atitudine?

Veaceslav Berbeca:
„Pentru că până la urmă nu există o atitudine negativistă din partea autorităţilor Republicii Moldova faţă de NATO. Pe de altă parte, oricum, chiar dacă nu afişăm aceste relaţii, ele au foarte multe rezultate pozitive pentru ambele părţi. Statele membre ale NATO înţeleg într-un fel care este specificul situaţiei politice din Republica Moldova şi poate de aceasta nici nu ne pot impune nouă să vorbim despre NATO. Şi cu atât mai mult, chiar dacă nu se afişează deschis rezultatele pozitive pe care le avem, prin aceste programe NATO nu face altceva decât să imprime un suflu de reforme sectorului de apărare şi securitate publică din Republica Moldova. Ceea ce iarăşi este şi în avantajul NATO. Pentru că aceasta înseamnă că NATO la frontiera sa va avea un stat care va adopta standarde, principii occidentale în domeniul apărării şi securităţii, de exemplu controlul civil asupra forţelor armate şi organelor de securitate.”

Europe Liberă: Vorbind în acelaşi studiu despre perspectivele acestei cooperări Republica Moldova-NATO, propuneaţi crearea unui grup de lucru pe problema reformei domeniului securităţii, cu implicarea experţilor NATO. Ce se are în vedere?

Veaceslav Berbeca:
„Este o propunere care iarăşi ar aduce beneficii Republicii Moldova, pentru că acest grup ar avea statut de colaborare permanent în Republica Moldova, care ar oferi expertiza necesară reformei în domeniul securităţii şi apărării. Adică existenţa unui asemenea grup de lucru ar crea premise ca experţi de peste hotare, aflându-se în Republica Moldova pe perioade mai îndelungate, să cunoască în detalii problema din Republica Moldova şi să ofere expertiza necesară pentru ca permanent să fie discutate problemele de exemplu din domeniul securităţii şi apărării într-o anumită perspectivă.”

Europe Liberă: Ştiind cum se comportă autorităţile în raport cu această organizaţie, credeţi că are şanse de succes o asemenea iniţiativă?

Veaceslav Berbeca:
„Cred că da. Totul ţine însă de voinţa politică. La guvernare sunt trei partide politice care totuşi ca opţiune sunt extrem de eterogene. Este greu să se ajungă la un numitor comun. Dar stabilirea unui astfel de grup de lucru ar aduce doar beneficii.

Nu se pune problema aderării Republicii Moldova la NATO: noi suntem conform Constituţiei un stat neutru. Acest grup de lucru doar ar ajuta Republica Moldova să promoveze mai repede şi mai cu succes mai multe reforme în domeniul apărării şi securităţii în Republica Moldova.”

Europe Liberă: Dle Berbeca, Vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG