Linkuri accesibilitate

Viitoarea Constituţie trebuie să unească ţara, nu să o dezbine şi mai tare


Interviu cu Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al Partidului Democrat.

Va genera surprize congresul Partidului Democrat care începe sîmbătă? E sau nu nevoie de modificarea formulei de guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană? Cum va trebui să arate viitoarea Constiţuţie a Moldovei pentru ca toată lumea să fie mulţumită? Acestea sînt cîteva din temele principale ale dialogului purtat de preşedintele de onoare al Partidului Democrat Dumitru Diacov cu corespondenta Europei Libere la Chişinău Valentina Ursu.

Europa Liberă: De ce se insistă atît de mult acum pe nevoia unei reformatări şi cît de plauzibilă ar fi această reformatare a actului de guvernare?

Dumitru Diacov:
„Insistă unii actori politici care au anumite interese.”

Europa Liberă: Colegi de Parlament.

Dumitru Diacov:
„În Parlament există coaliţie de guvernare şi există opoziţie şi deputaţi neafiliaţi care încearcă în fiecare zi să se manifeste. Din această zonă vin fel de fel de idei privind reformatarea, schimbarea. Fiindcă ei doresc să aibă o viaţă mai veselă. Noi dorim să avem un rezultat concret al acestei guvernări. Şi eu cred dacă colegii din Alianţă dacă sunt oameni serioşi, dar eu sper că sunt toţi actori serioşi noi trebuie să ducem pînă la capăt acest mandat.”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:32 0:00
Link direct


Europa Liberă: Faptul că fracţiunea PCRM a revenit în Parlament, faptul că ar putea să se mai desprindă câțiva deputaţi comunişti din această fracţiune şi ar putea să fie creat un grup parlamentar neafiliat care ar echivala mandatele neafiliaţilor cu mandatele unei formaţiuni care a contribuit la crearea alianţei.

Dumitru Diacov:
„Asta nu înseamnă absolut nimic. Asta înseamnă că poate să apară un grup de deputaţi care se alătură eforturilor alianţei, susţin, votează ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar schimbă raportul de forţe?

Dumitru Diacov:
„Raportul de forţe poate fi schimbat numai în urma comportamentului şi capacităţii sau incapacităţii de activitate în cadrul coaliţiei a acestor trei partide. Dacă aceste trei partide, luaţi împreună, înţeleg că trebuie să ducă mandatul pînă la capăt este una. Dacă una din componente încearcă să creeze probleme, încearcă să demonstreze că noi suntem mai frumoşi, dar voi sunteţi răi, asta este altceva.”

Europa Liberă: Dar acum nu mai sunteţi racul, broasca şi o ştiucă în cadrul AIE?

Dumitru Diacov:
„Rac, broască şi ştiucă care conştientizează că ei împreună pot să mişte carul. Dacă vor trage fiecare cu interesul său înseamnă că acest car va rămîne pe loc. Fiecare partid trebuie să se gândească cum el se va prezenta el în faţa alegătorilor. ”

Europa Liberă: Dar nu o dată aţi vociferat chiar dvs., cei din cadrul AIE că şi în cadrul coaliţiei ar exista o opoziţie.

Dumitru Diacov:
„Ca reprezentant al PD vreau să vă spun că poate am creat şi noi unele momente mai tensionate în Alianţă, dar în majoritatea absolută a cazurilor noi am încercat să păstrăm o atmosferă de conlucrare. Moldova este condamnată să fie guvernată de o coaliţie. Nici un partid din sânul actualei Alianţe nu are şanse la următoarele alegeri, fie ele şi anticipate să aibă o majoritate proprie.”

Europa Liberă: Domnule Diacov, şansa unor alegeri anticipate...

Dumitru Diacov:
„Anul acesta nu există nici o perspectivă. Anul viitor? Eu nu mi-aş dori anul viitor să fie. Actualul Parlament trebuie să-şi ducă la capăt mandatul. Altfel, noi vom avea o situaţie cînd partidele radicale, partidele care speculează pe sărăcia oamenilor pot să ducă în eroare încă o dată electoratul. ”

Europa Liberă: PD e un partid de stânga?

Dumitru Diacov:
„PD este un partid de centru stânga, fiindcă noi pe stânga avem un partid populist.”

Europa Liberă: Cam multe formaţiuni se înghesuie acum pe acest segment.

Dumitru Diacov:
„Este un eşantion destul de impunător de alegători cu viziuni de centru stânga şi fiecare încearcă să-i mobilizeze. PD este un partid de stânga clasic european. În condiţiile Republicii Moldova cînd ai pe extrema stângă încă un partid atunci tu volens-nolens eşti un partid de centru stânga. Comuniştii 20 de ani visează zi şi noapte să elimine, să termine PD, să rămână ei stăpâni pe acest eşichier.”

Europa Liberă: Şi PD invers să elimine PCRM.

Dumitru Diacov:
„Şi PD speră să convingă alegătorii să voteze PD, să avem o stîngă civilizată, europeană, care nu speculează pe sărăcia oamenilor, dar încearcă să creeze condiţii pentru creşterea economică.”

Europa Liberă: Domnul Ghimpu nu oboseşte să spună că totuşi funcţia de prim-vice-preşedinte al Parlamentului trebuie să-i revină Partidului Liberal. Şi în nici un caz nu acceptă să mai fie creată o funcţie de vice speaker.

Dumitru Diacov:
„PD nu are nici o datorie faţă de PL. Noi trebuie să revenim la momentul creării alianţei. Şi atunci cînd prima dată a apărut discuţia privind prim-vice-preşedintele parlamentului, PLDM a pretins asupra acestei funcţii. PD la momentul respectiv a pretins la funcţia de vice-prim-ministru cu problemele reintegrării. Pînă la urmă a fost o înţelegere între PD şi PLDM. Nu văd de ce acum să existe astfel de pretenţii. Domnul Lupu şi la ultima şedinţă a alianţei a propus colegilor de la PL să înainteze propunerea fracţiunii, pe cine doresc ei să aleagă în calitate de vice-preşedinte al Parlamentului. Şi domnul Lupu conform Constituţiei trebuie să formuleze această propunere Parlamentului. De aceea colegii trebuie să facă, dar mai puţin să formuleze pretenţii faţă de PD.”

Europa Liberă: PL are pretenţii că chipurile în prezidiul Parlamentului sunt doi fruntaşi ai PD.

Dumitru Diacov:
„Asta e altceva. Atunci trebuie să revenim la discuţia de la momentul creării alianţei şi să luăm o decizie prietenească, ca să împăcăm spiritele, ca toată lumea să fie mulţumită şi să nu existe aceste pretenţii faţă de un coleg de alianţă. Fiindcă acest coleg de alianţă, dacă tot se insistă poate să formuleze şi el pretenţie faţă de alţi colegi de Alianţă. Lucru care nu este chiar atît de dorit. Am făcut o greşeală că am pus la discuţie la momentul respectiv şi funcţia de preşedinte, care nu a aparţinut alianţei. Şi atunci, dacă nu făceam această gafă de la bun început şi structura coaliției era puţin alta.”

Europa Liberă: Domnule Diacov, dar sincer PD ar vrea să-l retragă pe domnul Plahotniuc din funcţia de prim-vice-speaker sau nu?

Dumitru Diacov:
„Nu, trebuie să revenim la formula respectivă privind crearea alianţei. Nu o să găsiţi nicăieri înscris că funcţia de prim-vice aparţine PL.”

Europa Liberă: Dar nici că PD trebuie să aibă două funcţii şi de speaker şi de prim-vice-speaker.

Dumitru Diacov:
„Atunci ne aşezăm şi discutăm.”

Europa Liberă: Ce aşteptăm de la congresul de mâine a PD, surprize?

Dumitru Diacov:
„Nu, nici o surpriză.”

Europa Liberă: Domnul Plahotniuc ar putea să ajungă prim-vice preşedinte al formaţiunii?

Dumitru Diacov:
„Domnul Lupu va fi ales preşedinte, domnul Plahotniuc - prim-vice preşedinte.”

Europa Liberă: PD optează pentru a discuta un proiect al noii Constituţii?

Dumitru Diacov:
„PD acceptă ideea ca noi să lucrăm mai intensiv. La ultima şedinţă care a avut loc alaltăieri seara am format un grup de lucru din reprezentanţii celor trei partide. Ne-am pus scopul şi este poziţia PD ca să lucrăm asupra acestei Constituţii fără mult tam-tam, fără multe declaraţii şi să încercăm să găsim un compromis. Mie îmi pare o ecuaţie destul de complicată ca noi să găsim acest compromis, dar ne punem sarcina să-l căutăm, să facem cedările respective, dar să avem o Constituţie nouă scrisă şi bazată pe experienţa care am acumulat-o toţi aceşti 20 de ani, şi să avem o Constituţie pe care să nu mai dorească nimeni să o schimbe în fiecare săptămână. Această Constituţie trebuie aprobată de către populaţie.”

Europa Liberă: În cît timp?

Dumitru Diacov:
„Depinde cum vom lucra. Dacă ne vom mişca repede pînă la sfîrşitul anului putem să avem un text convenit. Şi anul viitor să fie aprobat. În primăvară putem să organizăm şi un referendum.”

Europa Liberă: PL de exemplu va insista argumentul ştiinţific să se regăsească în Constituţie.

Dumitru Diacov:
„Nu vom accepta nici un fel de insistări şi noi putem să insistăm. Eu cred că viitoarea Constituţie trebuie să unească ţara, dar să nu o dezbine şi mai tare.”

Europa Liberă: Dar art. 13 după părerea dvs. ce deznodământ ar trebui să aibă?

Dumitru Diacov:
„Vom găsi o soluţie.”

Europa Liberă: Care?

Dumitru Diacov:
„Data trecută cînd s-a votat Constituţia eu am propus ca limba să fie limba română să fie stipulată în Constituţie. Acum trebuie să găsim o formulă ca să nu dăm motive pentru extremişti şi radicali să agite spiritele în ţară.”
XS
SM
MD
LG