Linkuri accesibilitate

În Transnistria cresc tarifele la gaze


Administraţia încearcă să reducă treptat diferenţa enormă dintre preţul de livrare a gazelor ruseşti şi tarife.

În regiunea transnistreană de la 1 iulie s-au scumpit gazele naturale pentru agenţii economici cu 7 la sută şi cu 8 la sută energia electrică. Tarifele nu s-au majorat numai pentru instituţiile bugetare şi consumatorii casnici. Administraţia spune că încearcă să reducă treptat diferenţa enormă între preţul de cumpărare a gazelor ruseşti şi tarife. Din cauza acestei diferenţe, datoriile Transnistriei pentru gazele livrate de Gazprom cresc continuu şi au ajuns astăzi la aproape 3 miliarde de dolari. Şeful guvernului de la Tiraspol Piotr Stepanov a remarcat că deşi în ţările învecinate cu regiunea transnistreană preţul la gaze este cu mult mai mare, industria acestora este totuşi mai performantă. Stepanov a cerut impunerea unui control riguros asupra sectorului economic, pentru că, a spus el, agenţii economici transnistreni profită de tarifele preferenţiale la gaze şi se îmbogăţesc din diferenţa de tarif, iar banii îi scot din regiune pe conturi străine. „Business-ul se îmbogăţeşte de fapt din contul datoriei externe a regiunii, care creşte continuu”, a declarat şeful executivului transnistrean. Radu Benea a întrebat-o pe jurnalista de la Tiraspol Natalia Scurtul cine va avea de suportat consecinţele majorării tarifelor?

Natalia Scurtul: Scumpirea resurselor energetice îi va afecta în mod direct sau indirect pe toţi locuitorii Transnistriei pentru că toate produsele au o componentă energetică şi ea se reflectă preţul de cost acestora. De aceea, este de aşteptat o scumpire în lanţ - de la produse alimentare până la haine şi transport în comun. Nu se ştie deocamdată dacă păturile sociale vulnerabile vor primi compensaţii. Premierul Piotr Stepanov a spus doar că întreprinderile transnistrene vor trebui să devină mai flexibile şi eficiente în administrare.

Europa Liberă: Cum explică administraţia scumpirea gazelor?

Natalia Scurtul: Executivul transnistrean şi-a motivat decizia prin aceea că Transnistria trebuie să-şi ajusteze treptat tarifele la preţul real al gazelor naturale cumpărate din Federaţia Rusă. Actualmente preţul de livrare pentru Transnistria este de 355 de dolari pentru o mie de metri cubi. Însă populaţia achită doar 75 de dolari, de aproape 5 ori mai puţin. Evident, este o diferenţă enormă şi autorităţile spun că încearcă să găsească soluţii pentru a o reduce puţin această diferenţă.

Europa Liberă: Natalia, este de aşteptat probabil că vor urma şi alte majorări de tarife la gaze, energie electrică şi probabil căldură. Cât constituie astăzi plăţile în comun, a câta parte din coşul de existenţă al unei familii?

Natalia Scurtul: Din păcate, chiar şi actualul tarif la gaz, care este unul preferenţial, este adesea peste puterile populaţiei. Spre exemplu, mulţi pensionari achită cam jumătate din pensia lor foarte modestă pentru serviciile în comun. Dacă tarifele vor fi majorate, mi-e teamă că lumea va trebui să aleagă între procurarea medicamentelor, să zicem, şi achitarea serviciilor. Medicamentele sunt foarte scumpe, dar necesare multor pensionari, care cred că au şi uitat ce înseamnă că te alimentezi normal. Familiile cu mulţi copii şi alte categorii vulnerabile cum sunt invalizii se plâng că îndemnizaţiile de la buget sunt mai mult decât insuficiente. Dar bugetul regiunii este şi el unul foarte deficitar şi alocarea unor ajutoare suplimentare populaţiei este imposibilă. Singura speranţă este că vor apăra nişte surse externe de finanţare. Din păcate, astăzi chiar şi bugetarii pot fi incluşi în categoriile sociale vulnerabile din cauza salariilor foarte mici. Minimul de existenţă depăşeşte 100 de dolari, în timp ce unii bugetari primesc salarii mai mici de 50 de dolari.
Previous Next

XS
SM
MD
LG