Linkuri accesibilitate

CEC respinge iniţiativa referendumului pentru aderarea la uniunea eurasiatică


Autoritatea electorala acuză autorii social-democraţi ai iniţiativei de falsificarea a două treimi din semnături.

Comisia Electorală Centrală a anunțat astăzi un record absolut la falsificarea de semnături. S-au dovedit nevalabile 197 de mii de semnături din cele 230 de mii depuse de social democrații lui Victor Șelin în vederea unui referendum pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală a Rusiei, Belarusului și Kazahstanului. Falsurile din liste au fost împărțite în 20 de categorii, de la suflete moarte sau inventate, la alegători minori. Comisia le-a spus social-democraților înfuriați de constatare că referendumul nu poate fi organizat. Relatează Alla Ceapai:

85 la sută dintre semnăturile colectate în favoarea referendumului au fost respinse de CEC. În urma verificării în mod individual a fiecărei semnături, a datelor personale a fiecărui semnatar, precum şi a celor care au colectat aceste date, au fost depistate peste 44 de mii de erori de conţinut, spune preşedintele autorităţii electorale Iurie Ciocan:

Iurie Ciocan
Iurie Ciocan
„Semnăturile s-au verificat din trei surse: Registru de Stat a populaţiei, procesul verbal şi declaraţia depusă. Am marcat 7604 cazuri când semnăturile erau total diferite. Au fost incluse persoane decedate în liste de subscripţie – 143 de semnături aplicate de către persoane care nu sunt în lumea asta. Au fost incluse persoane care la data semnării nu au avut 18 ani. au fost incluse persoane cu cetăţenie străină. Domnule Şelin, doar pe listele colectate de dvs. sunt 2 cetăţeni străini. Sunt cazuri când numele şi prenumele semnatarului nu corespund cu numele şi prenumele titularului actului de identitate – 3183 de cazuri. Am identificat acte de identitate expirate incluse în liste.”

O altă categorie de erori se referă la forma întocmirii listelor cu semnături. Peste 150 de mii au fost declarate nevalabile pentru că datele personale ale cetăţenilor au fost completate de către colector, şi nu de cetăţean aşa cum prevede codul electoral. În rezultat, persoana trebuia doar să semneze. Iurie Ciocan se declara convins că în acest caz a fost încălcat dreptul fundamental al cetăţeanului de a-şi exprima liber voinţa:

„Atâta timp cât listele electorale sunt colectate câte 20, 30, 40, 100 de liste de aceeaşi mână, cu acelaşi pix, cu acelaşi scris, ne dă de bănuit, că aceste persoane care au depus semnăturile sale, chiar dacă au depus aceste semnături, le-au depus nefiind liberi. Pentru că lista deja era prescrisă. Şi cetăţeanul într-o măsură sau alta se simte obligat de a aplica semnătura când datele lui sunt deja înscrise.”

Însă nu toţi membrii CEC-ului au fost unanimi în părere. Alexandru Simionov, susţinut de încă doi colegi, a propus validarea acestor liste. Argumentându-și poziţia că indiferent cine a completat listele, nu a fost verificat dacă semnăturile aparţin sau nu cetăţenilor. Totodată, aceşti trei membri ai CEC-ului s-au pronunţat şi contra deciziei majorităţii de a suspenda organizarea referendumului propus de social-democraţi. Liderul PSD Victor Şelin a declarat că CEC ar fi îndeplinit o comandă politică, ignorând opinia celor peste 200 de mii de cetăţeni care au semnat în favoarea organizării acestui referendum:

„Noi vom contesta în judecată decizia CEC. Aţi văzut că nu toţi membrii CEC-ului au fost de acord cu anularea celor 153 de mii de semnături. Ei au exclus opţiunea pro-referendum a acestor cetăţeni, doar din motivul că nu ei şi-au completat numele, anul naşterii şi datele de identitate. Fără a verifica dacă semnăturile aparţin cetățenilor. Este o comandă politică. Noi vom contesta în judecată şi chiar dacă nu vom câștiga procesul vă declar cu toată responsabilitatea că vom reiniţia procedura de organizare a referendumului.”

Preşedintele CEC-ului Iurie Ciocan a precizat că grupul de iniţiativă are tot dreptul să conteste decizia CEC-ul în instanţa de judecată. Şi că autoritatea electorală are suficiente probe şi argumente pentru a-şi sprijini poziţia. Totodată, Ciocan a precizat că legislaţia nu impune vreo restricţie în reiniţierea procedurii de organizare a unui nou plebiscit care ar viza acelaşi subiect.
Previous Next

XS
SM
MD
LG