Linkuri accesibilitate

Moldova devine parte a Iniţiativei globale de menţinere a păcii


Soldaţi moldoveni cu misiune de pacificare în Coasta de Fildeş
Soldaţi moldoveni cu misiune de pacificare în Coasta de Fildeş

Igor Boţan: Vladimir Voronin nu-şi poate critica propria iniţiativă de acum 5 ani.


Igor Boţan: „Selectarea Republicii Moldova în calitate de partener al iniţiativei globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii este un lucru pozitiv. Să nu uităm de 2 aspecte care trebuie menţionate: Republica Moldova a participat în operaţiunea post-militară din Irak şi s-au manifestat foarte bine. Cele 6 echipe, care s-au succedat în Irak, au fost înalt apreciate de comandamentul Statelor Unite şi decorate.”

Europa Liberă: Până acuma erau cunoscuţi geniştii moldoveni.

Igor Boţan
Igor Boţan
Igor Boţan: „Exact. Tocmai aceasta contează foarte mult pentru imaginea Republicii Moldova, pentru forţele ei armate şi pentru capacitatea de a participa la astfel de misiune. Al doilea lucru foarte important este că această selecţie poate găsi rezonanţă în toate segmentele societăţii moldovene şi aici nu trebuie să uităm despre iniţiativele de acum 5 ani de zile ale ex-preşedintelui Vladimir Voronin care propunea, în octombrie 2007, ca în procesul de soluţionare a problemei transnistrene Armata Republicii Moldova să nu rămână doar un simbol, dar şi să devină o structură care se specializează în domeniul participării la misiuni globale de menţinere a păcii. Domnia sa a avut un plan foarte desfăşurat care a fost publicat şi vedem că acum acele idei sunt solicitate din nou şi această propunere este utilă pentru Armata Naţională care trebuie să aibă un d'autres raisons şi ne amintim că Vladimir Voronin spunea că Armata Naţională nu există pentru a lupta eventual cu Transnistria, iar d'autres raisons pentru Armata Naţională trebuie să fie anume această specializare în participarea la misiunile de pacificare pe globul pământesc.”

Europa Liberă: Dumneavoastră îl contrapuneţi pe Voronin de acum cu Voronin de acum 5 ani, pentru că, între timp, împreună cu formaţiunea pledează pentru întoarcerea geostrategică spre răsărit, unde, lucru ştiut, nu este foarte salutată apartenenţa Moldovei la sistemul occidental de securitate.

Igor Boţan
: „Contează ce spun politicienii, atunci când sunt la guvernare şi poartă responsabilitate. Fiind selectată Republica Moldova, Armata Naţională va primi 1 milion 600 de mii de dolari, ceea ce reprezintă aproximativ 4-5% din bugetul Armatei Naţionale, bugetul anual.”

Europa Liberă: Sunt convins că unii oponenţi imediat vor spune că aceasta este intrarea prin uşa din spate în Blocul Militar Nord-Atlantic.

Igor Boţan
: „Şi cine pot fi aceşti oponenţi? Partidul Comuniştilor nu poate fi. Vladimir Voronin nu-şi poate critica propria iniţiativă de acum 5 ani de zile.”

Europa Liberă: Putem să pariem că social democraţii, de exemplu, sau alte partide de stânga vor contesta aceşti bani, chiar dacă sunt absolut necesari pentru Armata Naţională.

Igor Boţan
: „Apriori vă pot da dreptate în ceea ce spune-i, dar cât contează vocea Partidului Social Democrat? Contează vocea opoziţiei care este reprezentată de Partidul Comuniştilor şi aceştia cu certitudine nu au niciun motiv să critice iniţiativa de acum 5 ani a preşedintelui lor.”

Europa Liberă: Dar cum se corelează cu doctrina neutralităţii această iniţiativă? Misiunile de pacificare oricum vizează probleme de interoperabilitate, de dotări, intercomunicare şi aşa mai departe. Adică volens nolens Armata Naţională, un anumit contingent devine compatibil cu infrastructura Blocului Militar.

Igor Boţan
: „Nu văd nicio problemă aici, odată ce avem precedentul participării ostaşilor moldoveni la misiunea din Irak.”

Europa Liberă: Adică nu contravine neutralităţii?

Igor Boţan
: „Eu nu văd nicio problemă. Şi să nu uităm de renumitul slogan: orice ţară independentă trebuie să nu fie doar consumator de securitate, trebuie să fie şi furnizor de securitate.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG