Documentaristul austriac, Ed Moschitz, a urmărit, timp de şapte ani, soarta a trei femei din Republica Moldova. Cele trei femei, Aurica, Raia şi Nataşa, lucrează ilegal ca menajere în Austria, respectiv Italia. Soarta acestor femei seamănă cu soarta altor sute de mii de femei din Moldova care şi-au părăsit familiile pentru a munci în Occident.
Documentaristul vizitează o clasă, iar învăţătoarea îi prezintă elevii, explicînd că majoritatea creşte fără părinţi, fiind lasată în grija bunicilor sau rudelor apropiate.
Mai toate aceste persoane, plecate din Moldova din cauza sărăciei şi lipsei de perspective, deveniseră victimele unor bande de traficanţi de oameni. Pentru traficanţi, scoaterea din Moldova a persoanelor dornice să găsească de lucru în Occident este o afacere cît se poate de rentabilă.
Aurica, una din femeile prezentate în film, lucrează ca menajeră în Austria. Ea nu şi-a văzut copii de 2 ani. „Despărţirea de familie este preţul viitorului“, a subliniat realizatorul unei relatări despre acest film documentar de excepţie, relatare difuzată de televiziunea publică germană (ARD).
Tema centrală a filmului intitulat „Mama, ilegal” este tragedia nenumăratelor familii din Moldova care sunt divizate de ani de zile.
Realizatorul filmului, Ed Moschitz, a declarat televiziunii germane: „În Moldova creşte o generaţie întreagă de copii traumatizaţi. Asta m-a preocupat în mod deosebit. Mi-am dat seama pentru prima dată de această problema cînd învăţătoarea dintr-o clasă din Moldova s-a dus de la copil la copil, explicînd în ce ţară se află mama fiecăruia. Atunci mi-am dat seama că asta este o problemă europeană, o problemă care se întinde peste toată Europa“.
Ed Moschitz creionează viaţa acestor femei lipsite de paşapoarte valabile şi de orice asistenţă socială, trăind în ilegalitate şi cu frica de a fi descoperite şi expulzate. Banii cîştigaţi sunt trimişi în Moldova, iar după ce se-ntorc acasă descoperă că totul arată altfel decît şi-au închipuit, totul s-a schimbat. Copii crescuţi între timp s-au înstrăinat de mame, soţii de soţiile lor.
Filmul a avut premiera în Austria şi va rula la sfîrşitul lunii octombrie în cadrul Festivalului internaţional al filmului documentar din Leipzig.