Linkuri accesibilitate

Daţi-le salarii judecătorilor!!!


Mi se pare de-a dreptul ridicol să le majorezi lefurile unor judecători ale căror verdicte au fost anulate de CEDO.


Şi vor avea în curînd judecătorii autohtoni salarii bune, mult mai bune decît acelea ale profesorilor şi ale medicilor. Ministrul Justiţiei ne-a informat deja că în 2016 judecătorii instanţelor de fond ar trebui să aibă cîte trei salarii medii pe ţară, cei de la curţile de apel – cîte patru, iar cei de la Curtea Supremă de Justiţie – cîte cinci salarii medii. Şi cum salariul mediu e acum de 3650 de lei, se poate lesne calcula că salariul magistratului de la CSJ va fi de circa 18 mii de lei! Ministrul a mai precizat că e vorba de traducerea în viaţă a recomandărilor Consiliului Europei.

Pe mine m-a nedumerit niţel aserţiunea juristei Galina Bostan care, în Adevărul, zice că „imediat după majorare trebuie intensificată lupta cu corupţia”. De ce „imediat după majorare” şi nu înaintea majorărilor? De ce să nu luptăm crîncen cu corupţia şi înainte ca salariile judecătorilor să devină frumoase? Pentru că rezultatele palpabile pot să apară numai după majorare? Ei bine, asta nu e deloc sigur.

Bineînţeles că recomandările Consiliului Europei nu ar trebui neglijate. Am însă impresia că europenii încă nu au înţeles pe deplin specificul locului. Din punctul meu de vedere, majorarea salariilor trebuie să fie ultimul detaliu al reformei justiţiei. Mai întîi e nevoie de o curăţare a breslei de indivizii dubioşi, ale căror realizări sînt, eufemistic vorbind, penibile. Nu ar strica să se facă şi acolo o reevaluare similară cu cea din Poliţia Rutieră. Mi se pare de-a dreptul ridicol, de pildă, să le majorezi lefurile unor judecători ale căror verdicte au fost anulate de CEDO şi ulterior au sărăcit bugetul de stat.

În această ordine de idei, merită semnalat faptul că Ministerul se gîndeşte la nişte măsuri în vederea confiscării averilor judecătorilor a căror provenienţă nu poate fi justificată. Fireşte că e greu de înţeles cum aceste măsuri pot fi puse în practică fără încălcarea legii existente, dar în mod sigur e o chestie care ar trebui luată în discuţie. Pentru că, nu-i aşa?, castele faraonice nu se fac cu 4000 de lei pe lună, şi nici cu 18 mii. Însă e limpede că nu doar judecătorii trebuie să-şi justifice averile, ci şi pătura cinovnicilor care a ridicat suficiente semne de întrebare în ultimii ani.

Am citit vineri mesajul de felicitare pe care preşedintele Timofti l-a adresat colegilor săi de breaslă cu ocazia Zilei Juristului. Şeful statului crede în „potenţialul profesional şi intelectual” al juriştilor pe care îi îndeamnă să contribuie la prosperarea Moldovei. Îi îndemn şi eu, cu precizarea că un judecător – care îşi exercită funcţia nesilit de nimeni – ar trebui să fie onest indiferent de salariul pe care îl primeşte.
XS
SM
MD
LG