Linkuri accesibilitate

„Eu cred că clasa noastră politică ar trebui să ia nişte lecţii despre cum se fac dezbaterile politice peste hotare”


Cum văd studenții de la Chișinău dezbaterile electorale din Statele Unite.


Se spune, şi sondajele o dovedesc, că interesul publicului american pentru politică externă este limitat, motiv pentru care de multe ori dezbaterile pe această temă se transformă tot în bătălii pe politica internă, mai ales pe cea economică – în acest an. Alla Ceapai a vrut însă să afle cât de interesaţi de dezbaterea Obama-Romney au fost studenţii la ştiinţe politice de la Chișinău?


Cristina Jandic
Cristina Jandic
Cristina Jandîc, studentă în anul 2 la facultatea de Relaţii Economice Internaţionale la ASEM, îmi spune că a urmărit cu mare atenţie dezbaterile americane nu pentru că ar fi interesată în mod special de politica SUA, dar pentru că e un mod eficient de a utiliza timpul investind în propriile cunoştinţe şi apelând la prima sursă:

„Mă ajută să înţeleg mai bine situaţia în care se află, la momentul dat, toate ţările lumii, să înţeleg chiar şi aceeaşi economie cum funcţionează în ţările mai dezvoltate şi desigur să văd o altă cultură. Consider că de o astfel de cultură de dezbatere trebuie să dăm dovadă şi noi, şi elita noastră politică, şi chiar noi ca indivizi între noi, să ajungem să ne respectăm. Atunci când spunem argumentele să fim destul de elocvenţi şi logici şi să nu spunem cuvinte din avion aruncate. Eu cred că clasa noastră politică ar trebui să ia nişte lecţii despre cum se fac dezbaterile politice peste hotare pentru a lua şi ei exemplu.”

Un alt tânăr Daniel Vodă, student în anul 2 la facultatea de Relaţii Internaţionale a USM, crede şi el că elita politică moldovenească ar trebui să se alinieze culturii americane de dezbateri politice:

Daniel Vodă
Daniel Vodă
„Dacă vrem să învăţăm un mesaj de bulevard şi un mesaj care nu reprezintă într-adevăr valori adevărate care trebuie să fie promovate în societate aprindeţi o dezbatere autohtonă. Acolo se toarnă zoaie, se măscăresc candidaţii politici şi se discută pe probleme care mai mult dispersează societate. Dacă la noi politicienii bat pasul pe loc şi vorbesc despre probleme inventate, dezbaterile americane au fost de substanţă. Atât Mitt Romney, cât şi Barak Obama veneau cu argumente plauzibile de dezvoltare a economiei şi de fapt asta şi a fost cea mai mare divergenţă pentru ei, pentru că dezbaterile americane în sensul clasic, înseamnă o discuţie aprigă între unde să o ia America, pe o cale mai apropiată de social democraţie sau pe o cale a liberalismului care este îndrăgit de foarte mulţi americani.”

Daniel Vodă spune că a fost fascinat să observe şi în comportamentul primelor doamne elemente doctrinare ale republicanilor şi democraţilor:

„Doamna Romney a avut o prestaţie conservativă, tradiţionalistă la fel ca şi soţul ei, pledând pentru rolul de femeie alături de un bărbat puternic, pe când, la polul opus, doamna Obama dădea dovadă de o prezenţă puternică. Deci, nu este o dezbatere doar a preşedinţilor americani, dar şi a ideilor care sunt promovate intens în SUA.”

Daniel Vodă mi-a spus că este un fan alt dezbaterilor politice civilizate, pentru că deprinde nişte lecţii importante din ele:

„Într-o dezbatere unde candidaţii de fapt sunt la cuţite, îşi strâng mâna şi imediat după alegeri unul recunoaşte înfrângerea iar altul devine preşedinte este o lecţie frumoasă pentru democraţie în primul rând. pentru că hai să fim serioşi SUA este de fapt motorul lumii este centrul politic care ia decizii la cel mai înalt nivel, iar cum se spune în popor şi diplomatic „ţările mici trebuie să facă politica deşteaptă.” Am avut norocul să mă nasc într-o ţară mică şi unicul meu avantaj este să fiu deştept. Şi când priveşti pe cei grandzi, te simţi şi tu fiind un grand până la urmă. Şi a privi o dezbatere americană este o lecţie bună de politeţe, amabilitate şi cel mai important argumente bine fondate.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG