Linkuri accesibilitate

„Dacă ar fi fost minţile noastre iluminate, demult ar fi fost şi străzile”


Un proiect realizat de autorităţile locale de la Nisporeni cu sprijinul ONU şi al Suediei.


Premierul Vlad Filat a asistat miercuri seară la Nisporeni, împreună cu oficialii locali, ai reprezentanței ONU și ai ambasadei Suediei, la inaugurarea unui nou sistem de iluminat public, finanțat din donații externe. Ambasadoarea Suediei, Ingrid Tersman, a spus la ceremonie că speră ca iluminarea mai bună după cădrea întunericului să ducă la sporirea încrederii între oameni, adăugând că „acolo unde este încredere, soluțiile se găsesc mai ușor”. La eveniment a fost prezentă și Valentina Ursu.


„Acestea din centru nu ard, acele de pe drumuri ard.”

„Când a venit PD-ul, alde Plahotniuc, asta...”


„Dacă le-au stins atunci.”

„Păi, le-au aprins, iar pe urmă le-au stins.”

„Când a venit Filat, ne-au închis lumina complet.”

„Să fie lumină!”

„Concomitent cu felinarele aprinse de pe strada centrală, luminile s-au aprins şi pe alte străzi din oraşul Nisporeni, cu sprijinul ONU şi al Guvernului Suediei.”

Europa Liberă: Ce înseamnă această lumină? Ştiţi cine a finanţat proiectul acesta care a fost propus de primăria Nisporeni?

„Nu ştiu.”

Europa Liberă: De fapt, în timpul campaniei electorale, acei care vor să ajungă în fruntea localităţilor, printre promisiunile pe care le fac e inclusă şi aceasta, de iluminare a străzilor.

„Au promis. Şi au făcut.”

„Câţiva ani în urmă, mergeai prin orăşel şi îţi era teamă. Locuiesc aicea în centru şi, când veneai acasă, îţi era frică să nu te lovească cineva cu o măciucă în cap. Îţi era foarte, foarte groaznic să vii acasă, fiindcă era beznă peste tot. Acum, cât de cât, s-a luminat. E altă dispoziţie şi pentru locuitorii raionului şi ai oraşului.”

Europa Liberă: Cine a adus lumină la Nisporeni?

„Care lumină?”

Europa Liberă: Am înţeles că astăzi sărbătoriţi ziua luminii...

„Cum cine a adus-o? Au adus-o evenimentele: primăria, preşedintele raionului, consiliul raional. Şi finanţarea este de la Organizaţia Naţiunilor Unite, reprezentanţa care este cu sediul în Moldova.”

„Iluminarea străzilor este un eveniment foarte important pentru viaţa oricărui cetăţean. În primul rând, vorbeşte despre un anumit grad de civilizaţie, vorbeşte de un anumit confort, de o anumită mobilizare, pentru a face lucruri şi mai mari, şi mai frumoase.”

Europa Liberă: Ion Gangan, primarul Nisporeniului. Sunteţi primar al unei comunităţi iluminate, înţeleg.

Ion Gangan: „Am iluminat în jur de 30 de străzi, 4 dintre care, pe parcursul anului curent.”

Europa Liberă: Am vorbit cu mai mulţi cetăţeni ai Nisporeniului şi îşi mai amintesc vremurile de altă dată, când le era teamă să meargă pe străzi, deoarece bezna îi făcea să fie fricoşi.

Ion Gangan: „Atunci când am întrebat cetăţeanul ce facem: avem la dispoziţie o sursă financiară, plombăm strada sau aprindem lumina? Cetăţenii, majoritatea, la întrunire ne-au spus: iluminăm strada. Astfel s-a născut şi ideea proiectului.”

Europa Liberă: E şi contribuţia cetăţeanului aici?

Ion Gangan: „Nu. La proiectele respective contribuţia cetăţenilor nu este. Doar primăria şi instituţiile internaţionale.”

Europa Liberă: Primăria cât a pus?

Ion Gangan: „15% din sumă. Noi am primit 30.000 de dolari la aceste 4 străzi, ultimele pe care le-am iluminat, pe parcursul anului 2012. Şi 7.000. de dolari am adăugat noi, primăria oraşului. Dacă noi am avut lămpi de pe timpul sovietic de 450 W, acuma instalăm de 75 W, dar cu aceeaşi capacitate de iluminare, la suprafaţă, egală cu cea care a fost. Numai pe un sector mic, 800 de lei lunar economisim, la un singur bec.”

Europa Liberă: Şi vă opriţi aici? Pentru că mai sunt străzi întunecate.

Ion Gangan: „Nu, nicidecum. În sistemul de iluminare pe care îl implementăm suntem susţinuţi de cetăţeanul de origine turcă care, de zeci de ani, locuieşte aici în Nisporeni, domnul Kadir. Primim sisteme de iluminare, amplificatoare din Turcia, de un sistem modern, econom şi de lungă durată, durabil. Împreună cu dumnealui discutăm de a da naştere unei mini-fabrici de a produce aceste sisteme de iluminare, pentru a fi realizate pe teritoriul Republicii Moldova, atât în Ucraina, cât şi în România.”

Europa Liberă: Spuneţi, cine a adus lumină la Nisporeni?

„Cine a adus lumină la Nisporeni? Organizaţia Naţiunilor Unite, printr-un proiect care a fost administrat de mai multe primării din cadrul raionului. Eu cred că este nevoie nu numai străzile să fie iluminate. Este nevoie să fie iluminate şi minţile noastre. Şi, dacă ar fi fost minţile noastre iluminate, demult ar fi fost iluminate şi străzile. Dar, mă rog, mintea vine cu anii.”

Europa Liberă: Chiar în centrul Nisporeniului văd aceşti stâlpi.

„Au fost conectaţi de către reprezentanţii Ambasadei Suediei care au contribuit la realizarea acestui proiect în teritoriu.”

Europa Liberă: E un proiect scump?

„E costisitor, fiindcă el a fost implementat în mai multe primării din cadrul raionului.”

Ion Gangan: „Nisporeni e primul. Selişte, Ciuteşti, Brătuleni, Vânători.”

„Urmează ca şi alte proiecte pe viitor să fie implementate.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG