Linkuri accesibilitate

Moldovenii - europenii cu cea mai mică putere de cumpărare


Cu 1257 de euro pe an pe cap de locuitor, puterea de cumpărare în Moldova este sub o zecime din media europeană !...



Moldovenii sînt cei mai saraci dintre europeni. GfK (Gesellschaft für Konsumforschung), cel mai vechi și mai mare institut de cercetare a evoluțiilor pieței și tendințelor consumatorilor din Germania, si-a publicat studiul comparativ anual asupra puterii de cumpărare în Europa pentru anii 2012/2013.

Nu multă lume va fi surprinsă să afle că pe ultimul loc se situează Republica Moldova. De mai mulți ani, în clasamentele sărăciei pe continentul european, Moldova concurează cu Albania, Kosovo, Macedonia si Bielorusia pentru ultimul loc, la fel cum în interiorul Uniunii Europene ultimul loc e de obicei disputat între România și Bulgaria.

Studiul german compară puterea de cumpărare în cele 42 de țări ale Europei. Media europeană e reprezentată de Spania. In vârful clasamentului se situează micuțul Liechtenstein, unde puterea de cumpărare este de patru ori și jumătate mai mare decât media europeană. Ultima e Moldova, unde puterea de cumpărare este sub o zecime din media europeană !...

Liechtensteinul depășește de departe țările care vin imediat după el, și anume Norvegia, Elveția și Luxemburgul. De altfel, primele 10 țări sînt, cu toatele, țări germanice și scandinave, cu excepția Franței pe locul 9 și a Belgiei, țară de cultură mixtă, pe locul 10. Moldova este pe ultimul loc, imediat după Kosovo și Bielorusia.

Cum o spune insistent studiul, locuitorii țărilor cu o putere de cumpărare ridicată cheltuiesc mai mult decât ceilalți pe chirii și produsele de bază, dar le rămân, totuși, sufient de mulți bani după ce au acoperit nevoile de bază. Puterea de cumpărare medie a locuitorului din Liechtenstein e astfel de 57.000 de euro pe an - cea a moldoveanului de 1257. La mijloc, spaniolii dispun în medie de 13.000 de euro pe an.

In România, media puterii anuale de cumpărare e de puțin peste 3000 de euro pe an și de peste 4000 în București. In Bulgaria e sub 3000, cu exceptia capitalei, Sofia, unde se apropie de cea din Bucuresti, facând astfel ca in Bulgaria diferentele de venit intre locuitorii capitalei si cei din restul tarii sa fie mai mari decat in România.

Studiul mai analizează și bogăția totală a europenilor, pe țări, în funcție de masa populației, iar aici pe primele trei locuri se situează Germania, Franța și Marea Britanie, ai căror cetățeni însumează jumătate din puterea totală de cumpărare a europenilor.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG