Linkuri accesibilitate

Despre susţinătorii Republicii Moldova


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: Guvernarea mai are exact doi ani de zile, a trecut tocmai Ecuatorul, pentru a implementa reforme.

Recenta vizita la Chişinău a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a dat încredere liderilor moldoveni că eforturile de reformă aduc aprecierea celor mai înalte oficialităţi ale Uniunii Europene. Presa de la Chişinău nu s-a sfiit să vorbească despre aceasta vizita, ca şi despre cea a cancelarului Germaniei Angela Merkel sau a vicepreşedintelui american Joe Biden, ca despre o vizita „istorică”. Astăzi la Chişinău se află preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski. Vasile Botnaru a stat de vorbă cu analistul Igor Boţan despre susţinătorii europeni ai Moldovei şi ai apropierii ei de valorile şi standardele comunitare:

Igor Boţan: „Republica Moldova are susţinători în cadrul Comisiei Europene şi printre ţările membre ale Uniunii Europene din partea estică a Europei, dacă putem spune aşa. Acest lucru transpare foarte clar prin vizitele pe cale le-au efectuat la Chişinău preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso şi preşedintele Poloniei. Cred că aceste vizite au avut loc la timpul potrivit. Alianţa pentru Integrare Europeană a depăşit practic toate conflictele organizatorice din cadrul acestei structuri. Şi mai are exact 2 ani de zile, a trecut tocmai Ecuatorul, pentru a implementa reforme.”

Europa Liberă: Ce valoare practică are cuvântul de bine spus la adresa Moldovei de către Barroso sau Angela Merkel?

Igor Boţan: „Suportul oficialilor europeni este foarte, foarte important, din punct de vedere al susţinerii financiare, în primul rând. Şi acest suport are o importanţă foarte mare pentru situaţia internă din Republica Moldova. Printre statele membre sunt ţări care susţin procesul de integrare a Republicii Moldova, cum este, de exemplu, Polonia, Ungaria, România, Bulgaria, deci, ţările din estul Europei. Ţările din vestul Europei sunt foarte, foarte sceptice şi rezistenţa acestora va trebui cumva să fie înfrântă, dar pentru aceasta Republica Moldova trebuie să aibă succese reale. Şi în discursul de la Chişinău al domnului Barroso, acesta s-a referit foarte, foarte concret la combaterea corupţiei şi la realizarea reformelor. Fără acestea, nu cred că Republica Moldova poate conta chiar şi peste 2 ani să aibă semnate acordurile la care aspiră.”

Europa Liberă: Atunci când comuniştii erau la putere, era cumva lesne de înţeles că nu România este aleasă drept poarta de intrare în Uniunea Europeană. Acum, când Alianţa este la putere, interfaţa românească spre Uniunea Europeană a devenit mai importantă?

Igor Boţan: „Interfaţa românească întotdeauna a fost foarte importantă, dar ea nu poate fi exagerată. România este una din ţările membre. Şi România ne poate ajuta prin transfer de experienţă şi prin faptul că are traduse toate documentele în limba română.”

Europa Liberă: Aşa-zisul acquis comunitar.

Igor Boţan: „Da, acquis comunitar. Deci suportul României este de nepreţuit din acest punt de vedere. Totuşi România este una din ţările Uniunii Europene. Şi a fost foarte important ca Republica Moldova să-şi cultive relaţii foarte bune atât cu România, cât şi cu Ţările Baltice, Polonia, Ungaria şi aşa mai departe. Dar acest lucru nu este suficient.”

Europa Liberă: Dar vă întrebam tocmai pentru ca să înţeleg cine este susţinătorul cel mai eficient din punctul de vedere al parcursului european al Moldovei?

Igor Boţan: „Comisia Europeană este un susţinător absolut indispensabil. În rest, Republica Moldova singură trebuie să fie propriul susţinător. Pentru a convinge ţările membre, trebuie să facă reforme autentice, trebuie să combată corupţia de o manieră eficientă. Şi aceste lucruri se vor regăsi, vor avea rezonanţă în parlamentele şi în guvernele ţărilor membre.”

Europa Liberă: O întrebare simplă. Ce contează mai mult: suma creditelor acordate sau sprijinul moral?

Igor Boţan: „Eu cred că nu putem pune problema astfel. Sumele de bani pentru realizarea reformelor sunt absolut necesare, pentru că aceste reforme sunt foarte, foarte costisitoare. Iar suportul moral este cel care motivează atât guvernanţii, cât şi cetăţenii să aspire că cu timpul Republica Moldova se poate apropia de Uniunea Europeană ireversibil. Iar acest lucru într-o lume globalizată este indispensabil, pentru a avea un viitor prosper. Cu certitudine mesajele pozitive sunt necesare. Dar doar ceea ce realizează guvernanţii contează în ultima instanţă pentru perceperea pe care o au cetăţenii.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG