Linkuri accesibilitate

Topul celor 50 cei mai influenți politicieni din Republica Moldova


Moldova, Politicon Think Tank, Chisinau
Moldova, Politicon Think Tank, Chisinau

Primi trei, în ordine: Vlad Filat, Iurie leancă, Dorin Chirtoacă.



Institutul de analiză şi consultanţă politică Politicon care alcătuiește lună de lună un clasament al celor mai influenți politicieni moldoveni a anunțat vineri un top anual. Nu-i de mirare că în fruntea clasamentului e cineva de la putere, fiind simplu să fii influent când ai puterea. Relatează Alla Ceapai.

Primul ministru Vlad Filat al treilea an consecutiv de la formarea AIE este considerat a fi cel mai influent politician. O poziţie deloc surprinzătoare pentru o figură politică cu o atare funcţie în stat, remarcă directorul Institutului Politicon.

Anatol Ţăranu crede că premierul va deţine întâietate în top şi anul viitor, deşi nu exclude că ar putea ceda locul altui actor important. Iar concurentul de temut al premierului ar fi, în opinia lui Anatol Ţăranu, Dorin Chirtoacă.

Primarul de Chişinău ocupă acum ca şi anul trecut locul trei în clasament. Comparativ cu anul precedent, ministrul de externe Iurie Leancă a urcat cu aproape trei poziţii. Deşi în top este al doilea politician după influenţă, în opinia experţilor Iurie Leancă îl depăşeşte la diplomaţie chiar pe şeful lui, premierul Filat. Leancă fiind diplomatul numărul 1 din Moldova.

Un al treilea exponent al liberal-democraţilor Valeriu Streleţ a intrat şi el în top 10 politicieni influenţi, urcând cu 29 de poziţii comparativ cu anul trecut.

Ceea ce însă a trezit nedumerirea jurnaliştilor este că cei care părăsesc partidul premierului scad şi în ochii experţilor Politicon care le apreciază influenţa.

Astfel, Mihai Godea şi Alexandru Tănase au coborât fiecare cu 12 poziţii ajungând pe la mijlocul listei celor 50 politicieni influenţi. Iată explicaţia lui Anatol Ţăranu:

„Eu cred că totuşi e o coincidenţă mai mult întâmplătoare, dar fiecare întâmplare îşi are logica sa. Ambii au fost liderii PLDM, ambii au pierdut această calitate din PLDM şi iată într-un mod surprinzător experţii apreciază practic identic evoluţia lor pe scena politică.”

Alături de cei trei liberal-democraţi, în top 10 se regăsesc şi trei lideri ai democraţilor, un partid cu perspective de ascensiune, în opinia lui Anatol Ţăranu.

Liderul PD Marian Lupu ocupă în clasament locul patru, cu două poziţii mai jos decât acum un an. Iar preşedintele de onoare al PD Dumitru Diacov şi-a menţinut poziţia de anul trecut situându-se pe locul 9. Pe locul 8 este poziţionat Vladimir Plahotniuc.

Dacă în cazul preşedintelui parlamentului şi liderului fracţiunii democraţilor funcţiile sunt cele care le asigură popularitate şi influenţă, atunci în cazul lui Vlad Plahotniuc un rol important îl are starea lui financiară, spune Anatol Ţăranu:

„Această influenţă se datorează nu numai calităţilor instituţionale, el este prim vicepreşedinte al Parlamentului, dar şi altor posibilităţi care sunt la dispoziţia domnului Plahotniuc, inclusiv potenţialul material pe care el îl foloseşte, dar şi posibilitatea de a influenţa segmente întregi în societate, politica de cadre pe care el o promovează.”

Nicolae Timofti deocamdată nu este avantajat de funcţia supremă în stat pe care o deţine din luna martie. Preşedintele este al cincilea politician după influenţă.

Anatol Ţăranu spune că doar la anul va fi clară ponderea lui adevărată. Deși a coborît cu trei poziții, fostul preşedinte al Moldovei, liderul PCRM Vladimir Voronin continuă a fi un politician influent, ocupând locul 7 în clasament.

Ceva mai sus se află liderul liberalilor. Mihai Ghimpu este mai puţin influent ca ceilalţi doi colegi de alianţă pentru că, spun experţii, nu deţine vreo funcţie în stat care să-l avantajeze.

În acest an, la fel ca şi în anul trecut femeile au o influenţă slabă în sfera politică. În clasament au fost incluse doar şapte femei, aflate la coada topului celor 50 de politicieni influenţi ai anului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG