Procurorul General Valeriu Zubco a decis să-și dea demisia în urma scandalului declanșat de incidentul tragic petrecut la vînătoarea din Pădurea Domnească, în care a fost ucis omul de afaceri Sorin Paciu. Anunțul demisiei lui Zubco, care a participat și el la acea vînătoare, a fost făcut de președintele parlamentului, Marian Lupu, al cărui Partid Democrat deține șefia procuraturii în cadrul alianței de guvernare. Anticipând anunțul lui Zubco, celălalt lider al democraților, prim-vicepreședintele parlamentului Vlad Plahotniuc a propus ca funcția eliberată să fie oferită opoziției. Dar nu numai șefia procuratorii, ci și a altor instituții care aparțin astăzi liberal-democraților premierului Vlad Filat. Premierul și opoziția au anunțat că vor cîntări această propunere. Lucrurile s-ar putea limpezi până luni, când Parlamentul se întrunește în ședință specială. Relatează Liliana Barbăroșie.
Chiar dacă vice-preşedintele parlamentului, Vlad Plahotniuc, evită de obicei comunicarea cu presa, ignorînd chiar şi instituţiile despre care se crede că îi aparţin, jurnaliştii au fost primii care au aflat despre cea mai proaspătă iniţiativă a deputatului democrat Plahotniuc, privind cedarea funcţiilor de procuror general, de şef al autorităţii electorale şi de șef al Curţii de Conturi opoziţiei parlamentare.
Cu puţin timp înainte ca una din aceste funcţii, cea de procuror general, să devină vacantă, urmare a retragerii lui Valeriu Zubco, Vlad Plahotniuc s-a lăsat prins de câţiva reporteri în apropierea sediului PLDM, unde își dăduseră întîlnire liderii alianţei ca să trateze din nou despre demisia procurorului (cerută imperativ de premierul Filat) şi despre constituirea unei comisii care să se dumirească ce s-a întîmplat după vînătoarea de pomină din Pădurea Domnească.
„Eu m-am săturat de obsesiile unora de a acapara toată puterea în stat, inclusiv funcţia de procuror general. De aceea, vă declar acum că am depus o iniţiativă legislativă care prevede, atenţie, ca procurorul general, preşedintele CEC şi CC să fie numiţi de opoziţia parlamentară,” le-a spus celor câţiva jurnalişti Vlad Plahotniuc.
Anunţul că Valeriu Zubco a decis să demisioneze a fost făcut ceva mai târziu de preşedintele democraţilor şi al parlamentului, Marian Lupu, privîndu-l astfel pe Valeriu Zubco de posibilitatea de a-şi proba autonomia în luarea deciziei.
Comentatori avizaţi care încearcă să surprindă logica confruntărilor din interiorul Alianţei consideră că premierul Filat a fost luat prin surprindere de iniţiativa lui Plahotniuc. Cel puţin asta rezultă din declaraţiile sale de după întâlnirea cu partenerii de coaliţie:
„În cazul în care noi o să continuăm cu asemenea iniţiative de deschidere faţă de opoziţie, putem să ajungem în situaţia în care toate funcţiile importante în stat să le transmitem în administrare opoziţiei, iar guvernarea să stea şi să bată din palme.”
Comuniştii, care insistă pe demiterea, nu demisia benevolă, şi nu doar a lui Valeriu Zubco, ci şi cea a vice-preşedintelui parlamentului, Vlad Plahotniuc, pe care îl numesc „stăpânul” nemijlocit al procurorului general, văd în propunerile democraţilor un mijloc de presiune şi şantaj asupra premierului, şi nu o chestiune ce merită discutată la modul serios. Comunistul Artur Reşetnicov:
„Este un mesaj de presiune asupra „prietenilor din alianţă” care ar putea fi examinat în serios dacă ar fi fost lansate după demisiile solicitate de noi. Trebuie să plece în demisie toţi cei care au participat la vânătoare, cei care au încercat să şteargă urmele acestei infracţiuni şi toţi patronii lor politici. Scenariul de plecare a procurorului la fel este o joacă, un spectacol de prost gust. Cine garantează că alianţa va accepta această demisie? Cererea de demisie a procurorului va fi încă în suspans mult-mult timp."
O şedinţă extraordinară a parlamentului în urma acestui caz va fi convocată lunea viitoare, când va fi constituită o comisie de anchetă care să investigheze întregul episod. Cererea opoziţiei de demitere a procurorului nu va mai putea fi examinată, după plecarea sa benevolă de astăzi. Cert este că liberalii l-au demis și pe șeful de la Moldsilva, Ion Lupu, o decizie anunţată de liderul PL Mihai Ghimpu înainte de întrunirea liderilor alianței aflată la guvernare.