Linkuri accesibilitate

„Uniunea Europeană nu e un sac fără fund”


Sebastian Strycharski La Universitatea Liberă Internațională din Moldova.



La Universitatea Liberă Internațională din Moldova a avut loc o lecţie deschisă ţinută de Sebastian Strycharski, expert în economia Uniunii Europene şi comunicare politică, o lecţie în care vorbitorul a încercat să-ţi convingă audienţa că Uniunea Europeană nu este „un sac fără fund de cadouri”, cere şi sacrificii. Detalii de la Alla Ceapai.


Deşi se află în Republica Moldova cu un alt scop, expertul european Sebastian Strycharski nu a ezitat să dea curs invitaţiei de a le vorbi studenţilor de la ULIM despre cum funcţionează Uniunea Europeană. Şi asta pentru că, explică expertul, Republica Moldova urmează să semneze Acordul de Asociere cu UE, iar moldovenii trebuie să conştientizeze că UE nu este doar un izvor de beneficii, ci şi de responsabilităţi:

Sebastian Strycharski
Sebastian Strycharski
„Cel mai probabil Acordului de Asociere cu UE va fi în noiembrie curent. Acesta este un pas foarte important pentru Republica Moldova care urmează să devină parte din sistemul activităţilor europene. Mulţi moldoveni percep integrarea în UE doar că un izvor de beneficii financiare, materiale. Moldovenii nu trebuie însă să perceapă UE doar ca pe o „vacă de muls”. De fapt, aderarea la UE presupune mult efort, multe sacrificii şi responsabilităţi. Şi asta pentru că UE poate fi tratată şi ca un teren de conflicte şi polemici la diferite niveluri: între state, în interiorul şi între instituţiile europene, la nivelul societăţii civile.”

În Sala Senatului de la ULIM unde expertul european şi-a ţinut prelegerea au venit studenţi de la mai multe facultăţi. Cei de la medicină şi biologie mi-au recunoscut că le-a plictisit discursul. Iar studenţii de la relaţii internaţionale şi jurnalism deşi au ascultat cu mare atenţie prelegerea nu s-au lansat în discuţii şi nu l-au luat la întrebări pe expertul european. Iată ce mi-a spus reprezentanta Centrului de cooperare internaţională de la ULIM, Violeta Doloşcan, organizatoarea acestei lecţii publice:

„Ne străduim să îndemnăm studenţii să participe şi să fie cât mai activi la aceste evenimente. Pentru că e una când mergi la lecţii şi asculţi teorie despre UE şi e altceva când vine în faţa ta o persoană şi vorbeşte din propria experienţă, uite eu am lucrat în cadrul UE şi ştiu cum funcţionează.”

Roman Galbur și Cristina Ciobanu
Roman Galbur și Cristina Ciobanu
După ce s-a încheiat lecţia publică m-am apropiat cu microfonul de doi tineri care discutau pe marginea mesajului transmis de expertul european. Ambii studenţi sunt la facultatea de jurnalism şi se numesc Roman Galbur şi Cristina Ciobanu:

Cristina Ciobanu: „Toată lumea cunoaşte doar lucruri superficiale despre UE şi cred că o dată cu integrarea europeană o să trăim bine şi frumos, o să avem prosperitate pentru că o să beneficiem de bani şi alte posibilităţi.”

Roman Galbur: „Integrarea europeană presupune însă şi anumite responsabilităţi şi Republica Moldova trebuie să îndeplinească anumite cerinţe pe care le solicită UE.”

Cristina Ciobanu: „Dar nu este atât de simplu să realizezi aceste condiţii şi să te aliniezi valorilor europene. Am înţeles că trebuie într-adevăr de luptat pentru ca să ajungem în Europa, dar odată ce vom ajunge nu trebuie să ne relaxăm şi să gândim că totul va fi bine şi frumos.”

Roman Galbur: „Partea optimistă este că Uniunea Europeană este pregătită în continuare să ofere tot ce îşi doreşte Moldova, dar partea pesimistă este că Republica Moldova nu este pregătită pentru asta. Este ca un vis pe care vrei să-l atingi.”

Roman Galbur se arată îngrijorat că visul european ar putea fi sacrificat dacă partidele de la guvernare nu vor găsi o soluţie grabnică de depăşire a actualei crize politice:

„Republica Moldova are avantaje din partea UE. Ne sunt propuse şi alte avantaje din alte părţi, regiuni, dar eu cred că cele mai mari avantaje sunt din partea UE şi asta este unica noastră ţintă la care trebuie să ajungem.”

Părăsind aula Universităţii Libere Internaţionale am rămas cu impresia că tinerii sunt mai puţin interesaţi de felul cum funcţionează UE, dar mai mult de confruntările publice a liderilor de la vârful puterii, or de consecinţele acestor certurile depinde viitorul lor, inclusiv cel european.
Previous Next

XS
SM
MD
LG