Linkuri accesibilitate

Expoziţia MoldAgroTech la Chișinău, sau cît de rentabile sînt muncile pământului


Un reportaj de Diana Răileanu.


Câteva zeci de fermieri au luat o pauză de la munca în câmp pentru 4 zile de expoziţie la Chişinău, unde au încercat să-şi vândă marfa de primăvară şi să se informeze despre ultimele tehnologii din domeniul agricol. Diana Răileanu a stat de vorbă cu câţiva participanţi la expoziţia MoldAgroTech despre rentabilitatea muncii la ţară:

Vremea frumoasă de afară a ţinut astăzi cu agricultorii veniţi să vândă puieţi de tot soiul la expoziţia Moldagrotech. Deşi aici este expusă şi tehnică agricolă performantă, greul vizitatorilor se îndreaptă spre arbuşti şi puieţi:

Europa Liberă: De unde aţi venit?

Alexandru: „De la Orhei, satul Jora de Mijloc.”

Europa Liberă: Ce oferiţi astăzi cumpărătorilor?

Alexandru:
„Pomi fructiferi de diferite soiuri, de exemplu „persicovâi abricos” - un soi nou.”

Europa Liberă: Dle Alexandru, munca pe care o faceţi nu e o muncă uşoară?

Alexandru:
„Aşa e. La noi în sat mulţi se ocupă cu aşa ceva şi vrei nu vrei, trebuie să ne ocupăm şi noi cu ceva. La mine nu e de perspectivă plecatul peste hotare.”

Europa Liberă: De ce spuneţi asta?

Alexandru:
„Las că am cunoscuţi care se duc peste hotare. Au câte 7-10 ani şi nu au nimic adunat. Eu, aici, pe loc, de bine de rău de casă mi-am făcut, am copii, îi cresc, îs mulţumit.”

Mai în glumă, mai în serios, îmi spune Zinaida, venită să-şi vândă puieţii tocmai de la Briceni, o zi frumoasă de primăvară, la fel ca şi toamna, te poate hrăni un an.

Zinaida: „Avem soiuri noi, Florina, Jonagold – de mere. Trebuie de altoit, e foarte mult de lucru la aceşti puieţi, nu-i chiar aşa de uşor. Cresc doi ani de zile. Altă lume se mai duce peste hotare şi câştigă un ban, dar noi muncim cam din greu, dar asta e. ”

Europa Liberă: De ce aţi ales munca asta grea?

Zinaida:
„Avem şi un ban la mână. Decât să te duci peste hotare, vai de capul tău, mai bine în ţara ta, munceşti din greu, dar câştigi şi un ban.”

Printre agricultorii care au venit astăzi la expoziţie cu zeci de soiuri de pomi fructiferi, am întâlnit-o şi pe Ecaterina, o pensionară care aranja timidă câteva rădăcini de arbuşti. Astfel femeia mai face un ban în plus la pensia de câteva sute de lei:

Ecaterina: „Pentru pâine, pentru leacuri, ca la bătrâneţe.”

Europa Liberă: Pe ce ve ajung banii pe care îi câştigaţi aici?

Ecaterina:
„Ei, nici pentru o bucată de carne. Le vând cu 5, 10 lei bucata. Mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns la pensie, dar ar fi bine să o mărească puţin, ca să avem cu ce trăi.”

Un alt agricultor, Ion, venit de la Orhei, spune că roada pomilor pe care îi vinde depinde de bunăvoinţa şi grija cumpărătorului:

Europa Liberă: Pentru această expoziţie cât aţi muncit?

Ion:
„Un an de zile, cu noaptea-n cap ne sculăm şi până seara târziu muncim. „Dacă pui un pom, trăieşti o sută de ani”, spun bătrânii. 100 % dăm speranţa că omul dacă sădeşte pomul, acesta va da roadă.”

Europa Liberă: Depinde şi de bunătatea cumpărătorului?

Ion: „Da. Dacă îl pui cu muncă şi cu toată inima – şi pomul creşte şi omu-i vesel.”

Europa Liberă: După această expoziţie ce faceţi, din ce trăiţi?

Ion:
„Până la 1 mai vindem la piaţa din Calea Basarabiei. Apoi pornim la prăşit, la pus copaci, la crescut puieţi. Este de lucru, doar să vrei.”

Expoziţia MoldAgroTech se va încheia sâmbătă 16 martie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG