Europa Liberă: AIE înseamnă întâi de toate a proceda europeneşte, adică a găsi soluţii de compromis. Şi dacă alianţa în ediţia a treia vrea să dovedească faptul că rămâne fidelă valorilor şi principiilor europene întâi de toate ar trebui să arate societăţii exemplu de compromis. Se poate întâmpla acest lucru sau nu?
Igor Boţan: „Procesul de integrare europeană până la declanşarea crizei politice a fost cel mai de succes din cadrul AIE. Actualmente, după declanşarea crizei tot procesul de integrare europeană este piatra de temelie. Pe de o parte, îl vedem pe ex-premierul Vlad Filat care vine cu un mesaj de la Bruxelles precum că este foarte probabilă semnarea acordului de asociere în luna noiembrie. Iar, pe de altă parte, vine liderul PL care ne spune că pentru anul curent perspectiva europeană, în sensul semnării acestui acord, este practic pierdută.”
Europa Liberă: În schimb, opoziţia şi potenţialii sateliţi au pierdut orice încredere în această opţiune.
Igor Boţan: „Cred că opoziţia îşi face lucrul cum ştie mai bine, subminează alianţa şi acest lucru poate fi înţeles pentru că şi alianţa a subminat cum a putut poziţiile opoziţiei. Dar există un lucru foarte important şi de principiu. Actualmente sunt trei dimensiuni pe care se bat liderii AIE. Prima dimensiune este legată de cine a declanşat criza politică din Republica Moldova. Al doilea lucru pe care îl clarifică liderii alianţei este cine se va face responsabil pentru eventualele alegeri anticipate. Cea de-a treia dimensiune este cine se face vinovat de eventuala prăbuşire a vectorului de integrare europeană.”
Europa Liberă: Cumulate împreună aceste trei dimensiuni constituie un pericol cu care liderii formaţiunilor din alianţă continuă să se şantajeze unii pe alţii şi la buza prăpastiei ei nu vor să cedeze.
Igor Boţan: „Totalmente de acord cu ceea ce spuneţi Dvs.. Criza politică pe care o trăim astăzi are la bază acuzaţii aduse liderului PLDM şi ex-premierului Vlad Filat precum că acesta a provocat această criză politică, dorind să tragă foloase din criza morală care s-a întâmplat odată cu vânătoarea din Pădurea Domnească.”
Europa Liberă: De partea cui este Bruxellesul? Vlad Filat vine şi spune că el este sprijinit să preia din nou funcţia de prim ministru. Mihai Ghimpu dimpotrivă o ţine morţiş că următorul Cabinet al alianţei este posibil doar în condiţiile în care Vlad Filat se va retrage.
Igor Boţan: „Cred că Bruxellesul în primul rând este de partea Republicii Moldova, dorind cu adevărat să ajute ţara noastră şi dorind, pe de altă parte, să salveze cumva această strategie a politicii de vecinătate – Parteneriatul Estic. Pe de altă parte nu trebuie să uităm că în UE cele mai puternice poziţii le deţin popularii, creştin-democraţii care au o afiliere foarte puternică cu partidul ex-premierului Vlad Filat. Am văzut că şi doamna Merkel, şi domul Baroso când au venit la Chişinău, au venit pentru a-l susţine şi pe Vlad Filat nu doar Republica Moldova.”
Europa Liberă: România cum reacţionează?
Igor Boţan: „Vedem prin mesajele lui Traian Băsescu un suport pentru alianţă şi oarecum un suport voalat pentru ex-premierul Vlad Filat.”
Europa Liberă: Europarlamentară Norica Nicolae zică că o să vină să-l sprijine pe Ghimpu?
Igor Boţan: „Cred că în România, în prezent, există diferite tabere politice care sunt angajate într-o luptă politică care, din fericire, se desfăşoară într-un cadru mult mai civilizat decât în Republica Moldova. dar mesajul lui Traian Băsescu a fost foarte clar de partea ex-premierului Vlad Filat.”
Europa Liberă: Negocierile care se desfăşoară cu uşile închise vor aduce o soluţie de compromis sau nu?
Igor Boţan: „Eu nu cred că aceste negocieri, care sunt mai degrabă de tatonare la eşalonul doi al persoanelor din ierarhia partinică, pot soluţiona problema. Au loc tatonări, au loc discuţii care sunt foarte importante. Totul depinde de întâlnirea la cel mai înalt nivel a liderilor partidelor şi de comportamentul pe care îl va avea preşedintele Nicolae Timofti.”
Europa Liberă: Adică discută acolo „ambasadorii”?
Igor Boţan: „Da, discută „ambasadorii” care sunt în relaţii omeneşti foarte bune. Îi vedem glumind, discutând, deci, nu-ţi poţi imagina că pot exista conflicte de nedepăşit între ei. Problema constă în modul în care se percep liderii AIE şi aici lucrurile sunt foarte grave.”
Europa Liberă: Şi atunci la ce ne putem aştepta?
Igor Boţan: „Ar fi de dorit ca totuşi liderii AIE să se întâlnească şi de dragul integrării europene să găsească o soluţie pentru depăşirea acestei crize. După semnarea acordului de asociere se pot eventual despărţi pentru că se vede că nu pot lucra împreună. Acum ne putem aştepta la aceea că dacă eşuează reconstituirea alianţei atunci se va da o luptă pentru a identifica cine se face vinovat de prăbuşirea vectorului european. Aici, pe de o parte, îl avem pe ex-premierul Vlad Filat care vine cu un mesaj încurajator, pe de altă parte mesaje coordonate ale liderilor PD şi PL precum că Vlad Filat şi Ministerul de Externe se fac vinovaţi pentru prăbuşirea acestei dimensiuni.”
Europa Liberă: Un microbist inveterat spunea că domnul Timofti ca un arbitru poate să dea cu banul ca înaintea meciului de fotbal şi să decidă cine rămâne prim ministru.
Igor Boţan: „Cred că preşedintele Nicolae Timofti este mult prea precaut pentru ca să recurgă la aruncarea la sorţi pentru a identifica cine să fie prim ministru.”
Europa Liberă: Dar e şi într-o situaţie foarte dificilă. Nu poate să dea un prim ministru pe care să-l răstoarne alianţa.
Igor Boţan: „Exact, dar domnul Timofti s-a confruntat cu o problemă. După apelul domniei sale s-a convins că PD pur şi simplu l-a ignorat, iar Mihai Ghimpu chiar la ameninţat. Domnul preşedinte Timofti nu poate să nu ia în consideraţie această atitudine. Dacă ţinem cont şi de faptul că opoziţia care este în creştere probabil că în general consideră că domnia sa nu are legitimitate, atunci poziţiile sale sunt destul de şubrede. Luând în consideraţie aceste lucruri domnul preşedinte Timofti trebuie să facu un calcul foarte pertinent pentru a nu-şi slăbi şi mai mult poziţiile pentru că are încă de jucat un rol foarte important.”