Linkuri accesibilitate

Terorism neonazist


Semiya Simsek
Semiya Simsek

Gruparea „Subterana Naţional-Socialistă” (NSU) a avut 129 de persoane de sprijin .


Ziarul de mare tiraj „Bild” a dezvăluit că numărul persoanelor care au susţinut trio-ul terorist de dreapta, auto-intitulat Subterana Naţional-Socialistă (NSU), a fost cu mult mai mare decît cel cunoscut de către autorităţile care anchetează cazul. Citînd surse ale justiţiei, ziarul indică un număr de 129 de persoane care i-au sprijinit pe cei doi sinucigaşi, Uwe Böhnhardt, Uwe Mundlos şi pe Beate Zschäpe, care urmează să fie judecată.

Procesul împotriva lui Zschäpe se va desfăşura la München şi va începe pe data de 17 aprilie. Zschäpe a fost arestată în 2011, cei doi complici s-au sustras arestării prin sinucidere. Din motive rasiste, cei trei neonazişti au ucis 11 persoane, nouă turci, un grec şi o poliţistă germană. Cercetările autorităţilor s-au concentrat iniţial doar asupra unor turci, excluzînd motive politice sau rasiale.

Guvernul german şi-a cerut public scuze pentru această gravă eroare a poliţiei. Angela Merkel a spus la întrunirea comemorativă din februarie anul trecut: „Putem să vă arătăm astăzi că nu vă lăsăm singuri cu durerea dumneavoastră. Simţim cu dumneavoastră, purtăm doliu cu dumneavoastră“.

Fiica uneia dintre victime, Semiya Simsek, a descris într-o carte, apărută recent, patimile prin care a trecut familia ei. Poliţia l-a suspectat pe tatăl autoarei că ar fi fost implicat în afaceri ilegale, iar cauza morţii sale violente ar fi un act de răzbunare a unor infractori. Cartea, scrisă împreună cu Peter Schwarz, a apărut sub titlul semnificativ: „Patrie dureroasă. Germania şi uciderea tatălui meu” (cf. Semiya Simsek / Peter Schwarz: „Schmerzliche Heimat. Deutschland und der Mord an meinem Vater”, Rowohlt Verlag).

Din cauza greşelilor de investigare şi ignorării de către serviciile secrete a unor informaţii, parlamentul federal a înfiinţat o comisie specială de anchetare a cazului. Într-un interviu acordat canalului doi al televiziunii publice germane (ZDF), preşedintele comisiei, social-democratul Sebastian Edathy, a confirmat existenţa listei pe care se află numele celor 129 de persoane care i-au sprijinit pe teroriştii neonazişti.
El nu a exclus că numărul susţinătorilor ar putea fi şi mai mare decît cel cunoscut în prezent. Pînă acum, comisia şi Procuratura au vorbit despre 100 de persoane de sprijin.

În interviul televizat, Edathy a cerut serviciilor secrete să dezvăluie dacă printre persoanele de sprijin s-au aflat şi informatori. O cerere similară a fost formulată şi de politicianul ecologist, Christian Ströbele. Într-un interviu acordat postului naţional de radio, acesta a spus că grupul de terorişti nu a fost un „trio format din lupi singuratici”. Teroriştii s-au bucurat de susţinerea unor oameni care i-au ajutat să-şi procure arme şi să găsească ascunzători. El a criticat, de asemenea, autorităţile pentru erorile de investigare comise.

Sindicatul Poliţiei a avertizat, între timp, faţă de bagatelizarea infracţiunilor comise de extremişti de dreapta. Citînd un recent raport al ministerului de interne, purtătorul de cuvînt al sindicatului, Rainer Wendt, a arătat într-un interviu cu ziarul „Ruhr Nachrichten” din Dortmund că în 2012 numărul incidentelor violente extremiste înregistrate în Germania a crescut cu 2 la sută faţă de anul precedent.
Previous Next

XS
SM
MD
LG