Linkuri accesibilitate

A-pî! A-pî!


De ce, stimabililor, nu reacţionaţi imediat? De ce toleraţi formarea acestei datorii „istorice”? Şi cum rămîne cu locatarii oneşti?


Am văzut şi eu, stimaţi ascultători, reportajele despre locatarii rămaşi fără apă, care au blocat şoseaua în semn de protest. Am remarcat o doamnă în floarea vîrstei care striga cu un soi de încrîncenare: A-PÎ! A-PÎ! A-PÎ!

Mărturisesc din capul locului că mă dezgustă profund asemenea scene. Anii trec, cu paşi viforoşi, vorba unui poet sovietic, pe cînd noi nu ne mai învăţăm să convieţuim într-un cadru civilizat.

Prima mea nedumerire e alimentată de aşa-numita datorie istorică a acelor blocuri de locuinţe. Păi, cum de s-a creat datoria asta de 400 mii de lei? De ce locatarii nu-şi achită consumul de apă? Şi de ce există şi datorii curente dacă alea „istorice” sînt un fel de nedumerire pentru mulţi locatari?

Mai departe. De ce trebuie să blochezi drumul şi să complici viaţa unor şoferi care nu au nici în clin, nici în mînecă cu datoriile tale pentru apă? De ce mereu îi implicăm pe alţii într-o problemă care e numai a noastră? Sau poate şoferii de pe şosele trebuie să negocieze cu Apă-Canal în locul locatarilor datornici? Din curiozitate, l-am întrebat pe un şofer cunoscut ce sentimente l-ar fi încercat dacă nişte locatari datornici i-ar fi blocat drumul şi l-ar fi obligat să stea într-un ambuteiaj? Şi şoferul mi-a spus că asta l-ar fi enervat enorm.

O întrebare aş avea şi pentru compania care livrează apă. De ce, stimabililor, nu reacţionaţi imediat? De ce toleraţi formarea acestei datorii istorice? Şi cum rămîne cu locatarii oneşti care, deşi au plătit mereu facturile, au rămas fără apă ca şi datornicii?

Episoade similare se întîmplă deseori în urbea cenuşie, cu statut de capitală europeană. Şi ele toate împreună sînt o dovadă elocventă a faptului că sîntem încă foarte departe de standardele europene. Nu avem, din păcate, o comunitate unită de un set de valori. Şi nici nu o vom avea în curînd, după toate probabilităţile.
XS
SM
MD
LG