Linkuri accesibilitate

Politicienii moldoveni între sondaje şi campanii TV


Igor Boţan
Igor Boţan

Despre șansele revenirii la putere a comuniștilor moldoveni au discutat astăzi în studioul nostru de la Chișinău Vasile Botnaru și analistul Igor Boțan.


Igor Boţan: „Îmbinarea show-ului cu o cercetare sociologică comportă riscuri serioase. Totuşi eu am încredere în IMAS, care a realizat această cercetare, iar partea de show este legată de o aniversare a unei televiziuni. Deci, per ansamblu, cred că totul a fost ok. Totuşi există lucruri care merită să fie comentate şi anume în ceea ce priveşte identificarea celui mai iubit moldovean, identificarea artiştilor iubiţi, sportivilor şi a politicienilor – cred că această cercetare este relevantă. În ceea ce priveşte identificarea celui mai bun businessman, de exemplu, lucrurile sunt mai dubioase, dar nu cred că este vina cercetătorilor, a sociologilor. Şi putem concluziona că atât IMAS, cât şi Publika – care a comandat această cercetare, pentru gala care a avut loc – au de câştigat. Oricum această cercetare este una relevantă şi poate fi luată în consideraţie cu toată seriozitatea atât de societate, cât şi de clasa politică. Într-o societate, cum este Republica Moldova, cu toate handicapurile pe care le avem, atunci când sunt întrebaţi, cetăţenii nu răspund exact la întrebare, ci, mai degrabă, îşi relevă propriile doleanţe. Fiind întrebaţi cine este politicianul anului 2012, cetăţenii, mai degrabă, şi-au exprimat dorinţa de a-l vedea pe Vladimir Voronin iarăşi primul politician din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Nuanţa este următoarea: le place Voronin sau nu le plac actualii lideri?

Igor Boţan: „Eu cred că Voronin arată acuma mult mai bine decât liderii Alianţei pentru Integrare Europeană. Şi vreau să vă aduc un exemplu: anul 2012 a fost mai degrabă unul de coşmar pentru Vladimir Voronin. Protestele împotriva modalităţii de alegere a şefului statului au eşuat. Televiziunea afiliată Partidului Comuniştilor a fost confiscată sau a fost scoasă de pe carosabil. Simbolurile au fost interzise. Fracţiunea a fost scindată. Practic Vladimir Voronin în 2012 nu a avut niciun fel de succese politice. Cu toate acestea, la doar 3 luni după terminarea anului 2012, vedem că cetăţenii îl văd pe Vladimir Voronin cel mai important politician.”

Europa Liberă: Exact despre aceasta vă întrebam, pentru că actuala guvernare a procedat ca şi gospodina care îi taie găinii aripile, ca să nu zboare în curtea vecinului, dar ea continuă să se ouă, îmi cer scuze pentru această metaforă.

Igor Boţan: „Ea e bună metaforă, îmi place.”

Europa Liberă: Voronin este doar simpatia publicului sau într-adevăr este un potenţial lider care va veni împreună cu formaţiunea în Parlament şi va face legea?

Igor Boţan: „Mai mult decât atât, Voronin revendică dreptul de a reveni şi de a readuce lucrurile, aşa cum spune domnia sa, la normalitate. Deci eu aici nu văd niciun fel de abateri de la o cercetare sociologică foarte bine fundamentată. În ceea ce priveşte Oleg Voronin – fiul preşedintelui Voronin, care a luat titlul de cel mai bun businessman al anului, în condiţiile în care chiar tatăl său spune că nu a câştigat niciun leu în Republica Moldova, că şi-a scos business-ul în afară – este încă un lucru care merită discutat.”

Europa Liberă: Bine, Vladimir Voronin a spus mai mult, că aceasta ar fi o băşcălie sau o încercare de a-l compromite pe el şi pe Oleg Voronin. Dar lumea nu are de unde să ştie, într-adevăr, şi-a scos business-ul sau nu.

Igor Boţan: „Eu nu cred că cei de la IMAS s-au dedat acestor jocuri şi au făcut băşcălie. Problema e că, dacă discutăm cu oameni de afaceri din Republica Moldova, majoritatea din ei consideră că, în perioada Voronin, era mult mai facil, mai uşor să faci business, decât în prezent.”

Europa Liberă: Bine, dar nu businesmenii au decis cine este primul...

Igor Boţan: „Nu businessmenii. Dar să nu uităm că a circulat foarte intens şi a prins rădăcini în folclor bancul despre singurul cetăţean din Republica Moldova care munceşte, Oleg Voronin. Şi eu cred că, în situaţia creată în Republica Moldova, oamenii extrapolează dorinţa de revenire a lui Vladimir Voronin cu dorinţa de a reveni la formulele care existau şi în business, până la înlăturarea lui Voronin de la guvernare.”

Europa Liberă: Mai există un fenomen moştenit: lumea ţine cu cel oropsit, necăjit, pedepsit...

Igor Boţan: „Da, există acest fenomen social şi putem să-l luăm în consideraţie. Eu sunt departe de ideea că s-a recurs la băşcălie, pentru a-i submina imaginea lui Vladimir Voronin.”

Europa Liberă: Ce concluzii, eventual, ar trebui să tragă liderii Alianţei de guvernământ din aceste topuri?

Igor Boţan: „Eu cred că lor le sunt cât se poate de transparente: societatea aşteaptă cumva revenirea lui Voronin, iar Alianţa pentru Integrare Europeană – nu ştiu dacă este al 12-lea ceas – trebuie să depăşească criza şi să încerce cumva să umbrească, prin propria activitate, această imagine a lui Voronin, care iată acum este una mult mai luminoasă decât cea a Alianţei pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: Dar există totuşi topuri lunare în care Vladimir Filat iese cu regularitate pe poziţia întâi, Iurie Leancă îl secondează, Vladimir Voronin undeva e mult mai jos.

Igor Boţan: „Trebuie să facem o distincţie foarte clară. Topurile la care vă referiţi sunt făcute cu concursul experţilor. Iar ceea ce a realizat IMAS pentru Publika a fost chestionarea cetăţenilor.”

Europa Liberă: Adică a celor care vor arunca buletinul de vot?

Igor Boţan: „Exact. Eu cred că IMAS este o companie profesionistă şi realizează sondaje de cea mai înaltă calitate. De aceea, mai degrabă, cei care critică sondajul trebuie să fie foarte, foarte atenţi şi să înţeleagă că cetăţenii nu au răspuns la întrebarea cine a fost cel mai bun la fiecare categorie în 2012, ci au răspuns cum ar dori ei să fie. Şi acest lucru este îngrijorător pentru întreaga clasă politică, dar şi pentru cei care susţin Alianţa pentru Integrare Europeană.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG