Linkuri accesibilitate

Al cui mai este 1 Mai sau de ce dispar muncitorii din România


Sindicatele și-au pierdut și funcția de apărare a angajatilor, și pe cea simbolică de a-i aduna pe oameni împreună de 1 Mai.



3 milioane si jumatate de muncitori lucrau in industria romaneasca inainte de caderea comunismului si au ramas mai putin de 1 milion si jumatate. Locul munictorilor a fost luat de proletarii gulerelor albe, angajati de marile corporatii si dezinteresati de lupta sindicala.

De altfel dintr-un sondaj dat publicitatii de IRES -Institutul Român pentru Evaluare si Strategie rezulta ca doar pentru 35 la suta dintre romani 1 Mai inseamna „ziua muncii”, iar multi dintre ei au pastrat aceasta semnificatie din perioada comunista, cind se organizau marsuri, serbari cimpenesti si petreceri, desi aceasta traditie este de dinainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial.

De pilda fostul cuplu dictatorial, Elena si Nicolae Ceausescu s-au cunoscut la balul de 1 Mai din 1939, care a urmat marii demonstratii din fata Palatului Regal din Bucuresti.

Mai mult de jumatate dintre romani sint nostalgici si spun ca inainte de 1989 Ziua Muncii se sarbatorea mai frumos.

Oamenii continua sa mearga la iarba verde in proportie de peste 40%, dar petrecerile familiale nu par la fel de vesele ca cele pe care le organizau odinioara sindicatele sau partidele.

In România miscarea sindicala a devenit foarte discreta dupa 6 mai 2010, ziua in care presedintele a anuntat ca salariile bugetarilor vor fi taiate cu 25 la suta.

O singura manifestare de 10 mii de oameni a fost atunci organizata, dar liderii sindicali nu au putut demonstra ca au puterea sa negocieze cu guvernul: niciun fel de greve generale nu au avut loc si foarte putine proteste, destul de anemice.

Potrivit datelor furnizate de sindicate, 50 la suta dintre angajatii români ar fi membri de sindicat, ceea ce ar insemna peste doua milioane de oameni. Este insa greu de crezut ca toti acestia platesc cotizatii.

Asadar in România sindicatele si-au pierdut si functia de aparare a angajatilor, dar si pe cea simbolica de a-i aduna pe oameni impreuna de 1 Mai, o sarbatoare pe care au abandonat-o anul acesta si socialistii , pornind de la o premiza falsa, aceea ca aceasta zi se rezuma la micii si berea pe care primarii rosii ar trebui sa le ofere din propriile fonduri celor care vin sa petreaca.

E o convertire nefericita a traditiilor progresistilor români, pe fondul disparitiei clasei muncitoare odata cu degradarea industriei autohtone.

Un studiu de caz interesant este dat de industria siderurgica: in 1989 România producea peste 14 milioane de tone de otel (locul 13 in lume), fata de 2 milioane tone anual, productia medie din ultima perioada.

Declinul are loc pe fondul numeroaselor privatzari nefericite, dar si din cauza conditiilor antipoluante foarte dure impuse de Uniunea Europeana.

Desi numarul muncitorilor este in scadere, iar sindicatele si socialistii nu sint tentati sa pastreze traditia de 1 Mai, totusi potrivit cercetarii IRES, 88 la suta dintre romani considera ca este potrivit sa sarbatoreasca ziua muncii printr-o zi liberă.
XS
SM
MD
LG