Linkuri accesibilitate

Pot fi deteriorate relaţiile Moldovei cu Armenia de declaraţii nepotrivite?


Stema Armeniei pe fundalul capitalei Erevan şi muntelui Ararat
Stema Armeniei pe fundalul capitalei Erevan şi muntelui Ararat

Avocata parlamentară Aurelia Grigoriu respinge acuzaţiile că ar fi executoarea unei comenzi politice şi spune că nu a făcut decât să evalueze situaţia drepturilor omului în regiunea Nagorno-Karabah.


Declaraţiile avocatei parlamentare Aurelia Grigoriu la o conferinţă a Consiliului Europei de la Erevan au provocat reacţii dure dinspre presa armenească. Doamna Grigoriu a numit Armenia „agresor” în conflictul cu Azerbaidjan pentru controlul enclavei Nagorno-Karabah, locuită predominant de armeni. Doamna Grigoriu a putut părăsi nevătămată Armenia cu ajutorul diplomaţilor români şi georgieni. Şefa diplomaţiei moldoveneşti, Natalia Gherman, a spus că incidentul va fi discutat în această săptămână la Chişinău, cînd preşedintele Armeniei, Serj Sarkisian se va afla la Chişinău. Domnul Sarkisian vine pentru că la Chişinău va avea loc joi un summit al liderilor partidelor de centru dreapta din cadrul Parteneriatului Estic, summit la care va participa atât preşedintele de la Erevan, cît şi cel de la Tbilisi. Summitul va fi găzduit de liderul Partidului Liberal-Democrat, Vlad Filat, şi de preşedintele partidului Popular European, Wildried Martens. Astăzi, doamna Grigoriu a dat mai multe explicaţii presei de la Chişinău. Avocata parlamentară Aurelia Grigoriu nu crede că declaraţia pe care a făcut-o săptămâna trecută la Erevan ar dăuna imaginii Republicii Moldova. Relatează Diana Răileanu:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:45 0:00
Link direct

Avocata parlamentară acuzată de gazdele conferinţei de declaraţii calomnioase spune că s-a informat din rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU, atunci când a scris raportul despre drepturile omului în zonele cu conflicte îngheţate, şi exact de acolo ar fi preluat constatarea că Armenia a încălcat „graniţele Azerbaidjanului pe o lungime de 360 de kilometri şi a ocupat 20% din suprafaţa ţării”. Ombudsmanul moldovean respinge acuzaţiile vehiculate în presă că ar fi executoarea unei comenzi politice şi declară categoric că şi-a exprimat propria evaluare a stării de lucruri privind respectarea drepturilor omului în regiunea Nagorno-Karabah:

Aurelia Grigoriu
Aurelia Grigoriu
„Consider că libertatea cuvântului şi libera exprimare, pe care o invocăm de fiecare dată, funcţionează cu adevărat în Republica Moldova. De aceea fac uz de acest drept de fiecare dată când am ocazia, în ţară şi peste hotarele ei, pentru a-mi exprima poziţia cu privire la încălcarea drepturilor omului oriunde în lume.”

Aurelia Grigoriu, al cărei mandat expiră în octombrie anul acesta, nu crede că raportul prezentat săptămâna trecută la Erevan va afecta imaginea Republicii Moldova şi nici nu intenţionează că demisioneze din funcţie, aşa cum o cer reprezentanţii diasporei armeneşti din Moldova. Fermitatea Aureliei Grigoriu nu este împărtăşită însă de oficiali de la Chişinău. Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a spus astăzi în cadrul unei vizite la Centrul Pentru Drepturile Omului că Aurelia Grigoriu a comis o greşeală gravă, numind Armenia „agresor” în conflictul cu Azerbaidjan pentru controlul enclavei Nagorno-Karabah:

Igor Corman
Igor Corman
„Nici într-un caz nu trebuie să permitem astfel de declaraţii care dăunează imaginii Republicii Moldova şi relaţiilor cu alte ţări. Noi ştim că este un conflict dureros, un conflict între Armenia şi Azerbaidjan, însă noi cu ambele ţări avem relaţii foarte bune. Trebuie să evităm orişicare declaraţii ce ar dăuna relaţiilor cu una din aceste două ţări.”

Igor Corman susţine că Parlamentul poate pune în discuţie demisia unui avocat parlamentar la iniţiativa preşedintelui ţării sau a unui grup de 20 de deputaţi.

Azerbaidjanul şi Armenia au purtat timp de 6 ani un război din cauza regiunii Nagorno-Karabah, încheiat în 1994 printr-un acord de încetare a focului. Cu toate acestea, cele două ţări încă nu au rezolvat disputa. Din acest motiv, explică Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice, deseori chiar şi experţii internaţionali „măsoară de şapte ori” înainte să facă o declaraţie care vizează regiunea Nagorno-Karabah:

Viorel Cibotaru
Viorel Cibotaru
„Este o regulă absolut pentru toţi din exterior de a nu pune sare pe rană în acest subiect, de a nu-şi da cu părerea în favoarea uneia sau altei părţi. Nu înseamnă că subiectul este ignorat, nu înseamnă că este tabu, dar pur şi simplu există nişte limite în care nicio persoană din exterior, fără riscul de a fi ostracizată şi urmărită prin ostracizare, nu se bagă în aşa chestii.”

În opinia lui Viorel Cibotaru, autorităţile moldovene trebuie să-şi exprime foarte clar poziţia faţă de declaraţia avocatei parlamentare Aurelia Grigoriu, astfel încât comunitatea internaţională să înţeleagă că raportul de săptămâna trecută, de la Erevan, nu reflectă opinia parlamentului de la Chişinău.
Previous Next

XS
SM
MD
LG